În România, turneul „Neymar Jr’s Five” este organizat cu susţinerea Federației Române de Fotbal, precum şi cu sprijinul unor parteneri ai Federației. 

Anul acesta, „Neymar Jr’s Five” revine în forţă: cu mai multe ţări participante, 53 la număr, şi cu o schimbare în regulament care va permite şi mai multor jucători să participe. „Neymar Jr’s Five” este un turneu global de fotbal (pe suprafața de joc se vor afla două echipe cu câte 5 jucători fiecare, 5 la 5), având o caracteristică aparte: de fiecare dată când o echipă înscrie, cealaltă trimite un jucător pe banca de rezervă.Turneul este deschis echipelor formate din cinci, șase sau șapte jucători, inclusiv rezerve, cu vârsta între 16 și 25 de ani. Noutatea din acest an este faptul că doi (2) dintre componenţii echipei pot depăși vârsta de 25 de ani.

Anul acesta, turneul global „Neymar Jr’s Five” alocă pentru România 7 etape locale de calificare: București (1 aprilie), Craiova (8 aprilie), Timișoara (22 aprilie), Tîrgu Mureș (29 aprilie), Cluj-Napoca (6 mai), Iași (13 mai) și Constanța (27 mai). Cea de-a opta etapă se va disputa peste Prut, la Chișinău, pe 20 mai. Cea mai bună echipă din țară va participa la turneul final mondial din Brazilia, componenții acestei echipe din România având șansa să-l întâlnească pe Neymar Jr. (Neymar da Silva Santos Júnior, fotbalistul brazilian care joacă pe postul de atacant la clubul spaniol, catalan, F.C. Barcelona și la echipa națională de fotbal a Braziliei), cel care a pus bazele acestui proiect.

Anul trecut, în faza de calificare au participat 10.000 de echipe, totalul participanților la acest turneu de calificare a fost de peste 65.000 jucători. Turneele de calificare au avut loc în 47 de țări de pe 6 continente, câștigătorii etapelor locale accedând în finala națională din țara lor, echipa campioană națională participând la turneul final din Brazilia. Finala din 2016 a fost găzduită de „Instituto Projeto Neymar Jr.” din Praia Grande, Brazilia, iar echipa campioană mondială a fost „Anjos da Bola” („Îngerii mingii”) din Rio de Janiero, echipă ce a avut în componența ei jucători cu vârste între 20 și 22 ani. În anul 2017, turneul final se va juca la Institutul „Projeto Neymar Jr.”, în luna iulie.

Mai multe informații despre turneul de calificare, „Neymar Jr’s Five”, se pot afla de pe neymarjrsfive.com și facebook.com/neymarjrsfive.

 

Cornel Seracin