Cea de-a XXVII-a etapă a ligii naţionale de baschet masculin a programat, printre alte jocuri şi disputa de pe parchetul sălii sporturilor „Constantin Jude” din Timişoara, B.C. S.C.M. Timişoara -B.C.M. Universitatea Piteşti. Jocul a prilejuit şi o acțiune caritabilă (strângere de fonduri), spectatorii generoși fiind invitați să participe cu sume de bani, în folosul Kassandrei Rotariu, fiica adoptivă a soților Rotariu (Iosif și Dana), care are nevoie de o nouă operație (cea de-a patruzeci și patra) pentru a i se schimba o proteză de la șold. Fetiţa suferă de osteomelită, o afecțiune a sistemului osos. Urna mobilă pentru donaţii a fost purtată în tribune de majoretele clubului timişorean. La finalul acţiunii a fost înregistrată suma de 5.671 lei.


Simbolic, aruncarea de începere a jocului a fost oferită de muzicianul Ilie Stepan, liderul formaţiei ProMusica, întemeietorul acesteia, formaţie care anul acesta, la 15 ianuarie, a împlinit 44 ani de la susţinerea primului concert.


Primul „cinci” trimis pe parchet de cei doi antrenori:
B.C. S.C.M. Timişoara: Mladen Jeremić, Lucas Tohătan, Miloš Komatina, Nikola Otašević, Ionuţ Drăguşin. Antrenori, Tudor Costescu şi Nenad „Shone” Marković.
B.C.M. Universitatea Piteşti: Vincent Hunter, Pavel Marinov, Vlad Coropdean, Ionuţ Zaharie, Tomislav Gabrić. Antrenor, Hristu Sapera.
Jocul a fost arbitrat de: Laurenţiu Grigoraş, Ciprian Ciocan şi Costin Bogdănescu.

  
Cei aproximativ 500 de spectatori prezenţi la acest joc, ultimul al celei de-a V-a etape a părţii a doua din sezonul regulat, au avut parte de un rezultat mai puţin scontat la începutul meciului, echipa lor, „leii” din Banat, repurtând o victorie categorică în faţa formaţiei din Piteşti, alb-violeţii din Argeş sosind la Timişoara fără unul dintre componenţii de bază, coordonatorul de joc Alexander Kostoski.
Despre absenţa coordonatorului de joc al piteştenilor, antrenorul formaţiei argeşene, Hristu Sapera, a declarat: „Cred că s-a simţit foarte mult faptul că s-a jucat fără coordonatorul de joc, mult mai mult la noi decât absenţele de la Timişoara. E un jucător crucial pentru noi, s-a văzut în această seară”.
Nici echipa Timişoarei nu a fost lipsită de probleme. Nu au evoluat în acest joc împotriva echipei din Piteşti, Dominique Rambo (accidentat), Jonte Flowers (a efectuat încălzirea pentru acest meci, dar în momentul efectuării acestei pregătiri pentru a intra în joc, a resimţit accidentarea mai veche), Octavian Popa-Calotă (a fost prezent pe banca de rezerve a „leilor” din Banat, dar nu i s-a oferit, nici măcar iluzia că va juca, măcar o secundă în acest meci, aceasta datorită unor probleme mai vechi). Despre problemele echipei din Banat, antrenorul Tudor Costescu a declarat: „Sunt convins că fiecare jucător care ne-a lipsit va aduce un plus şi, cred că, putem creşte ca formă. Aş vrea ca la meciurile extrem de importante să ne bazăm pe toţi. Aşa că, în momentul în care avem un verdict absolut sigur ne vom pune în teren”.


Jocul a început bine pentru „leii” din Banat. Ionuţ Drăguşin a marcat primele puncte pentru timişoreni, 2-0, după 14 secunde de joc, iar  Pavel Marinov a restabilit egalitatea, 2-2, după 37 secunde scurse de la cele două puncte ale gazdelor. Au urmat două aruncări libere pentru „lei”, ca urmare a unui fault personal comis de Hunter asupra lui Drăguşin. Drăguşin a transformat una din cele două „libere”, iar scorul a devenit favorabil gazdelor, 3-2. Oaspeţii au preluat conducerea prin aruncarea de două puncte a lui Pavel Marinov, 3-4, iar Nikola Otašević, din lay-up (aruncare de doi paşi), a readus echipa timişoreană în avantaj, 5-4, în minutul 2 şi 46 de secunde. Din acest moment şi până la finalul sfertului întâi, gazdele nu au mai cedat conducerea oaspeţilor pe tabela de marcaj, iar la finalul „sfertului”, team-ul timişorean conducea cu 26-13.


Sfertul al doilea a fost început bine de oaspeţi, care parcă arătau forţa necesară pentru a reveni pe tabela de marcaj. Piteştenii au deschis „sfertul” printr-o aruncare de trei puncte reuşită, 0-3, prin Adrian Tudor. Gazdele a făcut 2-3, prin aruncarea de două puncte a lui Adrian Diaz, dintr-un alley-oop (slam-dunk , după ce a preluat o pasă în timpul săriturii). B.C. S.C.M. Timişoara a preluat conducerea „sfertului”, 5-3, prin aruncarea de trei puncte a lui  Mladen Jeremić. Oaspeţii au egalat, 5-5, prin aruncarea de două puncte a lui Vincent Hunter şi au preluat conducerea prin aruncarea de două puncte reuşită de acelaşi baschetbalist, 5-7. Sfertul al doilea a fost unul echilibrat pe tabela de marcaj, cele două echipe succedându-se la conducerea perioadei, pe rând, dar la final, mai buni s-au dovedit „leii” din Banat, care şi-au adjudecat şi acest „sfert”, 19-15, iar la pauza mare, scorul general le era favorabil, 45:28.


Sfertul al treilea a fost unul bine început de gazde, dar în primele patru minute oaspeţii s-au ţinut aproape de adversari, reuşind să egaleze în două rânduri, la doi, prin Vincent Hunter şi la 4, prin Pavel Marinov. Din minutul 4 şi 19 secunde din sfertul al treilea, „leii” din Banat au preluat conducerea, 5-4 şi 6-4, prin două aruncări libere transformate de tânărul Lucas Tohătan (transferat de curând în lotul echipei bănăţene, de la echipa retrasă, B.C. Olimpic Baia Mare), „libere” acordate de arbitrul disputei ca urmare a unui fault personal comis de Aleksandar Mladenović asupra unui adversar din echipa timişoreană. Din acel moment şi până la sfârşitul „sfertului”, echipa timişoreană nu a mai cedat conducerea, pe tabela de marcaj, echipei argeşene, adjudecându-şi acest sfert trei cu rezultatul de 22-17, iar la scorul general având 67:45. Ultimele puncte ale acestui sfert trei fiind puse pe tabela de marcaj prin „triţa” lui Mladen Jeremić.


Ultimul sfert, cel de-al IV-lea, a părut o formalitate pentru echipa timişoreană, foarte sigură pe victorie, ca urmare a scorului general categoric obţinut în „sferturile” anterioare. Oaspeţii au deschis scorul prin trei aruncări libere, acordate ca urmare  a unui fault personal comis de Georgian Păun asupra lui Alin Zaharie. Doar două din aceste „libere” au fost transformate de argeşeanul Zaharie, iar scorul în „sfert” a devenit 0-2. Gazdele au egalat, 2-2, prin reuşita lui Lucas Tohătan (lay-up), iar Georgian Păun, printr-o aruncare de două puncte a readus Timişoara în avantaj, în „sfert”, 4-2. Oaspeţii au egalat, 4-4, prin Gheorghe Balmuş, iar prin aruncarea de trei puncte reuşită de Mladen Jeremić, Timişoara trecea din nou în avantaj, 7-4. Georgian Păun şi Mladen Jeremić, la capătul unor aruncări de două, respectiv trei puncte, au făcut 12-4. Prima reuşită de trei puncte pentru oaspeţi în acest ultim sfert, aparţinând lui Tomislav Gabrić, 12-7. Gazdele au marcat încă trei puncte prin aruncarea lui Malden Jeremić, iar cu aproximativ 4 minute înainte de finalul sfertului şi al meciului, gazdele conduceau în „sfert”, 17-13, iar la scorul general cu 84:58.
De la egalitatea stabilită în startul sfertului patru, 2-2, egal în acest „sfert” s-a mai înregistrat de două ori. Mai întâi egalitate la 17, oaspeţii au egalat prin Adrian Tudor, apoi 19-19, gazdele au egalat prin Adrian Diaz (aruncare de două puncte). Finalul sfertului patru a fost unul favorabil oaspeţilor. Gazdele au marcat ultimele lor două puncte printr-o reuşită spectaculoasă a lui Lucas Tohătan (dunk), 21-19, la capătul unui contraatac ce l-a adus pe tânărul baschetbalist sosit de la Baia Mare în tabăra „leilor” din Banat, singur, sub coşul oaspeţilor, 21-19. Oaspeţii au crezut mai mult în şanasa lor în acest ultim sfert, iar din aruncare de trei puncte, Vincent Hunter a închis acest „sfert” cu reuşita echipei piteştene, 21-22, dar, la scorul general, B.C. S.C.M. Timişoara a învins, 88:67 şi a obţinut cele două puncte destinate echipei victorioase, oaspeţii fiind nevoiţi să se mulţumească doar cu punctul echipei învinse.


La finalul meciului, antrenorul echipei timişorene, Tudor Costescu, a declarat: „Sunt foarte mulţumit şi sunt foarte mândru de echipa mea. A fost o probă serioasă de caracter, astăzi, ţinând cont de situaţia foate dificilă în care ne aflăm. Toţi băieţii s-au autodepăşit! Un meci important în economia locurilor 1-6, dar foarte important pentru moralul nostru. Mă bucur că n-am oprit oscilaţiile în evoluţie, adică după un meci mai puţin bun a venit un meci bun, dar e momentul să le oprim. Sunt foarte bucuros pentru victoria asta şi sunt bucuros pentru modul în care am obţinut-o. Aş putea zice că-i categorică, în condiţiile foarte grele. Aşa cum am zis, băieţii au dat dovadă de mult caracter. Consider că avem mare potenţial. Astăzi cred c-am scos aproape tot ce-am putut din această echipă pe care am făcut-o pe foaie, şi aptă de joc”.


Antrenorul echipei învinse, B.C.M. Universitatea Piteşti, Hristu Sapera, a declarat la finalul jocului: „Cred că Timişoara merită felicitată. Au câştigat un alt meci acasă. Îi felicit pentru acest lucru! Nu sunt deloc mulţmit de jucătorii noştri şi de atitudinea pe care au arătat-o şi lupta pe care au arătat-o. Un meci de care noi, cu siguranţă, nu putem fi mândri. Un meci în care noi nu am arătat aşa cum ne-am dorit. Am avut nişte lucruri foarte precise pe care vroiam să le urmărim. Din păcate nu am făcut aceste lucruri. Mă refer la recuperăr, mă refer la mingi pierdute şi de anumite aspecte din apărare. Am pierdut foarte multe mingi fără niciun fel de presiune din partea Timişoare. Pur şi simplu sunt nemulţumit de atitudinea anumitor jucători. Noi ne dorim să obţinem cât mai multe victorii, asta este normal. Am avut mai multe meciuri în deplasare, acuma, în returul părţii a doua o să avem trei meciuri acasă, sper eu să arătăm o altă faţă acolo, dar pentru noi e important să îmbunătăţim anumite aspecte ale jocului şi să ne păstrăm toţi jucătorii valizi. Am spus-o, este un program extrem de dificil cu o rotaţie scurtă, este greu să păstrezi un nivel de intensitate aşa cum ni-l dorim. Deci, aceste aspecte pe care vrem să le îmbunătăţim, plus sănătatea jucătorilor noştri pentru a-i avea pe toţi în momentul unei serii de play-off, sunt priorităţile noastre şi, evident, dorim să câştigăm cât mai multe meciuri posibile. Vom vedea! Calcule se pot face multe. Totuşi, este prematur şi, eu personal, nu cred în ele. Vom vedea la sfârşit cu cine ne împerechem şi de pe ce loc”.


Antrenorul echipei timişorene, Tudor Costescu, a aperciat evoluţia tânărul baschetbalist ajuns la B.C. S.C.M. Timişoara, de la echipa maramureşeană retrasă din competiţie. Despre Lucas Tohătan, antrenorul T. Costescu a declarat: „Ca şi ceilalţi jucători tineri care au fost în teren, Lucas a fost în linia echipei. Dovedeşte maturitate! Eu îi ştiam potenţialul şi mă bucur că se integrează foarte bine în echipă. Coechipierii îl susţin, îl suplinesc, el îi suplineşte, îşi alternează atât de bine rolul şi nu avem decât să aşteptăm să crească şi el ca formă”.


În urma acestui rezultat, B.C. S.C.M. Timişoara este pe locul 5 (penultimul în clasamentul grupei echipelor ce au încheiat faza întâi a sezonului regulat pe locurile 1-6), cu un total de 35 puncte. Etapa viitoare, B.C. S.C.M. Timişoara va evolua pe teren propriu, în prima etapă a returului celei de-a doua faze a sezonului regulat, împotriva echipei din Sibiu, B.C. C.S.U. Sibiu. Referindu-se la acest meci, antrenorul Tudor Costescu a declarat: „Pentru meciul cu Sibiul, îmi doresc să nu mai oscilăm ca formă, să ne recuperăm fizic foarte bine şi, sunt convins că, de acum încolo, acumulăm aceeaşi intensitate şi nivel ca de la meciurile de acasă. Echipa Sibiului nu este, nici ea, într-o situaţie foarte bună, dar ştiu că ne-au învins de trei ori în acest campionat (este o echipă pe care n-am învins-o). Avem potenţial, am arătat astăzi. Sper să ne refacem atât de bine, încât să ne batem cu ei şi marţi”.
B.C. C.S.U. Sibiu se află pe locul 3 în clasamentul grupei compusă din echipele ce au încheiat prima parte a sezonului regulat pe locurile 1-6, are un total de 37 puncte şi se va confrunta cu B.C. S.C.M. Timişoara, marţi, 21 martie, cu începere de la ora 17,30, pe parchetul sălii sporturilor „Constantin Jude”.
Marcatorii punctelor echipei B.C. S.C.M. Timişoara, în acest joc, au fost: Mladen Jeremić (33 puncte), Adrian Diaz (16 puncte), Ionuţ Drăguşin (8 puncte), Lucas Tohătan (8 puncte), Alin Andrieş (8 puncte), Miloš Komatina (7 puncte), Nikola Otašević (4 puncte), Georgian Păun (4 puncte). Pentru echipa B.C.M. Universitatea Piteşti, cele mai multe puncte au fost reuşite de, Vincent Hunter (15 puncte).


Publicăm în cele ce urmează şi celelalte două rezultate înregistrate în etapa a XXVII-a din Liga Naţionaă de Baschet Masculin (etapa a V-a, ultima a turului, din partea a doua a sezonului regulat): C.S.M. C.S.U. Oradea-B.C. C.S.U. Sibiu 84:72 şi Steaua C.S.M. Eximbank-Universitatea-Banca Transilvania Cluj 75:80.
În clasamentul grupei, pe primul loc se află Universitatea-Banca Transilvania Cluj (43 puncte, 23 jocuri), locul doi este deţinut de Steaua C.S.M. Eximbank (37 puncte, 23 meciuri), locul trei aparţine echipei B.C. C.S.U. Sibiu (37 puncte, 23 jocuri), locul patru este al echipei C.S.M. C.S.U. Oradea (36 puncte, 23 meciuri), locul cinci este ocupat de B.C. S.C.M. Timişoara (35 puncte, 23 meciuri), iar ultimul loc al grupei, locul şase, revine echipei B.C.M. Universitatea Piteşti (33 puncte, 23 meciuri).
Etapa viitoare programează, în grupa echipelor ce au încheiat prima parte a sezonului regulat pe locurile1-6 în clasamentul ligii naţionale de baschet masculin, B.C. S.C.M. Timişoara-B.C. C.S.U. Sibiu, Universitatea-Banca Transilvania Cluj-C.S.M. C.S.U. Oradea şi Steaua C.S.M. Eximbank-B.C.M. Universitatea Piteşti.

    


Cornel Seracin