Competiția de ciclism ce se va desfășura la Timișoara, la „Pădurea Verde”, în 3 septembrie 2017, cu începere de la ora 9, reprezintă înca o etapa (a XIV-a) din cadrul campionatului național de sport, Cupa Cetăților. Evenimentul este la cea de-a XL-a ediție, primul concurs de acest fel fiind început în toamna anului 1998, la „Padurea Verde” din Timișoara.

La startul întrecerii, start ce va avea loc pe pajiștea din fața Muzeului Satului Bănățean de la „Pădurea Verde”, se vor afla participanți din Austria, Germania, Ungaria, Bulgaria, Serbia și Turcia, urmând să parcurgă cel mai dinamic și rapid traseu de XCO din Banat.

„Dorim ca prin această manifestare să adunăm sute de sportivi la linia de start, ca și în anii precedenți. Concursul este cu participare Internațională, fiind trimise deja invitatii cluburilor din zona D.K.M.T. (Dunăre, Criș, Mureș, Tisza-România-Serbia-Ungaria), numărul particianților fiind așteptat în jurul a 400-500 și peste 1.500 de spectatori”, au transmis organizatorii acestei competiții.

Cu ocazia acestei întreceri are loc și lansarea primei competiții din calendarul Federației Române de Ciclism pe secțiunea de Ciclocros.

Înscrierile pentru cea de-a XIV-a etapă a campionatului național de sport, Cupa Cetăților, se face online, pe www.gratzu.ro ( www.facebook.com/events/1835921383396355/ ). În concurs se vor afla mai multe categorii de vârstă, seniori (20-30 ani), juniori (15-19 ani), elite (31-40 ani), masters (41-99 ani), fete (19-99 ani), jurnaliști (cu legitimație de presă), Škoda (cu talon auto Škoda și Carte de Identitate), copii (10-14 ani), Ciclocross (etapă a Federației Române de Ciclism) și X-TRA kids (până la 9 ani inclusiv). 

Traseul ce urmează a fi parcurs de concurenți, are o lungimi de 500 m, 9 km, 15 km, 30 km sau 45 km, în funcție de categoria de vârstă la care sunt înscriși competitorii. Traseul este arbitrat de 5 arbitrii poziționați strategic, 3 dintre ei având camere video ce vor filma cursa încontinuu; este marcat cu săgeți indicatoare și bandă alb-roșie în zonele de viteză și de dificultate ridicată sau care necesită atenție și precauție sporită. Tot traseul este practicabil cu orice fel de bicicletă, indiferent de nivelul de experiență, potecile din Padurea Verde fiind din pământ bătut, pavate cu granit mărunțit sau zone de asfalt (la Giarmata Vii).

Orarul zilei de concurs va fi următorul :

Ora 07: închidere completă a accesului auto în zona de concurs;

Ora 09: amenajare și organizare punct de înscriere participanți;

Ora 09-10.30: înscrieri și ridicarea pachetelor de START;

Ora 11: start (aliniere pe categorii de concurs: 1-Seniori, 2-Juniori, 3- Elite, 4-Masters, 5-Fete, 6-Jurnaliști, 7-Škoda 8-Copii);

Ora 13.30: start Ciclocross F.R.C.;

Ora 15: depunerea contestațiilor;

Ora 15: start X-TRA kids;

Ora 16-16.30: premiere.

De-a lungul întrecerii vor fii 2 puncte de alimentare și arbitraj pe traseu, la aceste puncte sportivii se vor putea rehidrata cu energizante, banane și apă rece.

Pe lângă competiția de ciclism, se va lansa și un concurs pentru fotografi, aceștia fiind încurajați să facă poze cât mai frumoase, ele urmând apoi a fii votate pe pagina de concurs, cel mai votat fotograf urmând să fie premiat.

Cornel Seracin