Liga întâi de fotbal feminin a programat azi, pe gazonul stadionului „C.F.R.” din Timișoara (stadionul de la Gara Mare), în cadrul etapei a IV-a, disputa dintre C.F.R. 1933 Timișoara și Asociația „Fotbal Club Fair-Play”. 

„Feroviarele” timișorene au înregistrat victorii în primele două jocuri disputate în ediția 2017/2018 din campionatului național de fotbal feminin, reușind să se impună în deplasare, 2-0, împotriva echipei Fortuna Becicherecu Mic (în prima etapă) și 5-2, pe teren propriu, împotriva echipei Heniu Prundu Bârgăului (în etapa a doua). În cea de-a treia etapă a competiției, echipa antrenată de prof. Florin Bugar a înregistrat un eșec sever în deplasare, împotriva echipei campioane a României la fotbal feminin, Olimpia 1 U.T. Cluj, ardelencele impunându-se cu 7-1. 

De amintit că, în trecuta ediție a campionatului, C.F.R. 1933 Timișoara a încheiat competiția pe locul 3, fiind medaliată cu „bronz” la finalul întrecerii, „feroviarele” adunând un total de 35 puncte, după 18 meciuri jucate.

Evoluțiile bune din jocurile primelor două etape, au propulsat echipa timișoreană pe podiumul actualei ediții a ligii întâi, înainte de meciul etapei cu numărul 4, „feroviarele” situându-se pe locul 3, la egalitate de puncte, 6, cu adversara din jocul de la Timișoara, Asociația „Fotbal Club Fair-Play”, dar, datorită înfrângerii suferite la o diferență mare de scor în etapa trecută, golaverajul echipei bănățene (8 goluri marcate și 9 primite) era inferior în comparație cu cel al echipei bucureștene (9 goluri marcate și 6 primite). 

Astfel stând situația în clasament, C.F.R. 1933 Timișoara nu ar fi putut juca altfel în meciul din etapa a patra împotriva echipei bucureștene, decât la victorie, pentru a obține trei puncte și a urca din nou pe locul secund al clasamentului. 

Primele minute ale disputei au găsit echipa timișoreană mai mult în posesia balonului, „feroviarele” au stat mai mult în jumătatea adversă de teren, fără a-și crea însă ocazii notabile la poarta echipei bucureștene. 

În minutul 7, C.F.R. 1933 Timișoara a deschis scorul. Adelina Ion, aflată în flancul stâng al apărării oaspetelor, a interceptat o minge greșit respinsă de fundașul echipei bucureștene, Nina Anca și, din afara careului de 16 metri advers, a înscris cu un lob peste portar,1-0. 

După deschiderea scorului, echipa gazdă a continuat să domine jocul, a ținut mai mult balonul și a fost mai mult prezentă în jumătatea adversă de teren. 

În minutul 20, Manuela Voica, aflată pe partea stângă a flancului apărării vizitatoarelor, a prins un șut bun la poarta adversă, din afara careului, dar Ionela Dincă a prins mingea. 

Echipa bucureșteană a irosit o bună ocazie de a marca, în minutul 25, atunci când, Carolina Solonca, aflată în propria jumătate de teren, a pasat bine pentru Alexandra Gheorghiu, aflată în jumătatea adversă de teren, jucătoarea bucureșteană pornind spre poarta echipei timișorene, dar, odată ajunsă la aproximativ 20 de metri de poarta Georgianei Dârle, ușor lateral stânga, șutează pe lângă poartă. În minutul 30, vizitatoarele au irosit o bună ocazie. Carolina Solonca a câștigat un duel cu Elena Obrad, în jumătatea de teren a timișorencelor, a pasat pentru Alexandra Gheorghiu, care a șutat de la aproximativ 20 de metri de poarta adversă (zonă centrală), peste poartă. 

Echipa gazdă a irosit în minutul 35 o bună oportunitate de a se desprinde. Lidia Șuvet a fost bine găsită cu o pasă de către o coechipieră și a pornit o cursă din jumătatea adversă de teren spre poarta echipei bucureștene, dar, odată ajunsă în careul de 16 metri a șutat, pe sus, pe lângă bara din dreapta portarului advers, out de poartă. 

În minutul 42, Claudia Bistrian a înscris direct din lovitură de colț, majorând avantajul echipei gazdă, 2-0. Un gol superb reușit de jucătoarea naționalei de fotbal feminin a României, Claudia Bistrian, care are mai multe asemenea „bijuterii” marcate în porțile adversarelor. La pauză, s-a intrat la vestiare cu avantajul echipei gazdă, 2-0.

Lipsite de trei jucătoare de bază, portarul Iulia Niculescu și jucătoarele de câmp Luciana și Emanuela Seiciu, vizitatoarele au reușit un joc mai bun în primele minute ale reprizei secunde și au marcat gol, în minutul 54, prin Carolina Solonca, care de la marginea careului de 16 metri advers, cu un șut peste portarul Georgiana Dârle, ieșită de pe linia porții, a introdus mingea în plasa porții adverse, reducând avantajul gazdelor, 2-1. 

Totuși, oportunități bune de a marca s-au ivit și pentru echipa timișoreană în primele minute ale reprizei secunde. În chiar primul minut al reprizei, Larisa Sîrbovan s-a aflat pe partea drepată a careului de 16 metri advers și a șutat la colțul scurt al porții vizitatoarelor, dar portarul a respins. 

Replica bucureștencelor a venit în minutul 51, când Solonca, de la marginea careului de 16 metri advers, zonă centrală, a trimis primul șut al echipei sale, în partea a doua a disputei, pe spațiul porții gazdelor, dar Georgiana Dârle a reținut mingea. 

În minutul 53, Manuela Voica, aflată pe stânga careului de 16 metri advers, a făcut câteva dribling-uri reușite în fața adversarelor, după care a centrat pe dreapta, unde se afla Larisa Sîrbovan, care cu o lovitură de cap a trimis mingea pe lângă stâlpul din stânga portarului echipei vizitatoare.

După golul din minutul 55, oaspetele au irosit o bună ocazie de a egala. Una din jucătoarele timișorene a pasat greșit la Solonca, care aflată în careu nu a putut să o învingă pe Dârle, portarul echipei „feroviare” respingând mingea. 

În minutul 60, Ozana Ababei a interceptat o minge respinsă greșit de Nina Anca, a centrat în mijlocul careului de 16 metri advers, de unde Adelina Ion a preluat cu exteriorul și a înscris, 3-1. 

Un minut mai târziu, Manuela Voica a fost faultată în careul advers, iar arbitrul a dictat lovitură de la 11 metri pentru echipa timișoreană. Penalty-ul a fost executat de Claudia Bistrian, care a trimis mingea în dreapta portarului Ionela Dincă, iar scorul a devenit 4-1. 

Finalul jocului a mai adus două bune oportunități de a majora scorul pentru gazde. În minutele 73 și 77, Larisa Sîrbovan, după o pasă primită de la Ozana Ababei și Adelina Ion, după o pasă de la aceeași Ozana Ababei, au irosit o victorie la o diferență mai mare de scor pentru C.F.R. 1933 Timișoara, victorie ce ar fi putut reface golaverajul gazdelor, după înfrângerea din etapa trecută.

Rezultatul final al meciului a fost favorabil echipei bănățene, 4-1, care acumulează un total de 9 puncte și trece pe locul doi în clasamentul ligii a doua.

Echipele de start au fost:

C.F.R. 1933 Timișoara: Georgiana Dârle – Elena Obrad, Claudia Bistrian, Mihaela Durlă, Denisa Heişu, Lidia Şuvet, Ozana Ababei, Maria Neacşu, Manuela Voica, Adelina Ion, Larisa Sîrbovan. Antrenor, Florin Bugar.

Asociația „Fotbal Club Fair-Play”: Ionela Dincă - Simina Podgoreanu, Valentina Petre, Alexandra Lăzărean, Lidia Moacă (Marina Ilie, minutul 46), Nina Anca, Georgeta Negoiţă, Ioana Bîscoveanu (Florentina Ștefan, minutul 64), Alexandra Gheorghiu, Carolina Solonca, Raluca Manta (Maria Bituleanu, minutul 87). Antrenor, Ion Bărbăcioru.

Arbitrii jocului au fost, Alexandru Bălan (centru), Alexandra Rogojină (asistent), Alexandra Maier (asistent). Cartonașe galbene, Marina Ilie, Ioana Bîscoveanu, Florentina Ștefan (toate jucătoare la Asociația „Fotbal Club Fair-Play”). De menționat faptul că, arbitrul a pus punct meciului cu două minute mai devreme, încheind o partidă care și-a stabilit rezultatul final încă din minutul 61. După încheierea jocului de ligă întâi, a urmat, pe același gazon, un alt meci de fotbal feminin, din liga a treia, seria 2. 

La finalul disputei, antrenorul echipei C.F.R. 1933 Timișoara, domnul Florin Bugar, a declarat: „Rezultatul mă mulțumește, chiar dacă am luat un gol pe o greșeală mare de tot, dar, per ansamblu, am avut foarte multe ocazii de gol. Echipa are experiență, au calitate, dar astăzi am făcut mult prea multe greșeli și am intrat, de mute ori, într-o pasă proastă, și n-am reușit să ne punem în valoare calitățile pe care le avem, ca echipă, grup, și din cauza asta ne-am și făcut un meci un pic mai greu, după un gol marcat de oaspeți. Eu le felicit pe jucătoarele noastre pentru efort, pentru dăruirea pe care o arată pe teren. Aș vrea să scoatem greșelile astea individuale pentru că ne uzează fizic”. Referindu-se la adversarele echipei pe care o antrenează, prof. Florin Bugar a spus: „Sunt câteva echipe care au reușit să se întărească. Mă refer aici la Vasas, la Heniu, la București, chiar Craiova și, după cum ați văzut, îi e foarte greu chiar și campioanei Olimpia Cluj... noi, ce reușim să facem câte o surpriză, să pierdem la scor de tenis, dar, una peste alta, cred că jocul de la Cluj a fost unul care ne-a dat multe răspunsuri și încercăm să avem o prestație cât mai bună până la sfârșitul campionatului și să obținem locul 2”. 

Antrenorul echipei Asociația „Fotbal Club Fair-Play”, domnul Ion Bărbăcioru, a declarat următoarele, la finalul disputei pe care echipa bucureștenă a avut-o la Timișoara: „Pentru orice înfrângere nu trebuie căutate motive, pentru că într-un lot de jucătoare, toate care intră în teren trebuie să fie apte să ducă jocul respectiv. E adevărat, nouă ne-au lipsit câteva jucătoare exponențiale, dar asta nu e o scuză. S-au făcut prea multe greșeli personale. Prin greșelile personale s-a hotărât soarta jocului, nu prin greșeli de echipă. Nu ne deranjează rezultatul, sau înfrângerea, nu ne deranjează atitudinea în teren, pentru că, într-adevăr, au avut atitudine, dar mă deranjează greșelile personale pe care trebuie să le eliminăm din economia fiecărui joc. Suntem pe un drum bun și noi. Rezultatul e un pic mincinos. Dacă eliminam două, trei greșeli personale pe care s-au dat goluri, scorul era mai strâns. Vina e a noastră. Cred eu că aceasta este poziția pe podium; noi cu ele împărțim locul doi, trei, dacă nu va apare vreo surpriză în returul campionatului vis-à-vis de Cluj. Din echipa mea remarc, pentru jocul prestat în teren, autoarea golului, care este și golghetera campionatului. Remarc toată echipa gazdă pentru dăruire. Într-adevăr, e o echipă omogenă, pe compartimente, au lucrat de mai mult timp. Eu zic că diferența a fost făcută și de media de vârstă. Noi avem o medie de vârstă foarte joasă, cu 7 junioare în teren. Felicit echipa timișoreană, le urez succes mai departe!”

Etapa viitoare, „feroviarele” timișorene urmează să evolueze în deplasare, la Craiova, împotriva echipei C.S. Real Craiova (locul 7, 3 puncte).

În celelalte jocuri ale etapei a patra, s-au înregistrat următoarele rezultate: Vasas Femina Odorhei-Olimpia 1 U.T. Cluj 0-1, A.S.A. 2013 Târgu Mureș-Heniu Prundu Bârgăului 1-1, Universitatea Alexandria-Fortuna Becicherecu Mic 7-0, C.S.Ș. Târgoviște-C.S. Real Craiova 5-1. În urma acestor rezultate, după patru etape, pe primul loc în clasament se află Olimpia 1 U.T. Cluj (12 puncte), locul doi este deținut de C.F.R. 1933 Timișoara (9 puncte), iar locul trei revine echipei Asociația „Fotbal Club Fair-Play” (6 puncte). Ultimele două locuri din clasamentul ligii întâi de fotbal feminin, sunt deținute de echipele Heniu Prundu Bârgăului (locul 9, un punct) și Fortuna Becicherecu Mic (locul 10, zero puncte). 

Odată terminată disputa de ligă întâi, dintre C.F.R. 1933 Timișoara și Asociația „Fotbal Club Fair-Play”, pe gazonul stadionului de la Gara Mare, a doua echipă a „feroviarelor” C.F.R. 2 Timișoara a disputat primul meci din cea de-a treia ligă de fotbal feminin, împotriva echipei Venus Maramureș (echipament portocaliu). A fost un joc ce a contat pentru etapa a III-a, seria 2 din liga III, iar la finalul confruntării victoria a revenit gazdelor, C.F.R. 2 Timișoara (echipament alb) impunându-se cu 5-2 în fața echipei maramureșene.

          

Cornel Seracin