Etapa a XI-a nu a adus trei puncte echipei Ripensia Timișoara, galben-roșii rămânând fără victorie din etapa a VIII-a, atunci când au reușit să învingă pe propriul teren echipa Metaloglobus București. 

Jocul disputat la Sibiu, între A.F.C.  Hermannstadt și A.F.C. Ripensia Timișoara a fost o confruntare a nou-promovatelor, cele două echipe fiind considerate adevăratele revelații ale începutului acestei ediții de ligă secundă.

Cele două echipe s-au mai întâlnit în vara acestui an, într-o „dublă” amicală, rezultatul fiind favorabil echipei ardelene, care s-a impus cu același scor, 3-1, atât la Sibiu, cât și la Timișoara.

După cum au decurs lucrurile în jocul de la Sibiu, se pare că echipa în galben-roșu nu a prea desprins învățături din cele două „duble” amicale disputate în vară, cedând și în jocul oficial din etapa a XI-a, pe gazonul stadionului „Municipal” din Sibiu, 0-2, în fața gazdelor de la A.F.C. Hermannstadt. 

Antrenată de timișoreanul Alexandru Pelici, echipa gazdă au început bine meciul împotriva Ripensiei, menținându-se în jumătatea adversă de teren minute bune și amenințând poarta apărată bine de Iulius Rădulescu. Cosmin Neagu, în minutul 4, a executat o lovitură liberă din apropierea careului de 16 metri advers, de pe partea dreaptă, dar mingea din centrarea sa a fost respinsă de Iulius Rădulescu. În minutul 11, după o lovitură liberă executată de sibieni, mingea a fost trimisă în interiorul careului de 16 metri advers, în partea dreaptă, Răzvan Dâlbea finalizând, cu o lovitură de cap, peste poarta Ripensiei. 

În minutul 14, Claudiu Pamfile, aflat pe partea stângă, a pasat în centrul careului de 16 metri advers, iar de aici Iulian Popa a reluat balonul cu piciorul, pe lângă stâlpul din stânga portarului Iulius Rădulescu.

Un început bun de meci pentru echipa gazdă, început care dă roade pe tabela de marcaj în minutul 20, atunci când are loc prima modificare a scorului. Cosmin Neagu, aflat în flancul stâng, a pasat pe culoar pentru pătrunderea în careu a lui Bogdan Rusu, care urmărit de Claudiu Apro și neajuns de fundașul Ripensiei, a șutat puternic, la firul ierbii, mingea poposind în colțul lung al porții lui Iulius Rădulescu, 1-0.

Echipa gazdă a continuat să pericliteze poarta vizitatorilor, astfel că, în minutul 23, Bogdan Rusu a scăpat pe contraatac, dar portarul Iulius Rădulescu a avut o intervenție prin care, cu piciorul a respins în lateral mingea șutată de autorul golului. 

Ripensia Timișoara a avut prima ocazie de gol în minutul 29, atunci când Mediop Ndiaye a trimis un șut la poarta gazdelor, de la aproximativ 20 metri, poziție centrală, pe jos, dar portarul Cătălin Căbuz a prins mingea șutată de atacantul Ripensiei. În minutul 39, după ce Călin Toma a executat bine o lovitură liberă din flancul drept, pentru Adrian Zaluschi în careul de 16 metri, mijlocașul echipei timișorene, intrat în unghi, a tras pe colțul scurt, dar portarul Cătălin Căbuz a acordat corner. 

La pauză a fost consemnat avantajul la limită al echipei A.F.C. Hermannstadt, 1-0, care după ce a deschis scorul, nu a mai jucat la fel de intens precum a făcut-o până la marcarea golului. 

Repriza a doua a început cu o bună oportunitate pentru Ripensia, dar Mediop, lansat pe culoar de căpitanul Adrian Popa, este semnalizat în off-side, minutul 54. În minutul 55, Andrei Herghelegiu aflat în careul de 16 metri al Ripensiei, ușor lateral dreapta, îi ia fața lui Claudiu Apro și șutează la colțul lung al porții lui Rădulescu, mingea fiind deviată în corner de un fotbalist al vizitatorilor. Lovitura de colț a rămas fără rezultat pe tabela de marcaj. 

În minutul 72, Bogdan Rusu irosește o bună ocazie de a majora scorul în favoarea echipei sale. Scăpat singur în careul de 16 metri al Ripensiei, atacatul Sibiului a încercat să lobeze mingea, dar Iulius Rădulescu a atins balonul și l-a deviat în corner. Se pare că la această fază, atacantul gazdelor a fost ușor incomodat de coechipierul Sabin Lupu, scăpat și el lângă Rusu la această ocazie. 

În minutul 75, A.F.C. Hermannstadt a majorat scorul, 2-0. Sabin Lupu a executat o lovitură liberă din stânga careului oaspeților, pe jos, în careu, Radu Crișan a deviat mingea la Ionuț Stoica, care aflat în careul de 6 metri advers, a întins piciorul drept și a trimis balonul în plasa porții lui Iulius Rădulescu. 

În minutul 79, gazdele irosesc o nouă ocazie mare de gol. Sabin Lupu a scăpat singur pe stânga, spre poarta lui Rădulescu, a intrat în careu, dar a fost blocat de Iulius Rădulescu care a ieșit în întâmpinare. 

Finalul jocului a aparținut echipei gazdă. În minutul 86, Daniel Tătar a executat bine o lovitură liberă de la aproximativ 30 metri de poarta oaspeților, ușor lateral dreapta, dar portarul Iulius Rădulescu a plonjat spectaculos și a respins de lângă bară, mingea în corner. 

Jocul s-a încheiat cu victoria gazdelor, 2-0, dar după cum au decurs fazele disputei, echipa antrenată de Alexandru Pelici se putea impune cu un rezultat mult mai categoric în acest meci. 

De remarcat evoluția bună a goalkeeper-ului Ripensiei, Iulius Rădulescu, care a avut patru, cinci intervenții decisive prin care a salvat poarta echipei timișorene, două din aceste intervenții fiind realizate în faze în care Rădulescu a fost față în față cu câte un adversar. Căpitanul Adrian Popa a reușit o nouă evoluție bună la mijlocul terenului, jocul său fiind apreciat în declarația de final a fratelui său, Iulian Popa, aflat pentru prima dată în acest campionat în „unsprezecele” de start trimis de A. Pelici în teren.  

Echipele de start au fost:

A.F.C. Hermannstadt: Cătălin Căbuz - Daniel Tătar, Radu Crişan, Ionuţ Stoica, Claudiu Pamfile - Răzvan Dâlbea (cpt.), Robert Boboc (Lucian Dumitriu, minutul 82) - Andrei Hergheligiu, Iulian Popa (Sabin Lupu, minutul 72), Cosmin Neagu (Petrişor Petrescu, minutul 62) - Bogdan Rusu. Antrenori, Alexandru Pelici (principal), Eugen Beza (secund). 

A.F.C. Ripensia Timişoara: Iulius Rădulescu - Adrian Popa (cpt.), Flavius Vlădia, Călin Toma, Claudiu Apro - Marius Semeniuc (Denis Golda, minutul 86), Gabriel Stoi, Adrian Zaluschi, Adrian Ungureanu (Sebastian Bobină, minutul 75) - Andrei Dumiter (Laurenţiu Tudor, minutul 46), Mediop Ndiaye. Antrenori, Remus Steop (principal), Orlando Trandu (secund). 

Arbitrii meciului au fost, Marian Barbu (centru), Marius Badea (asistent), Romică Bîrdeș (asistent). Cartonașe galbene au fost acordate, de la A.F.C. Hermannstadt, lui Robert Boboc și Răzvan Dâblea, de la A.F.C. Ripensia Timișoara, lui Flavius Vlădia, Claudiu Apro și Adrian Zaluschi. 

La finalul jocului, antrenorul echipei Ripensia Timișoara, Remus Steop, a declarat: „Ne bucurăm și ne simțim bine când venim la Sibiu, chiar dacă am pierdut. Ca și sportivi, acceptăm. Normal că nu suntem foarte fericiți, dar vă pot spune cu sufletul împăcat c-am întâlnit astăzi una dintre cele mai bune echipe cu care am jucat. Eu mă bucur și pentru noi, că am venit din postura de nou promovată, nu cu o experiență competițională deosebită, dar cu niște jucători care-și doresc și care, până acuma, cât de cât au confirmat. Chiar dacă am pierdut, eu cred că ne-am străduit să jucăm la un nivel cât mai ridicat și nu pot decât să mă bucur. Sperăm în continuare să reușim să aducem victorii, să aducem puncte și să învingem de fiecare dată adversarii. Astăzi am întâlnit o echipă care e destul de greu de învins, o echipă bună. Îi felicit și mă bucur pentru Alex și-i doresc mult succes!” 

Antrenorul secund al echipei A.F.C. Hermannstadt, Eugen Beza, a declarat următoarele la finalul jocului: „A fost un meci greu, din punctul meu de vedere, pentru că am întâlnit un adversar căruia îi place să joace fotbal, deschis, fără presiune și tocmai de-asta era riscant în momentul în care noi pierdeam mingea în atac, pentru că lăsau oameni în față și astfel puteau deveni periculoși pentru că este o echipă cu oarecare fantezie individuală a jucătorilor. Față din meciul amical din vară, consider că Ripensia este o echipă mai organizată, o echipă care a prins gustul victoriilor și s-a simțit asta”. 

Iulian Popa, mijlocașul echipei de pe Cibin, fratele mai mare al căpitanului Ripensiei Timișoara, Adrian Popa, a declarat următoarele la finalul jocului: „Mă bucur foarte mult că am câștigat și că nu m-am accidentat. Am avut un duel direct cu fratele meu. Mă bucur foarte mult pentru el, că face parte din echipa Ripensiei, o echipă de tradiție, o echipă foarte frumoasă, care a jucat un fotbal plăcut, însă noi am fost net superiori și cele trei puncte au fost bine meritate. Mă bucur pentru fratele meu că a făcut un joc bun și sunt foarte fericit pentru victoria noastră. Părinții, familia noastră, au fost alături de noi. Ne bucurăm când vin să ne vadă când jucăm fotbal pentru că asta este plăcerea noastră și, cred că suntem fericiți cu toții ca și familie. Mă bucur că am reușit să intru în primii unsprezece. Eu cred că am făcut un joc consistent. Sunt dator să mă pregătesc și să joc cât mai bine, pentru că asta este meseria mea”.

În urma acestui rezultat, A.F.C. Ripensia Timișoara a rămas cu 17 puncte și ocupă locul 6 în clasamentul ligii a doua. Etapa viitoare, Ripensia va întâlni, pe propriul teren, C.S. Balotești (locul 20, ultimul al clasamentului, 7 puncte), sâmbătă, 14 octombrie, cu începere de la ora 11.  

Celelalte rezultate ale etapei a XI-a, sunt: A.F.C. Chindia Târgoviște-C.S. Sportul Snagov S.A. 1-0, C.S. F.C. Olimpia 2010 Satu Mare-A.S.U. Politehnica Timișoara 0-2, A.F.C. Dunărea 2005 Călărași-C.S. Știința Miroslava 6-0, C.S. Afumați-A.C.S. Foresta Suceava 2-2, C.S. Balotești-C.S. Luceafărul Oradea 2-2, F.C. Metaloglobus București-Fotbal Club Argeș 1-1, A.C.S. F.C. Academica Clinceni-A.C.S. Dacia Unirea Brăila 2-1, A.F.C. U.T. Arad-C.S. Pandurii Lignitul Târgu Jiu 2-2. Meciul C.S. Mioveni-A.F.C. A.S.A. 2013 Târgu Mureș se joacă luni, 9 octombrie, cu începere de la ora 17,30.

Cornel Seracin

Foto: www.facebook.com/hermannstadt.fc