Divizia A (eşalonul secund) de handbal feminin, Seria B (de vest) a început la Timişoara, ieri, 24 septembrie, echipa C.S. Universitatea de Vest Timişoara întâlnind, pe parchetul sălii sporturilor „Constantin Jude”, A.C.S. „Avram Iancu” Arad, în prima etapă a ediţiei 2016-2017.
Universitarele timişorene antrenate de prof. Sorinel Voicu au început în forţă jocul, iar după cele 60 de minute s-au impus lejer în faţa echipei din Arad, 44-17.
Echipa timişoreană a avut o primă repriză în care a practicat un joc destul de lent, dar sigure pe victoria lor, componentele lotului timişorean au intrat la pauză cu un avantaj consistent pe tabela de marcaj, în faţa echipei din Arad, 21-10. Scorul a fost deschis prin reuşita Carlei Senciuc (nr. 5 în fotografia alăturată), urmată de Claudia Sîngiorzan (din aruncare de la 7 metri) şi, din nou, Carla Senciuc, pentru 3-0.
Echipa vizitatoare a reuşit primul gol prin Gabriela Izmă (3-1), iar golul doi l-a marcat după ce Carla Puta (de două ori), Sandra Ţepurică şi Carla Senciuc (7-1) au înscris pentru echipa timişoreană. Priscila Lucuşa a executat o aruncare de la 7 metri, apărată de Diana Brînzan (portarul echipei timişorene), iar din continuarea fazei, handbalista echipei din Arad a reuşit să înscrie pentru 7-2.
Gazdele au înscris pentru 8-2, prin Sandra Ţepurică, iar din aruncare de la 7 metri, echipa vizitatoare a punctat prin Gabriela Izmă, 8-3. Diferenţa de scor a continuat să crească în favoarea echipei gazdă, 13-3, echipa vizitatoare reuşind un nou gol în urma unei aruncări de la 7 metri prin Adelina Beleiu, 13-4.
Ca urmare a diferenţei mari de scor, universitarele timişorene şi-au permis şi mici relaxări pe parchetul de joc, având momente în care au ratat cu destulă seninătate ocazii bune de a-şi mări diferenţa pe tabela de marcaj.
Apărarea echipei gazdă a funcţionat bine, iar contraatacul la fel. Pe final de primă repriză, după un atac al echipei vizitatoare, Maria Martin a recuperat foarte bine din preajma propriului semicerc şi a pornit singură, cu mingea în mână, pe contraatac, înscriind cel de-al 19 gol pentru C.S. Universitatea de Vest Timişoara. Până la fluierul de final al primei reprize, echipa gazdă a mai înscris de două ori, prin Sandra Ţepurică (20-8) şi Carla Senciuc (21-9), echipa vizitatoare încheind repriza prin golul din aruncare de la 7 metri reuşit de Priscila Lucuşa, 21-10.
Aşadar, după 30 de minute de joc, echipa timişoreană conducea cu 21-10, pe întreaga durată a primei părţi nelăsând echipa viziatoare să aibă avantaj pe tabela de scor.
În partea secund, tot echipa timişoreană a condus ostilităţile, cele 30 de minute ale reprizei a doua aducând încă 13 goluri pentru echipa timişoreană şi doar 7 pentru echipa din Arad.
Ioana Prundaru a deschis seria golurilor reprizei secunde (22-10), pentru vizitatoare primul gol al părţii a doua fiind reuşit de Adelina Beleiu (24-11).
De remarcat că, pe durata celor 60 de minute de joc, antrenorul echipei timişorene, prof. Sorinel Voicu a introdus aproape toate componentele lotului convocate pentru acest joc, distribuindu-le aproximativ acelaşi număr de minute pentru evoluţie. Au apărat cu bine culorile clubului timişorean şi tradiţia handbalului oraşului Timişoara, obţinând un succes muncit, dar fără a se întrebuinţa, pe toată durata jocului, de întregul potenţial, Diana Brînzan şi Oana Ţurlea (portari), Carla Puta, Ioana Prundaru, Cristina Şunei, Carla Senciuc, Claudia Sîngiorzan, Sandra Ţepurică, Lăcrimioara Negrea, Mădălina Istrate, Maria Martin, Ana-Maria Ciubotariu, Adriana Popan şi Iulia Apostolescu. Din lotul echipei timişorene au mai făcut parte pentru acest meci, veteranele Alina Cioriciu şi Alina Marin.
Golurile echipei C.S. Universitatea de Vest Timişoara au fost marcate de, Carla Puta (11 goluri), Carla Senciuc (8 goluri), Sandra Țepurică (7 goluri), Mădălina Istrate (5 goluri), Maria Martin (4 goluri), Ioana Prundaru (4 goluri), Cristina Şunei (două goluri), Claudia Sîngiorzan (un gol), Lăcrimioara Negrea (un gol) și Iulia Apostolescu (un gol). Pentru echipa A.C.S. „Avram Iancu” Arad cele mai multe goluri au fost înscrise de, Gabriela Izmă (5 goluri), Adelina Beleiu (3 goluri) şi Dara Buzgău (3 goluri).
La finalul jocului, antrenorul echipei  C.S. Universitatea de Vest Timişoara, prof. Sorinel Voicu (foto), a declarat: „Normal, ca orice meci şi mai ales cele care sunt în debut, te gândeşti întotdeauna care este valoarea echipei, pentru că meciurile amicale dau o anumită valoare şi meciurile oficiale sunt care pe care, pentru că se joacă pe puncte. Eu sunt mulţumit că echipa a jucat şi a încercat să respecte ceea ce am făcut la antrenamente în ultimele  săptămâni, şi am reuşit. E adevărat, diferenţa de lot este evidentă, dar şi jocul în sine a fost de bun nivel. Acum, vom vedea etapele viitoare, când vom juca în deplasare, la Reşiţa, joi, care este potenţa în deplasare şi atunci vom putea să tragem concluziile cum avem echipa. Bună, în creştere, pentu că, plecând jucătoare e mai greu să formezi un alt nucleu, dar, se pare că aşa avem un schelet de echipă bun”.
În trecuta ediţie de campionat, C.S. Universitatea de Vest Timişoara a încheiat pe locul şase în clasament, obiectivul acestei ediţii fiind clasarea, la fel ca în ediţia trecută, undeva la mijlocul clasamentului seriei.
Echipa A.C.S. „Avram Iancu” Arad a pornit la drum în ediţia trecută, 2015-2016, încheind competiţia pe ultimul loc în clasamentul seriei B (seria de vest) al diviziei A. Anul acesta lotul echipei din Arad a suferit câteva modificări, fiind prezente şase handbaliste nou transferate, încă două (de la Baia Mare şi Reşiţa) urmând să ajungă în echipa arădeană pentru a evolua aici pe parcursul ediţiei 2016-2017. Ca obiectiv pentru noua ediţie de campionat, A.C.S. „Avram Iancu” Arad vizează clasarea pe un loc cât mai bun în seria de vest, având sprijin, în acest sens, şi din partea consiliului local al muncipiului Arad şi al consilului judeţean Arad.
La finalul jocului, antrenoarea echipei A.C.S. „Avram Iancu” Arad, doamna Monica Mitran, a declarat: „Explicaţia pentru această înfrângere drastică se găseşte în faptul că în lotul deplasat la Timişoara pentru acest meci am venit cu şase fete dintr-un lot nou, fete pe care încă nu le-am putut vedea din cauză că au ajuns pe ultima sută de metri în această echipă, cu transfer. Nu am putut să leg echipa, încă. A fost şi pentru mine primul meci în care am putut să văd cum se leagă, cum se omogenizează ele între ele, dar, pe viitor ştiu ce am de muncit şi o să încerc să continui cu un alt nivel de joc”.
În urma acestei victorii, C.S. Universitatea de Vest Timişoara a devenit primul lider în casamentul seriei B din eşalonului secund al handbalului feminin românesc, iar în etapa a doua se va deplasa la Reşiţa, unde va întâlni, joi, 29 septembrie, echipa gazdă C.S. Universitatea Reşiţa, în derby-ul handbalului feminin din Banat.
Alături de cele două echipe care au evoluat în prima etapă pe parchetul sălii sporturilor „Constantin Jude” din Timişoara, în Seria B a celui de-al doilea eşalon al handbalului feminin românesc se mai află înscrise pentru ediţia 2016-2017, următoarele echipe: S.C. Mureşul Târgu Mureş, C.S.M. Slatina, Naţional Braşov, C.S. U. Reşiţa, A.C.S. Sepsi-SIC Sf. Gheorghe, C.S. U. Oradea, C.S. Extrem Baia Mare, C.S.Ş. Caracal, C.S. Minaur Baia Mare, A.C.S. Crişul Chişineu-Criş şi C.S. Dacia Mioveni.

 

 

 


Cornel Seracin