Etapa a V-a a Diviziei A de handbal feminin, Seria B, a adus, în Sala Sporturilor „Constantin Jude” din Timișoara, o interesantă confruntare între C.S. Universitatea de Vest Timișoara și Național Brașov.

Sub numele echipei brașovene sunt strânse cele mai performante tinere sportive din toată țara, gruparea brașoveană fiind, de fapt, reprezentativa României de handbal junioare, tinerele handbaliste pregătindu-se la Centrul Național de Excelență Brașov, unitate sportivă specializată în selecția, instruirea și perfecționarea adulților și juniorilor în handbalul feminin și masculin de performanță, în vederea promovării lor ulterioare în loturile naționale și olimpice.

În echipa Național Brașov au fost pentru meciul de la Timișoara, trei handbaliste timișorence, Denisa Mada, Szabo Brigite și Medana Stîncescu, handbalistele junioare bănățene fiind incluse în programul de pregătire de la Centrul Național de Excelență Brașov. Diana Mada a evoluat împotriva echipei C.S. Universitatea de Vest Timișoara, Szabo Brigite și Medana Stîncescu au fost accidentate, fiind trecute pe foaia oficială a echipei brașovene.

Înainte de jocul de la Timișoara, echipa antrenată de Lena Brebeanu, Național Brașov, se afla pe locul doi în clasamentul Seriei B, fiind neînvinsă în cele patru etape disputate până acum, în timp ce echipa C.S. Universitatea de Vest Timișoara se afla pe locul 9, cu doar o victorie în această ediție de campionat. 

Primul joc al echipei bănățene, cel din etapa întâi, împotriva echipei A.C.S. „Avram Iancu” Arad, câștigat de timișorence cu 44-17, a fost anulat, echipa arădeană retrăgându-se din întrecere datorită problemelor de ordin financiar, C.S. Universitatea de Vest Timișoara rămânând doar cu succesul, 41-24, din etapa a treia, obținut pe teren propriu împotriva echipei A.C.S. Crișul Chișineu-Criș. Două înfrângeri au bifat în deplasare studentele antrenate de prof. Sorinel Voicu, 19-32, la Reșița, împotriva echipei C.S. Universitatea Reșița și 33-44 la Mioveni, împotriva echipei C.S Dacia Mioveni.

Echipa brașoveană a început cu mult elan jocul de la Timișoara, reușind să înscrie prin Cezara Bojan (0-1), Diana Mada (0-2), Rebeca Mihaela (0-3), Alexandra Muntean (0-4). Primul punct al echipei timișorene a fost înscris de Mădălina Istrate, echipa vizitatoare evoluând în inferioritate numerică, Ana Văcaru fiind eliminată două minute. Alina Marin a înscris pentru 2-4, iar Alexandra Muntean, din aruncare de la 7 metri a făcut 2-5. Mădălina Istrate a marcat pentru 3-5, iar Ana Oprică a înscris pentru 3-6, acesta fiind scorul în minutul 10. 

Echipa brașoveană va lua avans prin reușitele Anei Oprică și Dianei Mada, Mădălina Istrate punctând pentru Timișoara, 4-8. Au urmat reușitele Alexandrei Muntean (4-9) și Cezarei Bojan (4-10), după care, Alina Cioriciu a înscris pentru echipa Timișoarei (5-10). Ana Văcariu a înscris pentru vizitatoare, 5-11, Sandra Țepurică a aruncat în bara porții echipei brașovene, iar Carla Senciuc a înscris pentru 6-11. 

Din echipa brașoveană, Alexandra Muntean a primit o eliminare de două minute, brașovencele rămânând în inferioritate numerică. Mădălina Istrate a înscris pentru studentele timișorene, 7-11, Ana Oprică a ridicat avantajul echipei brașovene, 7-12, iar Alina Cioriciu a înscris pentru gazde și a stabilit scorul în minutul 20, 8-12. Alexandra Muntean a revenit în echipa Brașovului.

Din aruncare de la 7 metri, Carla Puta a înscris pentru Timișoara (9-12), aruncarea fiind acordată ca urmare a unui fault comis de Alexandra Muntean care a primit, din nou, o eliminare de două minute.

Vizitatoarele obțin o aruncare de la 7 metri pe care o transformă Ana Oprică (9-13), iar Carla Senciuc a trimis un trasor” la poarta Claudiei Nedelcu, mingea fiind deviată în bară. Mai târziu, ambele echipe au trimis în bara porților adverse. 

Ultimele goluri ale primei reprize au fost marcate de Alina Cioriciu, pentru echipa timișoreană, 12-16 și Alexandra Muntean, pentru echipa brașoveană (din aruncare de la 7 metri), 12-17. 

La pauză a fost consemnat rezultatul de 12-17, echipa vizitatoare având un avans de trei puncte în fața echipei gazdă.

Alina Marin a înscris primul gol al reprizei secunde, echipa Timișoarei micșorând diferența la trei puncte față de brașovence, 13-17. În continuare scorul a fost păstrat în favoarea echipei ardelene, brașovencele conducând la patru puncte diferență, dar, pe măsura trecerii timpului au luat avans de cinci puncte, Alexandra Muntean, din aruncare de la 7 metri, a stabilit rezultatul favorabil vizitatoarelor, 16-21. Aruncarea de la 7 metri din care Național Brașov s-a desprins la cinci puncte a fost dictată ca urmarea unui fault comis de Alina Marin la Ana Oprică, handbalista timișoreană primind două minute eliminare. Prin Rebeca Mihaela, echipa brașoveană s-a distanțat la șase puncte, 16-22, iar Doina Picu a înscris pentru Timișoara și a refăcut diferența de cinci puncte. 

Echipa Timișoarei reveine la două puncte în spatele vizitatoarelor, după ce Mădălina Istrate a recuperat o minge pe atacul brașovencelor și, solitară, a plecat spre poarta apărată de Claudia Nedelcu, înscriind pentru 21-23. A urmat apropierea studentelor timișorene la un punct în spatele barșovencelor, 23-24, prin golul reușit de Mariana Șunei, iar în minutul 16, Alina Marin a egalat, 24-24. 

Din acest moment meciul se echilibrează, iar echipa timișoreană manifestă voința de revenire pentru a câștiga cele trei puncte puse în joc. Alexandra Muntean a readus echipa brașoveană în avantaj, 24-25, Mariana Șunei a egalat, 25-25, iar A. Muntean, din aruncare de la 7 metri a restabilit avantajul Brașovului, 25-26. Alina Cioriciu a egalat, 26-26.

În minutul 21, Doina Picu a fost eliminată două minute, iar aruncarea de la 7 metri pentru Național Brașov a fost ratată de Alexandra Muntean. Cezara Bojan a marcat pentru 26-27, iar Alina Marin, din aruncare de la 7 metri, a egalat, 27-27. Alina Cioriciu a adus, pentru prima dată în acest meci, echipa Timișoarei în avantaj, 28-27, dar Rebeca Mihaela a egalat, 28-28 și din acel moment vizitatoarele au înscris de patru ori fără să primească gol, Ana Oprică din arunacre de la 7 metri (28-29), Diana Mada (28-30 și 28-31), Cezara Bojan (28-32). 

Mariana Șunei, pentru echipa timișoreană și Diana Mada pentru echipa brașoveană au pus ultimele puncte pe tabela de marcaj, stabilindu-se rezultatul final, 29-33.

Pentru C.S. Universitatea de Vest Timișoara au marcat: Alina Cioriciu (7 goluri), Alina Marin (6 goluri), Mariana Șunei (5 goluri), Mădălina Istrate (5 goluri), Doina Picu (3 goluri), Carla Puta (două goluri), Carla Senciuc (un gol). Pentru echipa Național Brașov au marcat: Alexandra Muntean (8 goluri), Cezara Bojan (8 goluri), Diana Mada (6 goluri), Ana Oprică (5 goluri), Ana Văcariu (3 goluri), Rebeca Mihaela (3 goluri).    

Astfel, C.S. Universitatea de Vest Timișoara  a înregistrat primul eșec pe teren propriu în acestă ediție a Diviziei A, Seria B, în fața echipei de junioare de la Centrul Național de Excelență Brașov, echipa brașoveană luându-și revanșa după ce în ediția trecută a întrecerii a pierdut la limită pe parchetul Sălii Sporturilor „Constantin Jude”, în fața echipei timișorene, 31-32. 

„Anul trecut abia selecționasem aceste fete. Acum s-au creat niște relații de joc între jucătoare. Au muncit un an de zile, normal era să și progresăm. De fapt avem și patru victorii anul ăsta și e chiar foarte bine pentru noi, fiindcă sunt junioare 1, primul an și anul doi. Majoritatea sunt anul doi, deci mai sunt și la anul junioare. Din echipa mea s-au remarcat mai multe jucătoare. Toate au făcut un joc bun de echipă. Eu zic că toate fetele care au jucat, au jucat foarte bine. La echipa Timișoarei mi-a plăcut foarte mult Alina, centru. O cunosc foarte bine din generația de 80, am fost adversare și am fost și pe la loturile naționale. Echipa Timișoarei este bună, ne-au creat niște probleme pe care nu le-am întâlnit până acuma și îl felicit pe domnul profesor pentru lucrul acesta. Ne-au luat două, om la om, ceea ce ne-a fost un pic mai greu. Până la urmă am învins, ceea ce e foarte bine pentru fete”, a declarat la finalul meciului antrenoarea echipei Național Brașov, Lena Brebeanu.

„Nu știu dacă a fost chiar cel mai bun meci al nostru. După cum ați văzut, ne-au luat tare de la început. Am fost groggy puțin. Am încercat să ne revenim. În repriza a doua, chiar ne-am revenit, am reușit să și conducem, revenind de la diferența de minus șase. Am întâlnit o echipă tânără, ambițioasă, de fapt este reprezentativa României de junioare, Centrul Național de la Brașov. Sunt cele mai bune alese din toată țara. Este foarte greu să le învingi, dar nu este imposibil. Am putut să le ținem piept cumva, din păcate, atâta am putut astăzi, a declarat antrenorul secund al echipei C.S. Universitatea de Vest Timișoara, Emil Constantinescu. 

Echipele de start au fost:

C.S. Universitatea de Vest Timișoara: Diana Brînzan – Mariana Șunei, Alina Marin, Doina Picu, Sandra Țepurică, Mădălina Istrate, Alina Cioriciu. Antrenori, Sorinel Voicu și Emil Constantinescu.

Național Brașov: Claudia Nedelcu – Cezara Bojan, Alexandra Muntean, Ana Oprică, Ana Văcariu, Rebeca Mihaela, Diana Mada. Antrenori, Lena Brebeanu și Vlad Ințoi. 

Etapa viitoare, C.S. Universitatea de Vest Timișoara va evolua în deplasare la Sf. Gheorghe, împotriva echipei locale A.C.S. SEPSI-SIC, duminică, 30 octombrie.

Cornel Seracin