Sportul timișorean continuă evoluția spre performanță, chiar și în vremuri de criză, oamenii cu dăruire pentru sport opunând rezistență problemelor de toate felurile, activitatea sportivă a municipiului Timișoara fiind destinată tuturor. Astfel, în cadrul politicilor sportive locale, Municipiul Timișoara promovează un nou proiect, de data aceasta țintindu-se spre handbalul feminin.

Sport Club Municipal, instituție publică cu personalitate juridică de interes local și de drept public a municipiului Timișoara, aflat în subordinea consiliului local al municipiului Timișoara, club sportiv ce are scopul să organizeze și să administreze activitățile sportive, având drept consecință dezvoltarea sportului de performanță la nivelul municipiului bănățean, se află în situația de a înființa o nouă echipă de handbal feminin. 

Într-o conferință de presă ce s-a desfășurat astăzi în Sala Sporturilor „Constantin Jude” din Timișoara, jurnalistul Radu Țoancă, director al S.C.M. Timișoara, și prof. Dan Dumitru, manager al secției de handbal a S.C.M. Timișoara, au prezentat mass-mediei locale, publicului, antrenorul viitoarei echipe de handbal feminin a municipalității, prof. Lucian Ghiulai.

„Am făcut un prim pas important prin semnarea contractului cu antrenorul principal pentru noul proiect al S.C.M. Timișoara (echipa de handbal fete). Știți că am avut discuții și pe parcursul anului trecut la nivel de S.C.M., formalizate prin hotărâri ale consiliului de administrație, prin care am spus că la nivel de handbal, respectiv de baschet, vom încerca în măsura resurselor financiare și al posibilităților sportive de moment, să demarăm proiectul, pentru că S.C.M.-ul, chiar dacă a fost creat în noiembrie 2015, ca o structură ad-hoc pentru salvarea celor trei echipe masculine și, pe teremen scurt și-a îndeplinit cu brio această sarcină, trebuie să punem accent și pe zona feminină a sportului, în condițiile în care Timișoara, care este cel de-al doilea oraș ca mărime, ca anvergură, în România, dispune de o bază umană extraordinară în ceea ce privește sportul feminin, și în handbal are o tradiție remarcabilă. Este un an bugetar nou, am gândit un buget pe compartimente, pe secții, iar acest lucru ne-a permis să ne punem în practică o promisiune pe care am lansat-o în spațiul public încă din cursul anului trecut, să demarăm înființarea unei echipe de handbal feminin, intitulată S.C.M. Timișoara. Ea va fi înscrisă în vară, în cea de-a doua competiție (Divizia «A» de handbal feminin, n. red.), conform regulamentului. Am dori să-l avem pe timișoreanul Lucian Ghiulai alături de noi, încă din martie, pentru a pune bazele acestei echipe, pe de o parte, iar pe de altă parte, pentru a revigora zona de copii și juniori a handbalului din Timișoara care, din păcate, a avut o sincopă, atât în zona masculină, cât și feminină. Supărarea mare vine din zona fetelor, pentru că au fost jucătoare talentate, cu C.V.-uri importante, care din cauza faptului că n-a mai fost handbal la nivel de performană, au plecat. Deci, până în vară, Lucian are două obiective foarte importante: revigorarea acestei mișcări de copii și juiniori, de ambele sexe, la nivel de Academie de Handbal, în paralele cu creonarea unei echipe decente care să ne permită, încă din primul an, să sperăm că ne putem înscrie cu succes la promovare.”, a declarat, în cadrul conferinței de presă, domnul Radu Țoancă, director al S.C.M.

Prof. Lucian Ghiulai are o biografie consistentă pe banca tehnică a echipelor din România. A fost profesor la catedra de Educație Fizică și Sport a Liceului cu Program Sportiv „Banatul” din Timișoara, între 2004-2011, având participări la turneele finale naționale cu grupele de juniori ale liceului cu pregătire sportivă din Timișoara. În paralele cu profesia didactică, a fost un timp și antrenor secund al lotului național de cadete. În ediția 2004-2005 a ligii naționale de handbal masculin, prof. Ghiulai a fost antrenor secund al echipei C.S.U. Politehnica „Izometal” Timișoara, iar în perioada 2009-2010 a fost antrenor secund al echipei de handbal feminin de ligă a doua, C.S. Universitatea de Vest Timișoara. În ediția 2010-2011, a fost antrenor secund al echipei de ligă națională, H.C.M. Știința Baia Mare, iar în perioada 2011-2013 a fost antrenor principal la echipa de handbal feminin C.S.U. Știința București, cu care a participat la turneul de baraj pentru promovarea în Liga Națională. În perioada 2013-2014 a fost antrenor principal al echipei feminine C.S.M. București, pregătind echipa bucureșteană în Liga Națională de Handbal Feminin. După ce a încheiat antrenoratul la echipa bucureșteană, prof. Lucian Ghiulai s-a ocupat de pregătirea echipei de handbal feminin, junioare I, a clubului C.S. Dacia Mioveni, preluând în cadrul acestei echipe postul de antrenor principal în vara anului 2016.

„Mă bucură foarte mult că am ajuns, din nou, la Timișoara, în postura de antrenor principal, la o echipă de fete. M-am alăturat acestui proiect care este un proiect foarte îndrăzneț. Vom pune accent pe centrele de copii și de juniori, cu asta o să începem și, încet, încet, ne vom îndrepta către echipa de handbal feminin. E o treabă destul de grea, implică foarte multe lucruri, dar, consider că Timișoara are potențial să facă un club, să aducă copiii la club și, în special la handbal. Ne-am pus ca și target, formarea unei echipe competitive în ceea ce privește promovarea în Liga Națională. La Divizia «A» ne dorim foarte mult să aducem jucătoarele de valoare care provin din Timișoara și alături de ele să aducem câteva jucătoare tinere care să se alăture lor. Nu vă ascund ideea că îmi doresc foarte mult să avem o echipă tânără și să avem și perspectivă. Chiar dacă vom promova în Liga Națională, să avem perspectivă, adică să nu bâjbâim într-o parte sau în cealaltă să aducem nu știu ce jucătoare”, a declarat prof. Lucian Ghiulai, antrenorul viitoarei echipe de handbal feminin C.S.M. Timișoara.

„Îmi pare bine pentru acest proiect! Sunt în handbalul timișorean din '95, când am venit titular la Liceul Sportiv, și-mi pare bine că S.C.M.-ul s-a gândit să ne ofere posibilitatea de a face și o echipă de fete. Discuțiile sunt mari, multe. Ceea ce vreau să precizez este că, vrem o echipă, de fapt îmi doresc să vină acasă sportivele din Timișoara. Toată lumea trebuie să înțeleagă că vrem să le aducem acasă, dar nu dispunem de un buget enorm, însă le promitem stabilitate. Ne dorim să facem o echipă cu un buget, nu foarte mare, ca să putem să atacăm, de ce nu, și promovarea. În funcție de bugetul alocat o să ne propunem și această strategie. Avem fete foarte bune, care joacă în străinătate și care au și alte oferte. Aș vrea să le spun public că pot să se alăture acestui proiect cu cea mai mare încredere că el va merge înainte. Vom lupta să aducem înapoi fetele și să ridicăm un pic nivelul handbalului feminin din Timișoara, bineînțeles și cu ajutorul fetelor”, a declarat prof. Dan Dumitru, manager al secției de handbal, S.C.M. Timișoara.

Bineînțeles, înființarea unei/unor noi echipe la Timișoara, implică și asigurarea celor necesare pregătirii acestei/acestor echipe, pentru că, spre performanță nu se poate ajunge cu antrenamente efectuate pe maidan sau pe terenuri necorespunzătoare. Sigur, pentru pregătirea echipelor sportive din Timișoara sunt condiții destul de restrânse, momentan, iar pentru a remeidia această situație se impune a se găsi, cât mai repede, o soluție. 

Speranțe se întrezăresc, directorul S.C.M.-ului a vorbit despre asta, dorindu-și ca, pentru a se desfășura activitate sportivă de performanță în municipiul Timișoara, să se înființeze cât mai multe echipe, indiferent de sport:  „Sperăm că-n toamnă, așa cum am sperat în fiecare an, Sala Polivalentă (cea în parteneriat între Politehnică și Consilului Local, Primărie) să fie finalizată și, atunci, o parte din acțiunile sportive, la S.C.M., vă pot spune explicit, e vorba de handbal, să le mutăm acolo, iar baschetul și-a manifestat intenția de a rămâne aici (în Sala Sporturilor „Constantin Jude”, n. red.). Mi-aș dori să avem, nu două, ci zece echipe de handbal feminin în Timișoara, zece de baschet. Cu cât mai multe echipe, indiferent de sport, în Timișoara, cu atâta mai mari zic eu că vor fi performanțele și șansele de a obține rezultate bune, pentru că potențialul orașului, inclusiv sportiv, este extraordinar”.

Cornel Seracin