Ediţia 2017 a Cupei Regelui la rugby a început cu cinci echipe, C.S.M. Bucureşti retrăgându-se din întrecere din lipsa timpului pentru a-şi înregistra contractele sportivilor noi „şi implicit licenţierea lor pentru această competiţie”, iar C.S.M. Bucovina Suceava nu a mai putut lua startul competiţiei din cauze financiare.
Astfel, în play-off (grupa echipelor care au încheiat trecuta ediţie a SuperLigii pe locurile 1-4 în clasamentul final) au luat startul Timişoara Saracens R.C.M. U.V.T., C.S.M. Baia Mare şi C.S.A. Steaua Bucureşti, iar în play-out (grupa echipelor care au terminat SuperLiga pe locurile 5-8 în clasamentul final) au început C.S. Universitatea Cluj-Napoca şi C.S. Dinamo Bucureşti.
Un singur joc s-a disputat sâmbătă, 5 august, în această întrecere, cel dintre Timişoara Saracens R.C.M. U.V.T. şi C.S.A. Steaua Bucureşti, meci ce s-a desfăşurat, cu începere de la ora 10, pe gazonul arenei „Dan Păltinişanu”.
La finalul celor 80 minute ale jocului, echipa campioană, Timişoara Saracens R.C.M. U.V.T., s-a impus, 22-16, avantajul campionilor fiind consemnat şi la pauză, 14-3.


Echipa vizitatoare a deschis scorul după o lovitură de penalitate, în minutul 3, Tudor Boldor reuşind să înscrie printre beţe de la aproximativ 42 metri de buturile gazdelor, iar din minutul 10, echipa timişoreană a trecut în avanataj, Cătălin Fercu reuşind un prim eseu, convertit de Gabriel Conache, rezultatul întorcându-se în favoarea gazdelor, 7-3.
John Leiataua a reuşit cel de-al doilea eseu al meciului, Gabriel Conache a convertit, şi scorul la pauză a fost stabilit în favoarea gazdelor, 14-3. Înainte de încheierea primelor 40 minute ale jocului, aripa Vladuţ Zaharia a primit cartonaşul galben şi a fost trimis temporar (10 minute) pe banca pedepselor, echipa campioană fiind nevoită să înceapă partea a doua a disputei în inferioritate numerică.


Aflaţi în superioritate numerică pe gazon, „militarii” au forţat defensiva gazdelor, iar Tudor Boldor a reuşit primul eseu al bucureştenilor, uvertura oaspeţilor ratând conversia eseului. Astfel, scorul devenea 14-8, iar din minutul 55, în urma unei lovituri de pedeapsă, acelaşi Tudor Boldor a mai pus trei puncte în dreptul „militarilor”, 14-11.
În situaţia de a fi egalată, echipa campioană a revenit în ofensivă, iar după ce Florin Ioniţă (de la Steaua) şi Tangimana Fonovai (de la Timişoara Saracens) au primit cartonaşul galben şi au fost eliminaţi temporar, John Leiataua a înscris cel de-al doilea său eseu, stabilind scorul la 19-11.
Steliştii nu au cedat, iar Ionel Melinte a reuşit un nou eseu pentru Steaua şi a stabilit scorul la, 19-16. Gabriel Conache, dintr-o lovitură de penalitate, pe final de joc, a îngheţat tabela de marcaj la scorul de 22-16.
Astfel, echipa antrenată de Matt Williams şi Sosene Anesi, Timişoara Saracens R.C.M. U.V.T.,  a obţinut un prim succes în debutul ei în noul an competiţional, 2017/2018, urmând ca în etapa a doua a Cupei Regelui să evolueze, tot pe propriul teren, în compania echipei C.S.M. Baia Mare. Jocul va avea loc sâmbătă, 12 august, pe gazonul arenei „Dan Păltinişanu”.


Cornel Seracin
Foto: www.facebook.com/rugbytimisoara