Campioana României la rugby, Timișoara Saracens S.C.M. U.V.T., a început bine întrecerile europene intercluburi, reușind să se impună pe teren propriu, 29-25, Arena „Dan Păltinișanu”, în fața echipei italiene Rugby Petrarca, în primul meci ce contează pentru ediția 2017/2018 a „Continental Shield”, o întrecere care îi poate aduce calificarea în ediția 2018/2019 a Challenge Cup. 

Pentru acestă ediție a competiției europene „Continental Shield”, Timișoara Saracens S.C.M. U.V.T. a fost repartizată în grupa A, alături de echipele Femi-CZ Rugby Rovigo, Rugby Viadana, Heidelberger Ruderklub, urmând să susțină câte un meci cu fiecare din cele patru componente ale grupei B (Rugby Petrarca, Centro Desportivo Universitario de Lisboa - CDUL, Pataro Rugby Calvisano și R.C. Batumi), în lunile octombrie și decembrie. 

„Continental Shield” este o competiție europeană de rugby (pentru cluburile emergente), organizată de European Rugby Challenge Cup, Rugby Europe și Federazione Italiana Rugby, pentru intrarea în cea de-a doua competiție europeană de rugby, Challenge Cup.

Echipele repartizate în cele două grupe, grupa A și grupa B, urmează să se întâlnească cu câte o competitoare din grupa alăturată (echipele repartizate în grupa A vor juca patru meciuri, doar tur, cu echipele din grupa B). La finalul acestei prime faze, câștigătoarele celor două grupe, vor juca două meciuri, tur-retur, în luna ianuarie 2018, cu ocupantele locurilor doi (ocupanta locui 1 din grupa A, va juca cu ocupanta locului 2 din grupa B, iar ocupanta locului 1 din grupa B, va juca cu ocupanta locului 2 din grupa A. Echipele calificate în faza următoare se vor decide prin cumul de puncte înscrise în ambele merciuri.

Faza play-off a întrecerii va aduce față în față, în dublă manșă, câștigătoarele fazei precedente, cele două echipe urmând să se confrunte în martie/aprilie 2018 pentru un loc, din cele două locuri, în ediția 2018/2019 a Challenge Cup.

Așadar, start bun pentru „sarazinii” din Banat în „Continental Shield”, împotriva echipei italiene Rugby Petrarca, cu deschidere de scor încă din minutul 3, atunci când, Luke Samoa a convertit o lovitură de penalitate, 3-0. Din minutul 8, campionii României conduceau cu 6-0,  Luke Samoa reușind o nouă lovitură de penalitate. 

Echipa italiană dă semne de revenire după acest scor, iar din minutul 12, „uvertura” Andrea Menniti-Ippolito punctează din drop-gol, prima reușită a oaspeților, 6-3. Oaspeții se mențin în ofensivă, iar din minutul 17,  Menniti culcă balonul în suprafața de țintă adversă, reușind astfel primul eseu al meciului. „Uvertura” echipei italiene reușește conversia eseului, iar scorul devenea favorabil oaspeților, 6-10.

În minutul 21, oaspeții își măresc avantajul. În urma unui atac la buturile echipei timișorene, Menniti înscrie cel de-al doilea drop-gol al jocului, 6-13. 

În minutul 25, Luke Samoa reușește trei puncte pentru „sarazinii” din Banat, după conversia unei lovituri de pedeapsă, 9-13, dar, în minutul 27, Menniti replică printr-o lovitură de pedeapsă și oaspeții își măresc avantajul pe tabela de scor, 9-16. 

În minutul 30, pilierul oaspeților, Romulo Acosta a primit cartonaș galben și eliminare temporară (10 minute), iar în minutul 31 „aripa” echipei timișorene,  William Helu, a înscris primul eseu din acest meci pentru echipa gazdă. Prin conversia eseului de către  Luke Samoa, scorul a devenit egal, 16-16. 

În minutul 39, Tangimana Fonovai a fost eliminat temporar (10 minute) de pe terenul de joc, primind și cartonașul galben. Oaspeților li s-a acordat lovitură de pedeapsă, iar Menniti a punctat, scorul la pauză fiind favorabil echipei vizitatoare, 16-19. 

Gazdele au început repriza secundă în inferioritate numerică (14 rugby-ști pe terenul de joc), dar la puțin timp de la fluierul de început al reprizei a doua, în urma unei grămezi ordonate la centrul terenului, din grămadă, balonul ajunge la mijlocașul Henry Seniloli, care singur, cu un sprint, ajunge în terenul de țintă advers și reușește cele de-al doilea eseu din acest meci pentru echipa gazdă (al treilea al jocului). Eseul este convertit de Luke Samoa, iar scorul devine favorabil echipei gazdă, 23-19.

În urma acestui rezultat de pe tabela de marcaj,oaspeții au reluat ofensiva spre buturile adverse, iar în urma converitirii a două lovituri de penalitate de către Menniti, Rugby Petrarca se apropie la un punct de gazde, 23-22 și revine la conducerea scorului pe tabela de marcaj, 23-25. 

Echipa gazdă a reveint la conducerea scorului, Luke Samoa reușind conversia unei lovituri de penalitate, 26-25. Oaspeții au reluat ofensiva spre „22”-ul advers, iar pe final de joc au obținut, în urma prăbușirii unei grămezi de către echipa timișoreană, o lovitură de penalitate. Lovitura a fost ratată de Menniti, iar scorul final a fost stabilit de punctele puse ca urmare a conversiei loviturii de pedeapsă de Luke Samoa, Timișoara Saracens încheind jocul cu avantajul de 4 puncte, 29-25.

Echipa italiană a încheiat jocul în inferioroitate numerică, Niccolò Cannone fiind eliminat temporar (10 minute).

Rugby-stul care a impresionat prin evoluția sa, de-a lungul meciului, a fost  Andrea Menniti-Ippolito, „decarul” echipei italiene reușind să înscrie prin toate procedurile, conversiile loviturilor de pedeapsă și a eseu-rilor conturându-l ca fiind jucătorul meciului.

Echipele de start au fost:

Timișoara Saracens: Ionel Bădiu, Horațiu Pungea – Andrei Rădoi – Valentin Popîrlan (cpt.), Marian Drenceanu – James Doyle, Randall Morison – Michael Stewart – Henry Seniloli – Stefano Hunt – Jack Umaga, Tevita Manumua – Tangimana Fonovai, William Helu – Luke Samoa. Antrenor,  Matt Williams. 

Rugby Petrarca: Romulo Acosta, Alessandro Vannozzi – Roberto Santamaria – Filipo Gerosa, Alberto Saccardo (cpt.) – Federico Conforti, Luca Nostran – Riccardo Michieletto – Enrico Francescato – Andrea Menniti-Ippolito – Andrea Bettin, Enrico Bacchin – Simone Rossi, Marco Capraro – Luigi Fadalti. Antrenor, Andrea Marcato.

Arbitrul acestui joc a fost, Lloyd Linton (Scozia).

Echipa italiană Rugby Petrarca este considerată ca fiind cea mai renumită dintre cluburile italiene de rugby, deținând 12 titluri de campioană a Italiei și două Cupe ale Italiei. Rugby Petrarca Padova a fost fondată în anul 1947, iar acum evoluează în prima ligă de rugby a Italiei, „Eccellenza” și, în actuala ediție a întrecerii, se află pe locul 3 al clasamentului. 

În urma victorie obținute, Timișoara Saracens a dobândit primele 4 puncte în clasamentul grupei A, iar etapa viitoare va susține un joc în Portugalia, la Lisabona, împotriva echipei lusitane Centro Desportivo Universitario de Lisboa, sâmbătă, 21 octombrie. 

Următoarele meciuri ale „sarazinilor” din Banat în prima fază a ediției 2017/2018 a „Continental Shield”, vor avea loc în luna decembrie. În 9 decembrie, pe teren propriu, împotriva echipei italiene Pataro Rugby Calvisano, iar în 16 decembrie, în deplasare (Georgia), împotriva echipei gruzine, R.C. Batumi. 

    

Cornel Seracin