Echipa de baschet feminin a Timișoarei, S.C.M. Timișoara, începe sezonul competițional pe propriul parchet, Sala Sporturilor „Constantin Jude”, în manșa întâi din prima fază a Cupei României, ediția 2017/2018.

Această ediție a Cupei României cuprinde o singură fază de calificare (jocurile vor fi tur/retur, eliminatorii) ce se va disputa între nouă echipe care nu sunt angrenate în competițiile intercluburi organizate de F.I.B.A. Cup. Din acest prim tur, se califică în faza următoare 4 echipe, plus două dintre echipele învinse („lucky loser”), dar care îndeplinesc câteva criterii din care să rezulte că sunt mai bine clasate decât celelalte adversare învinse. Aceste criterii sunt: coeficientul total de victorii; coeficientul de coșaveraj, calculat prin scădere; numărul de puncte marcate în deplasare; dacă egalitatea persistă, echipa/echipele calificată/calificate se va/vor decide prin tragere la sorți. 

Meciurile primului tur sunt următoarele: C.S.U. Alba Iulia-C.S. Phoenix Galați, C.S.M. Satu Mare-C.S. Universitatea Cluj, Universitatea „Goldiș” I.C.I.M. Arad-S.C.M. Timișoara, A.C.S. B.C. Sirius Târgu Mureș-C.S.B.T. Alexandria. Echipa Olimpia Brașov este calificată direct, ca urmare a retragerii adversarei, iar A.C.S. Sepsi Sic Sf. Gheorghe, participantă în EuroCup Women, este și ea calificată direct în turneul final.

Faza întâi de calificare se dipută în 27 septembrie (tur) și 30 septembrie (retur). Echipele calificate în faza următoare urmând să dispute un turneu final (F8), în perioada 23-25 februarie 2018.

Așadar, Timișoara reintră în circuitul baschetului național feminin, după o absență de un an competițional, nou promovata S.C.M. Timișoara, readucând Banatul în elita națională, iar debutul noului an competițional, 2017/2018, se va petrece pentru baschetbaliste, în Cupa României.

Universitatea „Goldiș” I.C.I.M. Arad este adversara baschetbalistelor timișorene în primul tur al Cupei României, o echipă ce are în spatele ei un palmares bogat, încărcat de laurii unei munci pline de dăruire, echipa arădeană fiind de nouă ori campioană națională la baschet feminin. 

Referindu-se la această „dublă”, antrenorul echipei timișorene, Mihai Coldea, a declarat: „Ne așteaptă o dublă de foc cu Aradul, echipă de tradiție în baschetul feminin, care în ultimii 10 ani a fost mai mereu în top, câștigând mai multe campionate și cupe ale României. Echipa noastră se află la început de drum, dar credem în șansa noastră și vom lupta să ne calificăm în Final 8-ul Cupei României. Sperăm să vedem cât mai multă lume în tribunele sălii «Constantin Jude», fetele noastre având nevoie de sprijin în încercarea lor de a învinge Aradul”.

Așa cu scriam și în rândurile de  mai sus, echipa arădeană are un bogat palmares, echipa adunând, pe lângă cele nouă titluri naționale și două Cupe ale României, câștigate în 2011 și 2014. De asemenea, Universitatea „Goldiș” I.C.I.M. Arad a cucerit Liga Europei Centrale în 2011, 2013 și 2015. În anul 2011, echipa de baschet feminin a Aradului a câștigat toate competițiile în care a participat, campionat, Cupa României și Liga Europei Centrale.

Referindu-se la disputele dintre S.C.M. Timișoara și Universitatea „Goldiș” I.C.I.M. Arad în cele două manșe ale primei faze din Cupa României, ediția 2017/2018, președintele secției de baschet a clubului S.C.M. Timișoara, Ilie Trițoiu, a spus: „Urmează o confruntare foarte dificilă cu Aradul, care din punctul meu de vedere este favorită certă, posedă 70% șanse de calificare. Să nu uităm ce tradiție are în spate, reprezintă una dintre echipele de top. Arădencele au în mod clar prima opțiune, dar nici noi nu vom sta cu mâinile în sân, ne vom juca șansa, pentru că avem o echipă valoroasă, suntem pe un drum bun și credem în echipa noastră. Atuul nostru principal va fi tinerețea. Chiar și jucătoarele străine transferate în această vară au vârsta sub 25 de ani, în afara uneia singure. Și antrenorul este tânăr, la început de drum, la prima sa experiență ca principal. În plus, avem românce de valoare, care majoritatea sunt timișorence, așa cum ne-am dorit. Am început să ne omogenizăm și ne bazăm mult și pe forța grupului. Țintim victoria în tur și apoi vedem ce avem de făcut în manșa a doua”.

Prima manșă a disputei dintre S.C.M. Timișoara și Universitatea „Goldiș” I.C.I.M. Arad este programată miercuri, 27 septembrie, ora 19, pe parchetul sălii sporturilor „Constantin Jude”, iar manșa a doua, trei zile mai târziu (30 septembrie), la Arad.

Cornel Seracin

Foto: www.scmtimisoara.ro