Cea de-a XV-a ediție a Campionatului European de Fotbal s-a încheiat, festivalul fotbalului european desemnând, pentru următorii patru ani, o nouă „regină” a „bătrânului continent”.


Portugalia a obținut titlul continental la fotbal, depășind în finală țara organizatoare, Franța. Este pentru prima dată când echipa națională a Portugaliei reușește să obțină un titlu continental, după ce în ediția portugheză a „europeanului”, echipa „lusitană” pierdea în finala de pe „Estádio da Luz”, 0-1, împotriva naționalei Greciei.
În semifinalele Euro2016, atât Portugalia cât și Franța și-au depășit adversarele cu același scor, 2-0. Prima semifinală a avut loc pe gazonul stadionului „Parc Olympique Lyonnais” și a opus Portugaliei, naționala de fotbal a Țării Galilor, revelația celei de-a XV-a ediții a „europeanului”. La finalul celor 90 de minute de joc, „lusitanii” s-au impus cu 2-0 și au obţinut prima victorie în 90 de minute, în ediția din acest an a întrecerii.
În cealaltă semifinală, pe gazonul stadionului „Vélodrome” din  Marseille, campioana mondială, naționala de fotbal a Germaniei nu a reușit să depășească țara gazdă, Franța, „Les Bleus” impunându-se la finalul celor 90 de minute de joc, cu 2-0.
Astfel, finala celei de-a XV-a ediții a turneului final al Campionatului European de Fotbal a adus, pe gazonul stadionului „Stade de France” din Paris, într-o confruntare, față în față, Portugalia și Franța. După 90 de minute de joc, scorul a fost alb, 0-0, meciul necesitând prelungiri, „lusitanii” impunându-se în cea de-a doua repriză a prelungirilor, la limită, 1-0.


Semifinale:
Portugalia - Țara Galilor 2-0
Primele 45 de minute de joc nu au decis înclinarea victoriei spre una dintre cele două combatante, jocul fiind unul echilibrat în prima lui parte, cu o echipă a Portugaliei care a construit încet atacul, în timp ce galezii au avut ca prioritate defensiva pe care au fortificat-o în așa fel încât „lusitanii” să nu o poată străpunge. A fost 0-0 după 45 de minute de joc, singura fază mai periculoasă de notat în această primă repriză ar putea fi consemnată cea din minutul 43, atunci când, Adrien Silva l-a găsit foarte bine cu o centrare în careu pe Cristiano Ronaldo, iar atacantul „lusitan”, din marginea careului de șase metri advers, a trimis mingea cu capul, puțin peste „transversală”, câștigând duelul cu galezul apărător James Chester.
Repriza secundă a început bine pentru portughezi. În urma unei lovituri de colț, executată scurt până la  Raphaël Guerreiro, fundașul „lusitan” a centrat mingea în careul advers, iar de acolo, Cristiano Ronaldo, printr-o săritură imperială, înscrie cu o lovitură de cap, deschizând scorul, în minutul 49.
În minutul 52, scorul a devenit 2-0 în favoarea echipei portugheze. În urma unei centrări în careul galez, James Chester a respins minge cu o lovitură de cap, scoțând-o din propriul careu, până la Cristiano Ronaldo ce se afla la aproximativ 20 de metri de poarta lui  Hennessey. Atacantul portughez a trimis un șut pe poartă, iar mingea se ducea pe colțul din dreapta portarului galez care se afla pe traiectoria mingii, plonjând. Aflat în careul de 16 metri advers, Nani a intervenit pe minge și, cu piciorul drept, i-a deviat traiectoria, mingea poposind în colțul din stânga portarului galez, astfel înscriindu-se cel de-al doilea gol al jocului și pecetluindu-se rezultatul final.
Au urmat alte câteva situații de a marca pentru „lusitani”. În minutul 62, Crisiano Ronaldo a executat o lovitură liberă de la aproximativ 20 de metri de poarta lui  Hennessey, ușor lateral dreapta, dar balonul a trecut peste „transversală”, spre nemulțumirea lui Ronaldo. În minutul 64, după un șut al lui Nani de la aproximativ 20 de metri de poarta galeză, Hennessey a respins, mingea a ajuns până la João Mário care aflat în careul de 16 metri advers, nu a reușit să împingă mingea în poarta galeză, șutul său ieșind pe lângă bara din stânga portarului Hennessey. În minutul 77, șutul din careu al lui Danilo Pereira nu reușește să învingă vigilența portarului galez care, deși în prima fază părea învins, revine asupra balonului și reține din fața liniei porții sale.
În minutul 79, Bale a încercat vigilența lui Rui Patrício cu un șut de la aproximativ 30, 35 de metri de poarta „lusitană”, dar portarul portughez a plonjat și a respins mingea, îndepărtând pericolul.
La capătul unui joc mediocru, lipsit de momente de foarte mare spectacol, în care niciuna dintre cele două combatante nu a reușit să ia inițiativa și să controleze jocul, portughezii juncând pe baza posesiei balonului iar galezii pereferând fortificarea defensivei și contraatacuri rapide care nu au adus golul în poarta „lusitană” , Portugalia a reușit calificarea în finală, după 2-0 în fața Țării Galilor.


Germania – Franța 0-2
Primele 45 de minute ale jocului au fost cu multe ocazii de gol la cele două porți, dar, per ansmablul acestei prime reprize jocul a fost destul de echilibrat, cele două echipe încercând să domine jocul. Gazdele au făcut un bun joc de pase menținând mai mult balonul în posesie, oaspeții s-au bazat pe contraatacuri.
În minutul 6, consemnăm prima ocazie de gol a francezilor. Pasele dintre Griezmann și Matuidi în colțul din stânga al careului de 16 metri advers, îl pun într-o bună poziție pe atacantul francez, Griezmann pătrunzând în interiorul careului de 16 metri german, iar prin ajungerea într-o poziție centrală a trimis mingea pe spațiul porții germane, dar portarul german, Neuer,  a respins mingea trimisă de atacantul francez în colțul din stânga porții sale, pericolul fiind îndepărtat din suprafața de pedeapsă germană.
În minutul 13 a urmat replica germană. Mingea șutată de la marginea careului de 16 metri francez, bine direcționată de Emre Can se duce pe colțul din dreapta portarului francez, dar Lloris a intrevenit și a evitat golul. În minutul 25, Schweinsteiger a expediat un șut de la aproximativ 20, 25 de metri de poarta lui Lloris, portarul francez salvând, deviind mingea peste bara transversală a porții sale.
În minutul 40, Evra l-a deschis bine, de pe partea stângă a careului de 16 metri advers, pe Griezmann aflat în careul de 16 metri german, dar atacantul francez, aflat într-o poziție incomodă, a trimis în plasa laterală din dreapta portarului german, scorul rămânând egal, 0-0.
În minutul 45, Schweinsteiger se apără cu mâna pe balon în propriul careu, într-un duel cu Evra, după o lovitură de colț executată în careul de 16 metri german. Arbitrul meciului acordă 11 metri pentru francezi, iar Griezmann transformă lovitura de la 11 metri, trimițând, cu putere, mingea în colțul din dreapta portarului Neuer. La pauză scorul era favorabil francezilor, 1-0.      
În minutul 71, apărarea germană gafează, Kimmich a pierdut mingea în propriul careu de 16 metri, mingea a ajuns la marginea din stânga careului de 16 metri german, la Pogba, de aici este centrată, cu toată opoziția lui Mustafi, în careul de 16 metri, portarul Neuer iese și respinge mingea care ajunge până la Griezmann, atacantul francez, aflat în apropierea punctului cu var, înscrie în plasa germană și stabilește scorul final, 2-0 în favoarea Franței.
În minutul 73, Kimmich a trimis mingea la încheietura barelor porții lui Lloris, de la aproximativ, 18, 19 metri de poarta franceză. În minutul 78, după o lovitură liberă executată de germani în careul de 16 metri advers, Sané a trimis pe lângă poarta lui Lloris. În minutul 90+2, Kroos a trimis în careul de 16 metri advers, Höwedes a reluat cu capul pe spațiul porții lui Lloris, dar portarul francez a respins mingea, îndepărtând pericolul.
Meciul s-a încheiat cu eliminarea campioanei mondiale de la acest turneu final „european”, naționala de fotbal a Franței calificându-se pentru prima dată în ultima fază a unui turneu final, după „mondialul” din 2006. Germania, vitregită de absența unor jucători exponențiali, Gómez, Khedira (accidentați) și Hummels (suspendat datorită cumulului de cartonașe galbene), fără forma bună  a lui Müller, golgheterul „mondialului” din 2014 nereușind să înscrie vreun gol la acest turneu final de Campionat European, a părăsit competiția din semifinale, lăsând Franța să joace cea de-a doua ei finală pe teren propriu la un „european”.


Finala:
Portugalia – Franța, 0-0, 1-0 (după prelungiri)
Cea de-a XV-a finală a turneului final „european” a adus un joc puțin distractiv în prima repriză. Gazdele au dominat și au dictat ritul jocului, fiind mai active și avînd pase precise. Portughezi au căutat slăbiciunea apărării franceze, apelând la contraatacuri rapide.
Prima ocazie de gol a aparținut francezilor, în minutul 9. Payet a recuperat un balon în jumătatea adversă de teren și l-a deschis în careul de 16 metri pe Griezmann, atacantul francez reluând mingea cu o lovitură de cap pe spațiul porții adverse, dar portarul Rui Patrício a acordat corner. Cornerul executat de Payet în careul de 16 metri advers, aduce mingea trimisă de Giroud, în brațele lui Rui Patrício. În minutul 33, Sissoko, din careul de 16 metri advers (poziție stînga), nu reușește să-l învingă pe portarul „lusitan”, acesta respingând șutul mijlocașului francez.
În minutul 65, după pasa lui Coman în careul de 16 metri al portughezilor, Griezmann aflat la marginea careului de șase metri advers a irosit o bună oportunitate de a marca, trimițând cu o lovitură de cap balonul peste bara transversală a porții „lusitane”. În minutul 76, Giroud a pătruns în interiorul careului de 16 metri advers, a interceptat o pasă de la Coman și a trimis un șut pe spațiul porții lui Rui Patrício, dar portarul portughez a respins cu o paradă reușită. În minutul 83, Sissoko de la aproximativ 30 de metri de poarta portugheză a expediat un șut pe care portarul Rui Patrício l-a rezolvat cu bine, respingând mingea. În minutul 90+1, Gignac, aflat la colțul careului de șase metri advers a expediat mingea în bara porții „lusitane”, irosind ocazia de a aduce al treilea titlu european pentru Franța. După 90 de minute de joc, scorul a fost alb, 0-0. Au urmat cele două reprize de prelungiri.
În cele 30 de minute ale prelungirilor, echipa mai proaspătă a fost Portugalia, „lusitanii” irosind câteva mari ocazii de gol. În minutul 13 al prelungirilor (103), după un corner executat în careu de Quaresma, Éder, aflat la marginea careului de șase metri a trimis balonul cu capul, dar portarul Lloris a respins, pericolul îndepărtându-se. În minutul 107, după o lovitură liberă executată precis de Raphaël Guerreiro, din poziție bună (aproximativ 20 de metri de poarta franceză, poziție centrală), mingea a fost trimisă în bara transversală a porții lui Lloris, portughezii egalând astfel raportul la mingile trimise în bară.
În minutul 108, portughezi au înscris golul care le-a adus primul titlu de campioni ai Europei la fotbal. După ce mingea a trecut pe la Quaresma și de la acesta la João Moutinho, mijlocașul „lusitan” a pasat lui Éder (intrat în joc în minutul 80, în locul lui Renato Sanches) care aflat la aproximativ 20, 25 de metri de poarta lui Lloris a expediat un șut puternic pe spațiul porții acestui, iar mingea a poposit în colțul din dreapta portarului francez.
Portugalia învinge Franța cu acest gol și câștigă pentru prima dată titlul de campioană europeană la fotbal, smulgând Franței, chiar în „Orașul Luminilor”, Paris, titlul european după ce la „europeanul” din 2004, competiție organizată în Portugalia, gazdele de atunci pierdeau pe „Estádio da Luz” (Stadionul Luminii) din Lisabona, cu 0-1 în fața Greciei.
Așadar, lumină favorabilă pentru naționala de fotbal a Portugaliei pe gazonul celui mai mare stadion din „Orașul Luminilor”, la doi ani de la trecerea întru eternitate a celebrului atacant al „lusitanilor”, Eusébio, fotbalist care a obţinut locul trei cu naţionala de fotbal a Portugaliei la turneul final al „mondialelor” din Anglia, 1966, fiind şi golgheterul acelei ediţii al Cupei Mondiale de fotbal. Nici o performanţă notabilă pentru Eusébio în vreun turneu final de campionat european, fotbaliştii generaţiei lui Éder, Ricardo Quaresma, Pepe şi Nani, evoluând şi pentru a îndeplini dorinţa lui Eusébio, atacantul care a apărat culorile naţionalei de fotbal ale Portugaliei fără a reuşi vreo performanţă europeană cu selecţionata de seniori a Portugaliei.


La finalul jocului, antrenorul campioanei Europei, portughezul Fernando Santos, a declarat: „Întotdeauna am spus că suntem o echipă şi nu-mi ascund gândurile. Întotdeauna le spun jucătorii mei ce-i în mintea mea. Întotdeauna le-am spus că avem mare talent, dar avem nevoie să luptăm mai mult decât adversarii noştri, să  alergăm mai mult decât ei și să fim concentraţi mai mult decât ei. Avem un grup uimitor. Au crezut întotdeauna ceea ce le-am spus: că am putea câștiga. Oriunde am ajuns, acolo au fost întotdeauna fanii portughezi, iar acest lucru ne-a ridicat sufletele. Este greu de descris emoțiile jucătorilor . Am fost la fel de simpli precum porumbeii și la fel de înțelepți precum șerpii."


Antrenorul naţionalei de fotbal a Franţei, francezul Didier Deschamps, a spus la finalul jocului: „Chiar dacă am fost un pic obosiţi, nu consider că este o scuză. Am avut ocazii de a marca, la fel cum au avut şi portughezii, dar, din păcate pentru noi, portughezii au marcat. Este o mare dezamăgire pentru noi că acest turneu s-a încheiat acum, cu acest ultim meci. Deşi învinşi, nu trebuie să aruncăm tot ce am făcut până acum, departe. Nu trebuie să uităm că am ratat o mare șansă de a fi campioni europeni. Nu singura, ci una mare. Nu există cuvinte după acest meci. Dezamăgirea este foarte mare şi vom avea nevoie de timp pentru a digera această înfrângere. Am câștigat împreună, am suferit împreună, și astăzi, din păcate, am pierdut împreună. Ar fi fost minunat să le oferim francezilor trofeul acasă, dar, din păcate, nu s-a întâmplat."


Echipele de start au fost:
Portugalia: Rui Patrício – Pepe, José Fonte, Cédric Soares, Raphaël Guerreiro - William Carvalho, João Mário, Adrien Silva (minutul 67, João Moutinho), Renato Sanches (minutul 80, Éder) - Cristiano Ronaldo (minutul 26, Ricardo Quaresma), Nani. Antrenor, Fernando Santos.
Franţa: Lloris - Sagna, Koscielny, Umtiti, Evra - Pogba, Matuidi, Sissoko (minutul 111, Martial), Payet (minutul 59, K. Coman) - Giroud (minutul 79, Gignac), Griezmann. Antrenor, Didier Deschamps.
Arbitrii finalei au fost Mark Clattenburg (centru), Simon Beck (asistent) şi Jake Collin (asistent), toţi cei trei arbitrii sunt din Anglia. Au primit cartonaşe galbene, pentru Portugalia, Rui Patrício, José Fonte, Cédric Soares, Raphaël Guerreiro, William Carvalho şi João Mário, pentru Franţa, Koscielny, Umtiti, Matuidi şi Pogba. Jucătorul finalei a fost declarat portughezul Pepe. Cele mai multe goluri în acest turneu final au fost înscrise de francezul Antoine Griezmann (6 goluri), atacantul echipei „Les Bleus” devenind golgheter-ul celei de-a XV-a ediţii a Campionatului European de Fotbal, Franţa 2016.


Acum, pentru Portugalia (campioana Europei la fotbal) e posibil să urmeze o confruntare oficială împotriva echipei naţionale a statului Chile (echipa sud-americană a obţinut titlul de campioană a continentului, după ce, în 27 iunie, a câştigat finala Copa America, învingând, după executarea loviturilor de la 11 metri, Argentina, 4-2, pe gazonul stadionului „MetLife” din New Jersey, U.S.A.). Propunerea ca cele două echipe campioane (ale Europei şi Americii) să se întâlnească într-un joc, aparţine preşedintelui CONMEBOL (Confederaţia Sudamericană de Fotbal), Alejandro Dominguez, şeful fotbalului sud-american înaintând propunerea sa către F.I.F.A., forul suprem urmând să decidă dacă se va aplica această propunere.
Cornel Seracin
Foto: uefa.com