Marți, 3 ianuarie, rugby-știi campioanei României la rugby au avut prima ședință de pregătire a anului 2017, la sala de forță, primele zile de antrenament ale echipei urmând să aibă în prim-plan pregătirea fizică.

Ținta imediată a acestor pregătiri vizează ultimele două meciuri pe care „sarazinii” din Banat le vor susține în grupa a V-a din Challenge Cup, primul, pe gazonul stadionului „Dan Păltinișanu”, sâmbătă, 14 ianuarie, cu începere de la ora 14, împotriva echipei franceze Stade Français Paris, iar cel de-al doilea, în Scoția, pe gazonul stadionului „Murrayfield Stadium”, împotriva echipei Edinburgh Rugby, vineri, 20 ianuarie.

Referindu-se la jocul din 14 ianuarie împotriva echipei din Hexagon, internaționalul lotului „sarazinilor” din Banat, Valentin Popîrlan (linia II), potrivit site-ului oficial al Federației Române de Rugby, frr.ro, a declarat: „Ne așteptăm la o partidă grea pentru că avem foarte mulți accidentați în lot, în plus nu am făcut încă niciun antrenament colectiv ca să vedem ce formule de joc putem folosi. Suntem conștienți că trebuie să facem un rezultat bun cu ei, e ultima noastră șansă de a obține puncte în acest sezon al competiției. Așteptăm să vină cât mai multă lume alături de noi, să ne susțină, să ne bucurăm împreună de acest meci”.

Campioana României, Timișoara Saracens R.C.M. U.V.T. a fost prima echipă din campionatul intern care s-a reunit în acest an, pregătirile lotului antrenat de Grainger Heikell și Sosene Anesi având în vedere și reluarea jocurilor din SuperLiga C.E.C. Bank, în primăvara acestui an. Primul joc din returul întrecerii interne, „sarazinii” din Banat îl vor disputa în deplasare, pe gazonul arenei „Zimbrilor” din Baia Mare, împotriva vicecampioanei României la rugby și actuala deținătoare a Cupei Regelui, ediția 2016, C.S.M. Știința Baia Mare. La finalul turului de campionat, Timișoara Saracens R.C.M. U.V.T. se află pe primul loc în clasament, la egalitate de puncte (24 puncte) cu C.S.A. Steaua București (locul doi), dar „sarazinii” din Banat au un eseveraj mai bun. 

Despre reunirea lotului în 2017, Valentin Popîrlan (linia II în lotul echipei campioane a României), într-un interviu acordat site-ului oficial al F.R.R., frr.ro, a declarat: „A fost o vacanță scurtă, de 11 zile, ne-am fi dorit să stăm mai mult cu familiile noastre, însă până la urmă aceasta este viața de sportiv. A fost un pic greu astăzi, pentru că am început cu programul la sală, cu un circuit fizic, iar mâncărurile tradiționale din care am gustat, și-au spus cuvântul. Va fi o săptămână obișnuită de pregătire, cu două antrenamente pe zi, cu ședințe video, recuperare, practic pentru noi sezonul 2017 a început. Anul trecut a fost un an greu, lung, obositor nu atât fizic, cât mai ales psihic, pentru că am fost angrenați în multe competiții. Îmi doresc în 2017 să avem un an bun, să avem o campanie bună de calificare cu România la Cupa Mondială, să reușim să ne recalificăm cu Timișoara în Challenge Cup și să avem multă sănătate pentru că aceasta este cea mai importantă”.

Rugby-știi bănățeni au jucat patru etape în grupa a V-a din ediția 2016/2017 a Callenge Cup, nereușind vreo victorie. „Sarazinii” din Banat au evoluat împotriva unor adversari celebrii în rugby-ul european, Edinburgh Rugby, la Timișoara, Stade Français, la Paris, Harlequins, la Timișoara și la Londra, fiecare din aceste jocuri aducându-le un plus de experiență, chiar dacă au fost învinși, cu 17-59, 0-27, 3-42 și 3-75. 

Despre evoluția echipei Timișoara Saracens R.C.M. U.V.T. în actuala ediție a grupelor principale ale Challenge Cup (cea de-a doua competiție valorică europeană inter-cluburi, la rugby), taloner-ul echipei campioane a României, Andrei Rădoi, fost component al selecționatei României, Lupii București, cu care a mai participat în competiția europeană, a declarat pentru site-ul oficial al F.R.R., frr.ro: „Pentru noi, evoluția în grupele principale ale Challenge Cup a fost o experiență frumoasă până acum, mai puțin rezultatele. Suntem foarte bucuroși însă că am intrat în contact cu rugbyul de cel mai înalt nivel din cele mai puternice campionate ale Europei, am reușit să ne duelăm cu ei, să vedem la ce nivel suntem și zic că această experiență ne-a ajutat și ne va ajuta foarte mult pe viitor în a progresa din mai multe puncte de vedere, nu doar sportiv. Datorită acestui lucru, în anii care urmează vom ști să abordăm cu o altă mentalitate și cu o altă experiență aceste competiții. Din meciurile disputate până acum cred că cel mai greu a fost cel de la Londra, cu Harlequins, în care am evoluat în 14 oameni și în care am avut în fața noastră cea mai bună echipă a lor. Evoluția în Challenge Cup cu o echipă de club este puțin diferită față de evoluția cu o selecționată a țării și asta din prisma lotului pe care îl ai la dispoziție. Dacă într-o selecționată cineva se accidentează, ai șansa de a chema pe altcineva, pe când la club ești constrâns de un număr de jucători, iar dacă se accidentează unul dintre jucătorii de bază, ești descoperit”.

În clasamentul grupei a V-a din Challenge Cup, după patru etape, primul loc este ocupat de Harlequins, cu 17 puncte, urmată de Edinburgh Rugby, cu 15 puncte, Stade Français Paris, cu 11 puncte și Timișoara Saracens R.C.M. U.V.T., 0 puncte.

Cornel Seracin

Foto: Constantin Duma (AGERPRES)