Etapa a cincea a Ligii Naţionale de Baschet Masculin a programat la Timişoara, pe parchetul sălii sporturilor „Constantin Jude“, confruntarea echipelor ce sunt purtătoare ale culorilor alb-violet, B.C. S.C.M. Timişoara şi B.C.M. U. Piteşti.
Simbolic, aruncarea de început a meciului a fost oferită sâmbătă, 22 octombrie, de managerul Institutului de Boli Cardiovasculare din Timișoara, medicul Constantin Luca.
În urma aruncării oficiale a mingii de către arbitru, primul atac a revenit echipei piteştene, oaspeţii ratând un coş de două puncte prin Pavel Marinov. Hunter II  a comis un fault personal asupra lui Mladen Jeremić, iar arbitrul jocului a acordat două aruncări libere pentru gazde. Mladen Jeremić (nr. 4 în fotografie) a transformat ambele „libere“, iar alb-violeţii Timişoarei deschideau scorul, 2-0. Adrian Diaz a înscris încă două puncte, dar Tomislav Gabrić, din pasa lui Pavel Marinov a înscris prima „triţă“ a jocului şi a stabilit scorul la 4-3.
Echipa de baschet masculin a Timişoarei s-a menţinut la conducerea sfertului până în minutul şase, atunci oaspeţii au egalat printr-un coş de două puncte reuşit de Aleksandar Mladenović, 15-15. Oaspeţii înscriu puncte şi preiau conducerea, Aleksandar Mladenović fiind autorul următoarelor 5 puncte pentru echipa piteşteană. Gazdele au reuşit să mai înscrie patru puncte, două după ce au primit aruncări libere, prin Mladen Jeremić (a transformat una şi a ratat-o pe cealaltă) şi prin Georgian Păun (a transformat o „liberă” şi a ratat-o pe cealaltă), iar Ionuţ Drăguşin a pus ultimele două puncte în dreptul gazdelor, în sfertul unu. Oaspeţii au închis sfertul prin două aruncări libere, Myck Kabongo reuşind să transforme una din ele. Scorul primului sfert a fost favorabil oaspeţilor, 19-21.
În sfertul al doilea, echipa de baschet masculin a Timişoarei s-a dezlănţuit şi a reuşit să puncteze în două minute, opt puncte fără să primească vreunul. Au marcat Ionuţ Drăguşin (şase puncte) şi Miloš Komatina (două puncte). Tomislav Gabrić a pus primele două puncte pentru piteşteni în sfertul doi. Au urmat alte două minute în care oaspeţii nu au marcat, gazdele punctând de nouă ori, prin Georgian Păun (5 puncte), Mladen Jeremić (două puncte), şi Miloš Komatina (două puncte). La scorul de 17-2, oaspeţii înscriu două puncte prin Myck Kabongo. Echipa gazdă pune ultimele patru puncte ale sfertului doi în dreptul ei, prin Mladen Jeremić (două puncte) şi Octavian Popa Calotă (două puncte). Oaspeţii înscriu de şase ori, iar scorul sfertului doi este stabilit la 21-11 în favoarea echipei timişorene. Pauza aduce alb-violeţii timişoarei în avantaj la scorul general, 40:32.
În sfertul trei, jocul gazdelor a fost mai lejer. Gazdele, la adăpostul unui sfert doi în care s-au dezlănţuit, joacă mai puţin avântat la coşul oaspeţilor şi, cu toate acestea, vor conduce pe tabela de scor în majoritatea timpului acestui sfert trei. Oaspeţii vor avea avantaj o singură dată în aceste „sfert", 2-3, reuşind să egaleze la doi prin Aleksandar Mladenović şi să preia conducerea prin „libera” transformată de acelaşi baschetbalist. Gazdele au preluat conducerea prin coşul de două puncte marcat de Mladen Jeremić şi s-au menţinut la conducerea „sfertului" până la final. Sfertul trei a fost câştigat, din nou, de B.C. S.C.M. Timişoara, 20-15.
În sfertul patru, după mai bine de un minut şi jumătate de joc, Timişoara conducea cu 5-0, Adrian Diaz (două puncte şi un punct din două „libere”), Miloš Komatina (două puncte). Pavel Marinov a înscris primele două puncte pentru oaspeţi în acest sfert patru, tot el transformând o „liberă”. Sfertul patru are o evoluţie strânsă a scorului, dar, la final, „leii” din Banat se impun şi în aceste ultim sfert, 16-10.
Astfel, cu rezultatul final de 76:57, B.C. S.C.M. Timişoara a obţinut încă două puncte în clasamentul campionatului, iar cu un total de 8 puncte se află pe locul trei în ierarhia de până acum a Ligii Naţionale de Baschet Masculin, la egalitate de puncte cu echipele de pe locurile unu (Steaua C.S.M. Eximbank) şi doi (C.S.M. C.S.U. Oradea).
Marko Čakarević a lipsit în acest joc de la echipa timişoreană, fiind accidentat, în locul lui fiind introdus noul transferat Dominique Rambo, un baschetbalist american sosit la Timişoara din campionatul Elveţiei, acolo activând ediţia trecută la echipa Lugano Tigers. Dominique Rambo a debutat pentru B.C. S.C.M. Timişoara în jocul cu B.C.M. U. Piteşti, fiind introdus pe parchetul de joc în minutul 6 şi 33 secunde, în locul lui Nikola Otašević. Baschetbalistul american a evoluat în acest joc, 8 minute şi 23 secunde pentru echipa Timişoarei, reuşind o pasă, un capac şi ratând o aruncare de două puncte.
Echipa B.C. S.C.M. Timişoara a încheiat jocul împotriva echipei din Piteşti cu doi jucători descalificaţi pentru cinci greşeli personale, Calotă şi Drăguşin fiind nevoiţi să părăsescă definitiv parchetul înainte de încheierea celor 40 de minute de joc.


„Victorie foarte importantă pentru noi. Am avut probleme doar în primul sfert; vorbisem cu jucătorii înainte de meci să oprească tranziția ofensivă a Piteștiului și jocul de sub panou, în special în relația unu-la-unu, la Mladenović și Hunter. De asemenea, le-am cerut să-l stopeze pe Marinov. Am insistat să-i ținem pe adversari departe de panou, să nu le permitem să facă recuperări ofensive. Am avut probleme în prima repriză, când Pitești-ul a prins opt mingi sub panoul nostru și când am primit puncte ușoare pe tranziție. Cel mai important este că am rezolvat aceste probleme în repriza a doua și, în ciuda unor minute de secetă și a faptului că i-am lăsat pe piteșteni să revină, dar cu siguranță am controlat această partidă timp de 35 de minute și sunt fericit că toți jucătorii au contribuit la acest succes”, a declarat la finalul jocului antrenorul echipei timişorene, Nenad Mandić.


„Un meci din campionat, în deplasare, un meci pentru care noi am venit într-o formulă incompletă, dar... mai ales am avut o rotaţie foarte scurtă, pe fondul greşelilor personale ale lui Pavel Marinov. Cred că trebuia să arătăm un pic mai multă atitudine şi mai multă răutate într-un astfel de meci, indiferent de consecințe şi cred că avem nevoie să învăţăm din această deplasare. Se știe foarte bine, la Timișoara este o deplasare grea. Vreau să văd echipa de baschet a Piteşti-ului câştigând următorul meci. Eu îmi propun să câştig următorul meci”, a declarat la finalul jocului antrenorul echipei B.C.M. U. Piteşti, Hristu Șapera.


Marcatorii punctelor au fost pentru B.C. S.C.M. Timişoara: Mladen Jeremić (20 puncte), Miloš Komatina (16 puncte), Nikola Otašević (11 puncte), Adrian Diaz (11 puncte), Paul Georgian (8 puncte), Ionuţ Drăguşin (8 puncte), Octavian Popa Calotă (două puncte). Pentru echipa vizitatoare, cele mai multe puncte au fost reuşite de Aleksandar Mladenović (20 puncte) şi Pavel Marinov (15 puncte).
Etapa viitoare, B.C. S.C.M. Timişoara va evolua în deplasare la Târgu Mureş, unde, pe parchetul din Sala Sporturilor va avea adversară echipa locală ABC Mureş Târgu Mureş. Meciul se va juca luni, 31 octombrie, de la ora 18 şi va fi transmis în direct la Digisport.
În celelalte jocuri ale etapei a cincea s-au înregistrat următoarele rezultate: Steaua C.S.M. Eximbank - C.S.M.  C.S.U. Oradea 90:86, B.C. C.S.U. Sibiu - U.-Banca „Transilvania” Cluj 84:87, Municipal Olimpic Baia Mare - C.S. Dinamo Bucureşti 78:75 şi S.C.M. U. Craiova - C.S. Phoenix Galaţi 80:69. ABC Mureş Târgu Mureş nu a evoluat în această etapă ca urmare a retragerii echipei C.S. Municipal Ploieşti.
Cornel Seracin