Odată cu încheierea cantonamentului de la Buziaș, echipa de baschet masculin a Timișoarei, B.C. S.C.M. Timișoara, a revenit acasă și a continuat antrenamentele aici. Dată fiind situația lotului după acest cantonament, staff-ul tehnic și cel adminitrativ au fost nevoite să solicite modificarea jocurilor de pregătire. 

Sâmbătă, 26 august și duminică, 27 august, „leii” din Banat ar fi urmat să susțină două meciuri amicale la Belgrad, în compania echipelor Dynamik și Partizan, dar această deplasare a fost reprogramată. B.C. S.C.M. Timișoara va evolua într-un „amical” la Belgrad, sâmbătă, 2 septembrie, urmând să aibă parteneră de întrecere echipa prim-divizionară sârbă,  Dynamik Belgrad.

Președintele clubului bănățean, Ilie Trițoiu, a explicat, pentru site-ul oficial al clubului, bc-tm.ro, astfel situația: „Din păcate, după cantonamentul de la Buziaș, de care în mare parte suntem mulțumiți, au apărut unele probleme medicale la doi-trei din jucătorii noștri de bază, probabil și de la intensitatea antrenamentelor și a încărcării specifice acestei perioade de pregătire. Împreună cu staff-ul tehnic, am decis să renunțăm la cele două jocuri amicale programate la sfârșitul săptămânii trecute, în Belgrad. Le mulțumesc celor de la Partizan și Dynamik că au înțeles situația în care ne aflăm”.

Cantonamentul echipei B.C. S.C.M. Timișoara s-a desfășurat în stațiunea timișeană, Buziaș, în perioada 17-25 august, echipa fiind prezentă aici în efectiv redus, pentru că unii jucători se află la loturile naționale, iar Lucas Tohătan a sosit mai târziu, fiind și el angrenat în acțiunile tricolorilor, la naționala U18 (europeanul de baschet U18, Divizia B,Tallin, 28 iulie-6 august), și la cea de seniori. 

„Toate aceste amănunte, dar în special subțirimea lotului, ne-au determinat să luăm decizia de a amâna startul amicalelor. Popa-Calotă se află la lotul național de seniori, Păun și Tudor Gheorghe sunt în Taipei, la Universiadă, iar Tohătan a ajuns abia pe 20 august. În plus, avem patru «copii» în lot - Mocrițchi, Albu, Ursan, Porumb - și problemele medicale despre care vă spuneam. Situația în care suntem în acest moment, nu ne ajută să disputăm aceste două partide, cu adversari puternici din Serbia. Spun acest lucru, pentru că știți foarte bine prin ce situație am trecut în partea a doua a campionatului recent încheiat, cauzată de seria lungă de accidentări. Nu vrem ca aceste lucruri să se repete”, a declarat președintele Trițoiu, potrivit aceleiași surse.

Baschetbalistul Adrian Diaz va continua în echipa de baschet a Timișoarei, „centrul” semnând un contract cu clubul bănățean, pentru încă doi ani competiționali (2017/2018 și 2018/2019).

Clubul timișorean s-a completat, pentru anul competițional 2017/2018, cu încă un baschetbalist. Este vorba despre juniorul Bogdan Penciu, baschetbalist ce s-a format la Academia de Baschet a clubului bănățean. Penciu a semnat un contract cu „leii” din Banat pentru un an competițional, cu opțiune de prelungire pe încă unul.

„Este o bucurie să știu că voi face parte din echipa de seniori a orașului, lucru pe care mi l-am propus de când am început să joc baschet. Eu mă aflu într-o perioadă de acumulări și voi avea foarte multe lucruri de învățat de la fiecare în parte, de la antrenori până la jucători. Sunt pregătit să mă fac util atât la antrenamente, cât și în jocurile oficiale, indiferent la care dintre echipele clubului voi fi trimis să apăr culorile alb-violete. Le mulțumesc tuturor celor care m-au ajutat să cresc valoric, în toată această perioadă, și m-au orientat pe drumul spre baschetul de primă ligă”, a declarat, potrivit site-ului oficial al clubului timișorean, bc-tm.ro, Bogdan Penciu. 

Bogdan Penciu este originar din orașul timișean Deta, s-a născut în 2001 și a început să joace baschet în iarna lui 2014. A fost descoperit de antrenorul Sergiu Pasca și crescut de antrenorul-coordonator al Academiei de Baschet a clubului timișorean, Radenko Toroman. Penciu are înălțimea de 201 cm și evoluează pe postul 5 (centru).  

Între 10-19 august, Bogdan Penciu a făcut parte din lotul național U16, cu care a jucat la turneul final al Campionatului European de Baschet, Divizia B, disputat la Sofia. În cele 5 jocuri disputate pentru România, în Grupa A, Bogdan Penciu a marcat 19 puncte și a fost prezent pe parchetul de joc, 15 minute și 04 secunde în jocul împotriva Belgiei, 21 minute și 03 secunde, în jocul împotriva Islandei, 18 minute și 36 secunde, în jocul împotriva Greciei, 24 minute și 40 secunde, în jocul împotriva Elveției, 09 minute și 34 secunde, în jocul împotriva Belarus-ului. În Grupa A, naționala de baschet U16 a României a suferit 5 înfrângeri. În faza următoare, România U16 a jucat cu Danemarca (pentru locurile 17-24), Slovacia (pentru locurile 21-24) și Cipru (pentru locurile 21-22). În aceste trei meciuri, Bogdan Penci a marcat un total de 8 puncte și a evoluat pe parchetul de joc, 19 minute și 14 secunde în jocul împotriva Danemarcei (pierdut de România), 07 minute și 25 secunde, în jocul împotriva Slovaciei (România s-a impus cu 69:64) și 01 minut și 59 secunde, în jocul împotriva Cipru-lui (România s-a impus cu 72:53). La finalul înrecerii, naționala de baschet masculin U16, a României s-a clasat pe locul 21, dintr-un total de 24 echipe participante.  

La sfârșitul săptămânii trecute, Bogdan Penciu s-a aflat în Serbia (localitatea Bor) pentru câteva partide amicale susținute de echipa secundă a clubului B.C. S.C.M. Timișoara, în primul „turneu balcanic de prietenie”. În cadrul acestui turneu (au participat patru echipe), echipa secundă a „leilor” din Banat s-a clasat pe primul loc, iar Bogdan Penciu a fost declarat MVP-ul competiție. Referitor la acest turneu, antrenorul echipei B.C. S.C.M. II Timișoara, Radenko Toroman, a declarat, potrivit bc-tm.ro, următoarele: „Am arătat ca un colectiv bine închegat, deși am făcut un singur antrenament împreună. În atac, băieții au găsit cele mai bune soluții, iar în apărare s-au ajutat tot timpul. Sunt foarte fericit și cred că sezonul viitor vom putea să ne prezentăm mult mai bine în Divizia A, cu echipa a doua. În plus, MVP-ul s-a decis dintre patru jucători, toți de la formația noastră, Penciu, Rada, Kelemen și Čatović. Probabil că l-au ales pe Bogdan Penciu prin prisma tinereții sale. El are doar 16 ani și este foarte promițător. Sper să-i putem netezi drumul către prima echipă. Aș vrea să remarc și organizarea turneului, una excelentă”.

B.C. S.C.M. Timișoara va începe sezonul oficial cu un joc ce contează pentru turul I, manșa I a Cupei României, împotriva echipei S.C.M. U. Craiova, în 30 septembrie, în Bănie.

Cornel Seracin

Foto: www.facebook.com/bcscmtimisoara și www.bor030.net