Meciul disputat pe gazonul stadionului „Ilie Oană” din Ploiești, între echipele F.C. Voluntari și A.C.S. Politehnica Timișoara a deschis cea de-a XI-a etapă a ligii întâi și a marcat prima înfrângere a echipei timișorene după cinci jocuri în care a reușit rezultate surprinzătoare, învingând C.F.R. Cluj, pe teren propriu și Dinamo, în deplasare. 

Înfrângerea echipei antrenate de Ionuț Popa nu a fost provocată de vreo echipă lipsită de palmares, F.C. Voluntari impunându-se surprinzător în ediția trecută a Cupei României în finala jucată cu Astra Giurgiu, adjudecându-și, la loviturile de la 11 metri, primul trofeu din istoria sa. Deci, echipa din Voluntari se află astăzi în plin avânt sportiv, iar înfrângerea echipei bănățene poate fi considerată pentru clubul ilfovean, un rezultat comparabil, poate, cu victoria obținută în finala trecutei ediții a Cupei României. 

A.C.S. Poli a jucat meciul împotriva echipei din Voluntari, după ce, în etapa trecută și-a permis un moment de respiro pe propriul teren împotriva nou promovatei A.C.S. Sepsi O.S.K. Sf. Gheorghe, echipa ardeleană reușind să smulgă timișorenilor un egal prețios, 0-0, în condițiile în care studenții au avut câteva absențe de marcă, absențe care nu au ocolit echipa bănățeană nici în jocul împotriva echipei F.C. Voluntari (Octavian Drăghici, accidentat, Valentin Crețu, suspendat).

Revenind la jocul de la Ploiești, înainte de începerea disputei de pe gazon, a fost ținut un moment de reculegere în memoria victimelor furtunii ce s-a abătut peste Timișoara, duminică, 17 septembrie. În prima repriză a jocului, semnalăm 5 ocazii bune de a se deschide scorul, oaspeții ratând în două rânduri, iar gazdele în trei rânduri. Astfel, în minutul 4, Bârnoi a irosit o bună oportunitate de a marca, după o pasă primită în adâncime de la Achim, în interiorul careului, intenția lui de a loba mingea peste portarul echipei gazdă a fost ratată, iar Balauru a reținut mingea. Gazdele au răspuns în minutul 9, Cernat a șutat, cu efect, direct la poarta lui Curileac, dar portarul timișorean a respins. În minutul 33, Munteanu a centrat bine din corner, Šoljić a reluat pe poartă, dar fundașul gazdelor, Popescu, a respins din fața porții goale. 

Ultimele două ocazii de gol ale primei reprize au aparținut gazdelor. În minutul 42, Popadiuc a primit o pasă bună, printre fundașii adverși, după care a reluat din cădere la poarta echipei timișorene, dar Curileac a ieșit din poartă și a blocat mingea, iar în minutul 43, același Popadiuc a primit o pasă în adâncime și a șutat de la aproximativ 25 metri de poarta adversă, mingea trecând razant pe lângă bara porții, deviată de Melinte. La pauză a fost înregistrat scor „alb”, 0-0. 

Repriza secundă a fost mai săracă în ocazii clare de gol. Totuși, semnalăm din această a doua parte a jocului, ocaziile din minutele 57 și 71. În prima situație, gazdele au ratat prin Popadiuc, după o deviere de efect a lui Tudorie, lansat de Răuță, mijlocașul gazdelor, cu o scăriță, a trimis peste „transversală”, iar în a doua situație, Artean a trecut de Novac, a tras cu stângul, dar mingea s-a dus pe lângă bara porții lui Curileac. 

În minutul 86, gazdele au rămas în inferioritate numerică, după ce Achim a fost eliminat (al doilea cartonaș galben) ca urmare a unei țineri de tricou la Doman și, se părea că jocul se îndreaptă spre un rezultat nul. În minutele suplimentare ale meciului, minute acordate de arbitru datorită întreruperilor din timpul jocului, gazdele au marcat, obținând astfel cele trei puncte puse în joc. Marinescu a executat o lovitură de colț, portarul Curileac a respins în pieptul lui Tudorie, care aflat în careul de șase metri, a trimis cu dreptul mingea în plasa porții timișorene, consființind rezultatul final al jocului, F.C. Voluntari-A.C.S. Poli Timișoara 1-0.

Echipele aliniate, la fluierul de start al arbitrului, au fost:

F.C. Voluntari: Dragoș Balauru – Florin Acsinte, Venelin Filipov, Cosmin Achim, Mihai Popescu, Florin Cernat (minutul 70, Laurențiu Marinescu), Daniel Novac, Alexandru Răuță, Doru Popadiuc (minutul 83, Adelin Pîrcălabu), Mihai Căpățână (minutul 64, Gabriel Deac), Alexandru Tudorie. Antrenor, Claudiu Niculescu.

A.C.S. Politehnica Timișoara: Marius Curileac - Gabriel Cînu, Cristian Melinte, Gabriel Vașvari, Alexandru Ciucur, Ivan Ćurjurić (minutul 79, Cătălin Doman), Josip Šoljić, Alexandru Munteanu (minutul 90+1, Alin Șeroni), Alexandru Țigănașu, Andrei Artean, Cosmin Bîrnoi (minutul 71, Sebastian Mailat). Antrenor, Ionuț Popa. 

Arbitrii jocului au fost, Andrei Chivulete (centru), Vasile Marinescu (asistent), Ciprian Danșa (asistent). Cartonașe galbene au fost arătate pentru Cosmin Achim și Doru Popadiuc (F.C. Voluntari), Gabriel Vașvari, Ivan Ćurjurić și Andrei Șeroni (A.C.S. Politehnica Timișoara). Cartonaș roșu a fost acordat lui Cosmin Achim (cumul de două cartonașe galbene). 

La finalul jocului, antrenorul echipei F.C. Voluntari, Claudiu Niculescu a spus: „Astăzi, într-adevăr, a fost un meci destul de închis. Echipa adversă a venit să scoată un punct, s-a apărat foarte bine timp de 92 de minute. Dar, iată că, cum cred eu că totul este ciclic în viață, cum am pierdut în minutul 93 cu Steaua, iată că s-a întors norocul și cu fața spre noi și am reușit să câștigăm de această dată, chiar dacă golul a venit foarte târziu, la ultima fază a meciului. Victoria nu poate fi pusă la îndoială. Astăzi, mai mult ca niciodată, m-au interesat punctele puse în joc, și nu spectacolul. Trebuia să acumulăm puncte. Ne-am rupt puțin de subsolul clasamentului și sunt trei puncte care, în clasament, acum arată foarte bine și ne dau nouă încredere și o mai mare speranță pentru ceea ce urmează de acum încolo”.

Antrenorul echipei A.C.S. Poli Timișoara, Ionuț Popa, a declarat la finalul jocului de la Ploiești, următoarele: „E dureros să pierzi în ultimul minut când domini jocul aproape în totalitate. O neatenție mare în apărare a făcut ca noi să pierdem. Cred că numai Timișoarei i se poate întâmpla așa ceva! Cu Sepsi am avut vreo cinci, șase ocazii. Ba au scos-o de pe linia porții, ba am dat peste poartă, ba am alunecat. S-a terminat 0-0. Aici, ce să spun? În prima repriză, în minutul 12, trebuia să avem 2-0. Ce să mai zic, sunt atât de supărat!” Deși supărat din cauza înfrângerii echipei pe care o antrenează, antrenorul Popa a găsit starea necesară să glumească, amintindu-și, totuși, că e vorba de un joc. La întrebarea reporterului, despre cum vede deplasare la Iași, antrenorul Ionuț Popa a răspuns cu o glumă menită să mai descrețească frunțile suporterilor echipei timișorene și să mai relaxeze atmosfera după înfrângere: „Deplasare de la Iași o facem cu elicopterul. Fiecare avem «Elicopter» și vom merge fiecare cu un «Elicopter»”. Răspunsul antrenorului echipei timișorene poate fi interpretat și ca fiind o trimitere la unul dintre cei mai vechi suporteri poliști din oraș, Nicu Cîrstov, poreclit „Elicopter”, care trece prin momente dificile, suferind de diabet, din cauza acestei boli fiindu-i amputat un picior. Suporterul aflat în suferință a avut parte de sprijinul ambelor echipe care astăzi evoluează în alb-violet. Prin răspunsul dat, e posibil ca antrenorul Popa să fie făcut referire la faptul că echipa sa va merge la Iași și va juca pentru „Elicopter”, suporterul polist aflat în suferință. 

În urma acestei înfrângeri, A.C.S. Poli Timișoara  a rămas cu un total de 17 puncte în clasamentul ligii întâi, iar etapa viitoare va evolua la Iași, împotriva echipei C.S.M. Poli Iași. Jocul va avea loc duminică, 24 septembrie, cu începere de la ora 17,30, urmând să fie transmis, în direct, de canalele DigiSport, DolceSport, Look Tv.

Cornel Seracin

Foto: Sașa Pastor, www.facebook.com/ACSPoliTimisoara