În țara unde se termină pământul și începe oceanul, Portugalia, campioana României la rugby, Timișoara Saracens S.C.M. U.V.T., a susținut cel de-al doilea său meci din ediția 2017/2018 a competiției europene intercluburi „Continental Shield” („Scutul Continental”). Chiar în capitala Portugaliei, țară cunoscută ca fiind a „celor 3 de F” (Fotbal, orasul Fatima și muzica Fado), Lisabona, campionii României la rugby au întâlnit, în etapa a doua a „Continental Shield”, echipa Centro Desportivo Universitário de Lisboa, o echipă universitară ce deține 19 titluri de campioană a Portugaliei, 8 Cupe ale Portugaliei și 3 victorii finale în competiția cunoscut sub numele de Cupa Peninsulei Iberice (Taça Ibérica). Ultimul tilu de campioană a Portugaliei la rugby, echipa Centro Desportivo Universitário de Lisboa l-a cucerit la finele ediției 2013/2014, iar ultima Cupă a Portugaliei, în 2015.

Astfel, pe gazonul stadionului „Universitário” din Lisabona, s-au aflat față în față Centro Desportivo Universitário de Lisboa și Timișoara Saracens S.C.M. U.V.T., două echipe care aspiră să pășească în marele rugby european, încercând prin intermediul acestei competiții, „Scutul Continental”, să acceadă în cea de-a doua, ca importanță în rugby-ul mare, întrecere europeană intercluburi, Challenge Cup, ediția 2018/2019.

Încă din minutul 4 al confruntării, campionii României au reușit să deschidă scorul. Stefano Hunt, după o grămadă, cu introducerea timișorenilor, formată în „22”-ul advers, a marcat primul eseu al meciului. Tevita Manumua a reușit conversia eseului, iar oaspeții conduceau cu 0-7.  

În minutul 15, Andrei Rădoi a înscris cel de-al doilea eseu al jocului, același Tevita Manumua a reușit conversia lui, iar oaspeții conduceau cu 0-14. Din minutul 20, la capătul unei faze de echipă, timișorenii au reușit al treilea eseu. Gazdele au arătat curaj și s-au apropiat de „22”-ul oaspeților, dar apărarea campionilor României a funcționat foarte bine, balonul fiind recuperat, iar William Helu l-a trimis în terenul advers. De pe flancul drept, în terenul echipei lusitane,Tangimana Fonovai a recuperat balonul, după care mingea ovală a ajuns la Gabriel Rupanu care l-a trimis pe partea opusă spre Stefano Hunt, apoi a ajuns la Tevita Manumua, iar căpitanul echipei campioane a României, Valentin Popîrlan, a finalizat un nou eseu pentru Timișoara. Tevita Manumua a convertit, iar scorul a crescut în favoarea campionilor României, 21-0. 

În minutul 29, gazdele au marcat primul lor eseu, „aripa” Gonçalo Foro reușind să culce, pentru prima dată în acest meci, balonul în terenul de țintă advers. Conversia eseului nu a reușit, iar gazdele au redus diferența de scor, punând în dreptul lor, pe tabela de marcaj, primele 5 puncte. 

Timișoara Saracens și-a asigurat punctul bonus ofensiv odată cu eseul reușit de James Doyle, în minutul 38. Tevita Manumua a reușit conversia, iar scorul a crescut în favoarea campionilor României, 28-5, cu acest rezultat intrându-se la vestiare.

În minutul 46, gazdele au marcat un nou eseu, iar scorul a devenit 10-28. Eseul a rămas netransformat. După 4 minute, Timișoara Saracens a răspuns cu un nou eseu, semnat de John Leiataua, după o pasă primită de la Stefano Hunt. Tevita Manumua a convertit eseul, iar scorul a devenit, 10-35.  

În minutul 66, Florin Popa a marcat un nou eseu, reușita venind ca urmare a unui joc al întregii echipe timișorene. Eesul a rămas neconvretit, iar scorul a devenit 40-10 pentru campioana României. În ultimele minute ale jocului, deși rămasă în inferioritate numerică (în 14 rugbiști), campioana României reușește un ultim eseu, prin Marian Sabău. Alexandru Iștoc a ratat transformarea lui, iar scorul a fost stabilit la 45-10 în favoarea echipei Timișoara Saracens S.C.M. U.V.T.

Spre deosebire de jocul susținut în prima etapă, la Timișoara, împotriva echipei italiene Rugby Petrarca, antrenorul formației timișorene a operat două schimbări în „XV”-le de start al disputei de la Lisabona. Marius Simionescu și George Rupanu au evoluat în „XV”-le de start al echipei bănățene, în locul lui Luke Samoa și Henry Seniloli, rugbiști prezenți la începutul jocului de săptămâna trecută, pe gazonul arenei „Dan Păltinișanu”, în confruntarea cu echipa italiană. 

De-a lungul jocului din capitala Portugaliei, antrenorul Matt Williams a operat în echipa sa mai multe schimbări, Florin Popa, în locul lui William Helu, John Leiataua, în locul lui Jack Umaga, Mesake Doge, în locul lui Horațiu Pungea, Samuel Mariș, în locul lui Ionel Bădiu și Vasile Rus, în locul lui Randall Morrison. Au mai intrat în teren la echipa timișoreană, Marian Sabău, în locul lui Andrei Rădoi, Alexandru Iștoc și Ionuț Mureșan, în locul lui James Doyle și a lui Tangimana Fonovai.

Odată cu victoria din acest joc, Timișoara Saracens  a obținut cel mai categoric rezultat în deplasare de când evoluează în competițiile europene intercluburi, iar în această ediție a „Continental Shield”, după două etape, a rămas singura echipă neînvinsă în această întrecere europeană. 

Campioana Românie la rugby conduce în clasamentul grupei A, situându-se pe primul loc, cu un total de 9 puncte, iar în grupa B, pe primul loc se află echipa georgiană, R.C. Batumi, cu 7 puncte. În această competiție, echipele din aceeași grupă nu joacă între ele, fiecare cu fiecare, ci, echipele din grupa A, vor întâlni, într-un singur joc, echipele din grupa B. În faza următoare a întrecerii se califică primele două clasate din fiecare grupă. Competiția „Continental Shield” reprezintă un tur preliminar de calificare, pentru echipele emergente din rugby-ul european, în Challenge Cup.

Următorul joc al echipei campioane a Românei, Timișoara Saracens S.C.M. U.V.T., în „Continental Shield”, va avea loc sâmbătă, 9 decembrie 2017, de la ora 15, pe teren propriu, arena „Dan Păltinișanu” din Timișoara, împotriva echipei italiene Pataro Rugby Calvisano, echipă ce se află, după două etape, pe locul 2 în grupa B, cu un total de 6 puncte. 

Cornel Seracin

Foto: www.facebook.com/rugbytimisoara