Echipa de fotbal A.C.S. Politehnica Timișoara s-a calificat în finala Cupei Ligii, reușind o performanță neașteptată în anul competițional 2016-2017. Calificarea în finală a echipei de pe Bega a venit în urma disputării semifinalei împotriva echipei A.S. F.C. A.S.A. 2013 Tg. Mureș. După ce, în decembrie anul trecut, echipa antrenată de spectaculosul tehnician Ionuț Popa, A.C.S. Poli Timișoara, s-a impus în manșa tur a semifinalei, 4-2, la Târgu Mureș, iar în manșa retur, disputată pe gazonul stadionului „Dan Păltinișanu” din Timișoara, echipa bănățeană a învins din nou, cu rezultatul final, 3-1, dobândind astfel calificarea în finala competiției numită Cupa Ligii „Adeplast”.  

În primul tur al ediției 2016-2017 a Cupei Ligii, A.C.S. Politehnica Timișoara a reușit să depășească la capătul unei dispute ce a avut loc într-o singură manșă, la Timișoara, pe gazonul stadionului „Dan Păltinișanu”, echipa antrenată de Gheorghe Hagi, S.C. F.C. Viitorul Constanța S.A., impunându-se în fața acesteia, după 90 de minute de joc, cu rezultatul final, 2-1, prin golurile marcate de Andrei Artean (minutul 16) și Marius Croitoru (minutul 81). Echipa constănțeană a deschis scorul în minutul 3, prin reușita lui Florin Cioablă. În urma rezultatului obținut, A.C.S. Politehnica Timișoara accedea în faza sferturilor de finală, disputând în această fază, tot în manșă unică, la Timișoara, pe gazonul stadionului „Dan Păltinișanu”, jocul împotriva echipei C.S. Concordia Chiajna, formație de care a dispus, la capătul celor 90 de minute de joc, cu rezultatul final, 2-1. Golurile echipei timișorene au fost marcate de Andrei Artean (minutul 13) și Marius Croitoru (minutul 78), în timp ce echipa adversă a marcat golul, în minutul 74, prin fundașul Cristian Albu. 

A urma faza semifinală, fază în care sorții au scos în calea echipei timișorene, formația din Târgu Mureș, în această fază având loc două manșe, una pe terenul de la Tg. Mureș, iar ceălaltă pe terenul de la Timișoara. La Tg. Mureș scorul a fost favorabil echipei bănățene, 4-2, prin golurile marcate de Andrei Artean, din lovitură de la 11 metri (minutul 11), Octavian Drăghici (minutul 62), Fernando Llorente (minutul 67) și Alexandru Popovici (minutul 90+5). Pentru echipa din Tg. Mureș, golurile au fost marcate de Andrei Ciolacu (minutul 26) și Ciprian Rus (minutul 77). 

În manșa a doua (retur), la Timișoara, echipa ardeleană a fost prima care a irosit o bună oportunitate de a marca, prin Valentin Lemnaru, în minutul 6, atacantul echipei vizitatoare, găsit bine cu o minge în careul advers, a trimis, cu o lovitură de cap, pe lângă poarta lui Straton. 

Primul gol al jocului a căzut în minutul 16. Gabriel Cînu a început faza din propria jumătate de teren, a pasat lui Josip Šoljić aflat în jumătatea adversă a terenului, mijlocașul echipei bănățene a trimis mingea mai departe la Josip Fuček, aflat pe partea stângă a terenului, iar atacantul echipei gazdă, de la marginea careului de 16 metri advers (de pe partea stângă), a trimis balonul în careu, iar de aici, aflat la marginea careului de 6 metri, Pedro Henrique l-a învins pe portarul Mirel Bolboașă, trimițând mingea în plasă, pe colțul scurt al goalkeeper echipei ardelene, 1-0.

În minutul 21, A.C.S. Poli Timișoara a irosit o bună oportunitate de a-și majora avantajul. Josip Šoljić a recuperat un balon în jumătatea adversă de teren, a pasat lui Cristian Bărbuț care, aflat la marginea careului de 16 metri al echipei vizitatoare, era marcat de un adversar, mingea a lovit adversarul și a ajuns în interiorul careului de 16 metri al echipei vizitatoare, la Pedro Henrique aflat între doi fotbaliști ardeleni și, incomodat, se pare, de unul dintre ei (Tiberiu Szasz), atacantul echipei timișorene nu a reușit să lobeze mingea peste portarul Bolboașă și să o trimită în plasa echipei oaspete. 

A urmat golul doi al Timișoarei, gol reușit în minutul 26. În jumătatea de teren a echipei din Târgu Mureș, Marius Croitoru a reușit să recupereze un balon de la Viorel Ferfelea, i-a pasat magistral lui Pedro Henrique, care a preluat din fața lui Tamas Szasz, a intrat în careu (ușor lateral dreapta) și, cu piciorul drept, a expediat mingea în colțul lung al porții echipei ardelene, 2-0. La pauză, scorul era favorabil echipei timișorene, 2-0.

La puțin timp de la reluarea jocului, în minutul 47, Andrei Sin a înscris pentru echipa vizitatoare, 2-1. Echipa timișoreană nu a reușit să îndepărteze balonul din suprafața de pedeapsă, Valentin Lemnaru, aflat în careul de 16 metri advers, a șutat, dar Adrian Poparadu a blocat mingea, Cristian Bocșan a respins-o cu capul, Josip Šoljić a încercat să degajeze mingea, dar a lovit-o necorespunzător aceasta ajungând la Andrei Sin aflat în careul de 16 metri al echipei timișorene, de aici, Sin a făcut un stop pe piept și a șutat cu putere, mingea poposind în plasa porții lui Straton.  

A urmat ocazia de gol a echipei timișorene. În minutul 49, Cosmin Bîrnoi a pătruns în careul de 16 metri advers, a pasat lui Pedro Henrique, dar atacantul timișorean, incomodat de Tiberiu Szasz, nu a reușit în prima fază să șuteze, mingea i-a revenit și, de la marginea careului de 6 metri al echipei ardelene a șutat la poarta lui Bolboașă, dar portarul echipei vizitatoare s-a opus golului, respingând balonul în față, cu mâinile, după care Konstantinos Rougkalas a îndepărat balonul de buturile lui Bolboașă.

Din minutul 64, A.C.S. Politehnica Timișoara și-a mărit avantajul. Josip Fuček a executat foarte o lovitură liberă, trimițând mingea la marginea careului de 6 metri advers, iar de aici, Gabriel Cînu s-a înălțat și, printr-o lovitură cu capul, a trimis-o în plasa porții lui Bolboașă, 3-1. 

Până la finalul jocului nu s-a mai marcat, A.C.S. Politehnica Timișoara încheind jocul în 10 fotbaliști și obținând calificarea în finala Cupei Ligii „Adeplast”. Adrian Poparadu a ieșit de pe teren accidentat, iar antrenorul Ionuț Popa nu a mai avut dreptul la înlocuire pentru că epuizase toate cele trei schimbări prevăzute de regulament. 

Calificarea echipei timișorene în finala Cupei Ligii „Adeplast” vine la opt ani de când o echipă de fotbal din Timișoara a obținut posibilitatea de a juca într-o finală de competiție internă (Cupa României, ediția 2008-2009, împotriva C.F.R. Cluj, finală pierdută cu 0-3 de echipa timișoreană), reprezentând o reușită deosebită pentru A.C.S. Poli aflată în impas financiar de ceva vreme, rezultatele echipei în primele jocuri din acest an din Liga întâi, fiind destul de modeste, studenții lui Ionuț Popa reușind un egal pe teren propriu cu Gaz Metan Mediaș, 1-1, apoi un egal în deplasare, la Târgu Mureș, 0-0, o victorie pe teren propriu, împotriva echipei C.S.M. S. Iași, 2-1 și un 0-5 în deplasare, în compania liderului clasamentului, Viitorul Constanța. Calificarea echipei A.C.S. Politehnica Timișoara în finala Cupei Ligii „Adeplast” este una care-i fortifică moralul în vederea încercării evitării retrogradării din liga întâi. 

Despre performanța obținută cu echipa timișoreană și despre forța morală primită de echipa sa în urma calificării în finala Cupei Ligii, antrenorul Ionuț Popa, la conferința de presă de după joc, a declarat: „Este un aspect pozitiv că Timișoara a ajuns în finală. La începutul sezonului ne-am gândit să facem 11, 12 jucători să avem și o rezervă, măcar, nu ne gândeam la o finală. La început ne gândeam când vom ajunge să avem zero puncte. Forța morală a echipei o dau jucătorii, antrenorii și conducerea. Jucătorii se motivează ei între ei, au o dorință de a reuși, și, vă spun că, dacă Timișoara se salvează de la retrogradare, joacă și finala Cupei Ligii, este un paradox și va rămâne, poate, cel mai frumos an care a trecut peste această echipă de după revoluție”.

Echipele de start au fost:

A.C.S. Politehnica Timișoara: Straton - Scutaru (minutul 68, B. Străuț), Bocșan, Cânu, Șeroni - Šoljić, Poparadu - Bărbuț, Croitoru (cpt., minutul 46, Bârnoi), Fuček - P. Henrique (minutul 62, Vasi). Antrenor, Ionuț Popa.

A.S. F.C. A.S.A. 2013 Tg. Mureș: Bolboașă – Dulap, Rougkalas, T. Szasz (minutul 59, Ciolacu), S. Bucur – Ferfelea (minutul 32, F. André), E. Dică (cpt.), T. Petriș – C. Rus, Lemnaru, An. Sin. Antrenor, Ilie Stan.

Meciul a fost arbitrat de, Călin Popa (centru), Mircea Orbuleț (asistent) și Bogdan Velicu (asistent). Cartonașe galbene au primit, de la A.C.S. Poli Timișoara, Pedro Henrique și Bogdan Străuț, de la A.S. F.C. A.S.A. 2013 Tg. Mureș, Konstantinos Rougkalas, Răzvan Dulap, Andrei Sin și Florent André. 

Manșa decisivă a celei de-a doua semifinale a Cupei Ligii „Adeplast” se va juca azi, la București, între Steaua și Dinamo. În manșa întâi a semifinalei, dinamoviștii au învins cu 4-1 și pleacă cu prima șansă la calificarea în ultima fază a întrecerii. Finala competiției se va disputa în 20 mai, la București.

   

Cornel Seracin