Cea de-a XV-a ediția a turneului final al Campionatului European de Fotbal, Franța 2016, și-a încheiat faza sferturilor de finală. După patru jocuri încărcate de spectacol, echipele mai bune au ajuns în „careul de ași” al „bătrânului continent”, urmând să dispute penultima fază a competiției. 

Spectacolul „sferturilor” a fost deschis pe gazonul stadionului „Vélodrome” din Marseille de confruntarea dintre naționalele de fotbal ale Poloniei și Portugaliei. După mai bine de 120 de minute de joc, calificată în semifinalele competiției a fost Portugalia, echipă ce s-a impus în urma loviturilor de la 11 metri, 5-3, după ce la capătul celor 90 de minute de joc scorul a fost egal, 1-1, rămânând astfel și după cele două reprize de câte 15 minute fiecare. Pe gazonul stadionului din Lille, „Pierre-Mauroy”, Belgia și Țara Galilor au încheiat confruntarea lor după 90 de minute de joc, echipa galeză învingând neașteptat, poate, Belgia, 3-1. Gazonul stadionului din Bordeaux, „Stade Nouveau”, a adus confuntarea dintre Germania, campioana mondială, și Italia, confruntare la capătul căreia, după mai bine de 120 de minute de joc, campioana mondială a acces în semifinală, câștigând loviturile de la 11 metri, 6-5, la finalul celor 90 de minute de joc scorul a fost 1-1, același scor menținându-se și la finalul celor două reprize de câte 15 minute fiecare. Ultimul joc al „sferturilor” nu a produs surpriza așteptată. Pe gazonul stadionului din Paris, „Parc de Prince”, Franța a învins Islanda, la finalul celor 90 de minute de joc. Naționala „cocoșului galic” s-a impus cu 5-2 și a obținut calificarea în semifinalele întrecerii.  

 

Polonia – Portugalia 1-1, 3-5 (după 11 metri)

În prima repriză a acestui joc am avut parte de puține ocazii la cele două porți. Niciuna din cele două combatante nu a ieșit în evidență prin superioritate în joc. Naționala de fotbal a Poloniei și-a creat câteva oportunități de a marca folosind contraatacuri rapide, în timp ce naționala similară a Portugaliei a preferat să construiască lent jocul. 

În minutul 2, echipa Poloniei a deschis scorul. După o acțiune de atac a polonezilor, Grosicki, aflat pe flancul stâng al terenului advers, a oferit o pasă bună lui Lewandowski, aflat în careul de 16 metri advers, iar atacantul polonez a introdus mingea în plasa porții adverse, executându-l pe portarul Rui Patrício pe colțul scurt, în dreapta sa. 

În minutul 32, se produce egalarea. După o combinație între Nani și Renato Sanches, primul aflat în careul de 16 metri advers, îi pasează lui Sanches la marginea careului, acesta preia mingea și șutează cu stângul, iar din devierea lui Krychowiak mingea poposește în plasa porții poloneze, în colțul din stânga portarului Fabiański (colțul scurt).

În minutul 55, Nani îl deschide în careul de 16 metri advers pe Ronaldo, dar atacantul portughez aflat în aripa stângă a careului advers nu a reușit să trimită mingea decât în plasa laterală a porții lui Fabiański. În minutul 63, Cédric Soares aflat pe partea dreaptă a terenului advers, expediază un șut la poarta lui Fabiański de la aproximativ 20 de metri, dar balonul trece pe lângă bara din dreapta portarului polonez. 

În minutul 67, Milik irosește o bună oportunitate de a marca după o pasă venită dintr-un lob, atacantul polonez aflat în careul de șase metri advers nu reușește să-l învingă pe Rui Patrício care prinde mingea. În minutul 78, José Fonte reia, în careu fiind, o minge cu capul la poarta poloneză, dar portarul Fabiański a reținut mingea cu multă siguranță. În minutul 80, Pepe a recuperat o minge în zona centrului terenului în jumătatea adversă, a înaintat cu mingea la picior până la marginea careului de 16 metri și a încercat să deschidă un coechipier în careul advers, dar, pe traiectoria mingi a intervenit  Jędrzejczyk  și a deviat în corner. În minutul 85, Ronaldo este bine deschis în careul de 16 metri advers, dar atacantul portughez a luftat și portarul a prins balonul. 

În cele două reprize de prelungiri remarcăm aici ocazia din minutul 99 a lui Milik, care cu un șut de la aproximativ 20 de metri de poarta portugheză trimite mult peste „transversală”.

Au urmat loviturile de la 11 metri, lovituri transformate de  Cristiano Ronaldo, Renato Sanches, João Moutinho,  Nani, Ricardo Quaresma, pentru portughezi și Lewandowski, Milik și Glik, pentru polonezi. Błaszczykowski a ratat lovitura de la 11 metri, astfel Portugalia calificându-se în semifinale. 

Per ansamblu, meciul a fost unul echilibrat. Polonezii s-au apărat cu  multă răbdare și au încercat să surprindă adversarii pe contraatac, în timp ce portughezii au încercat să surprindă descoperită apărarea poloneză.  

 

Țara Galilor – Belgia 3-1

Prima repriză a acestui joc a avut numeroase acțiuni de poartă, ambele echipe oferind spectatorilor mult spectacol fotbalistic. Nici una dintre cele două echipe nu a manifestat superioritate în jocul lor din această primă repriză. Ambele echipe au practicat un joc combinativ în prima repriză. 

În minutul 6 al jocului are loc prima ocazie de gol. La o acțiune de atac a belgienilor Lukaku îl deschide în careul de 16 metri advers pe Carrasco care șutează, portarul respinge mingea până la Menuier care cu un șut trimite mingea pe jos spre centrul porții, dar de aici un apărător galez respinge mingea până la Hazard care trimite peste poartă. O acțiune superbă la poarta lui Wayne Hennessey încheiată cu o cascadă de ratări pentru belgieni. 

În minutul 12, după o pasă a lui Hazard pentru Nainggolan, mijlocașul belgian, aflat la aproximativ 30, 35 de metri de poarta lui Hennessey, cu un șut fantastic, a catapultat mingea în plasa porții adverse, în colțul din dreapta (sus) al portarului galez, deschizând scorul, 1-0 în favoarea naționalei de fotbal a Belgiei. 

În minutul 25, galezii irosesc o bună oportunitate de a egala prin Taylor. După o pasă între Bale și Ramsey, ultimul îl găsește bine plasat pe Taylor în mijlocul careului de 16 metri advers, dar șutul său este respins de portarul Courtois, pericolul fiind îndepărtat. 

În minutul 29, galezii egalează. Ramsey a executat în careul de 16 metri advers o lovitură de colț, iar de aici, bine plasat, Ashley Williams a introdus balonul în poarta adversă în urma unei lovituri cu capul. Scorul devenea 1-1.

În minutul 47, după o pasă a lui Fellaini la Meunier, mingea ajunge în careul de 16 metri advers la Lukaku care cu o lovitură cu capul trimite pe lângă bara din dreapta portarului galez. 

În minutul 54, Ramsey îl deschide în careul de 16 metri advers pe Robson-Kanu, iar miljocașul galez, după ce driblează cu mult calm apărătorii adverși, trimite mingea cu piciorul stâng în plasa porții lui Courtois. Țara Galilor prelua conducerea pe tabela de marcaj, 2-1.

În minutul 73, după o pasă bine executată de Alderweireld, Fellaini este deschis la marginea careului de șase metri advers, iar de aici, cu capul, trimite pe lângă stâlpul din stânga portarului galez. 

În minutul 84, galezii modifică scorul. După o pasă a lui Gunter, mingea ajunge în careul de 16 metri advers pe capul lui Vokes, iar atacantul galez trimite balonul în plasa porții lui Courtois și consfințește rezultatul final al jocului, 3-1 în favoarea Țării Galilor. 

La finalul unui joc în care ambele echipe au încercat să domine folosindu-se de combinații ale mingii, galezii obțin calificarea în semifinalele turneului francez, ajungând în „careul de ași” la prima lor participare la un campionat european de fotbal.   

 

Germania – Italia 1-1, 6-5 (după 11 metri)

Prima repriză din aacest meci a fost una destul de echilibrată. Niciuna dintre cele două echipe nu a dominat jocul. Echipa Germaniei a pasat foarte mult și a încercat să mențină în posesia ei mingea, în timp ce naționala de fotbal a Italiei a răspuns prin contraatacuri. 

În minutul 42, Müller aflat în careul de 16 metri advers, trimite un șut la poarta lui Buffon, dar portarul italian este pe fază și prinde mingea. Aceasta ar fi singura fază mai periculoasă din prima repriză, germanii irosind o bună oportunitate de a deschide scorul.

În minutul 54, Müller a preluat o pasă și a ajuns într-o bună poziție de șut la marginea careului de 16 metri. Mingea trimisă de Müller pe spațiul porții adverse întâlnește opoziția lui Florenzi care deviază, cu piciorul, mingea în corner.

În minutul 64, Germania deschide scorul. Özil aflat în careul de 16 metri advers a introdus mingea în plasa porții adverse cu toată opoziția lui Giaccherini și De Sciglio, mingea ajungând la mijlocașul german de pe partea stângă, trecând mai întâi pe la  Gómez și Hector. 

În minutul 67, Gómez a preluat o centrare precisă dintr-un lob în careul de 16 metri advers, a trimis la poarta lui Buffon, dar portarul a acordat corner. În minutul 73, Pellè a ratat o bună oportunitate de a egala după ce a primit o pasă de la De Sciglio, dar șutul său din interorul careului de 16 metri advers a trecut pe lângă stâlpul din dreapta portarului Neuer. 

În minutul 77, Jerome Boateng a comis henț în careu, iar arbitrul întâlnirii a acordat 11 metri în favoarea Italiei. A executat Bonucci, iar din minutul 77 scorul a devenit egal, 1-1.

În minutul 88, De Sciglio a irosit o bună oportunitate de a înscrie, dar șutul său puternic expediat la poarta lui Neuer nu găsește ținta și iese de puțin pe lângă stâlpul din dreapta portarului Germaniei. 

În cele două reprize de prelungiri ar mai fi de consemnat ocazia lui Draxler din minutul 106, mijlocașul german trimițând peste „transversală” o minge ce a fost respinsă de la punctul cu var.

Cele două reprize de prelungiri s-au încheiat fără a se marca, scorul de 1-1 aducând loviturile de la 11 metri. 

Au urmat momente dramatice! Au marcat pentru Germania, Kroos, Draxler, Hummels, Kimmich, J. Boateng și Hector, iar pentru Italia, Insigne, Barzagli, Giaccherini, Parolo și De Sciglio. Au ratat, pentru Germania,  Müller, Özil și Schweinsteiger, iar pentru Italia, Zaza, Pellè, Bonucci și Darmian.

Așadar, la capătul unui meci deosebit de echilibrat, Germania s-a impus în urma loviturilor de la 11 metri și a acces în penultima fază a competiției.

 

Franța – Islanda 5-2

Prima repriză a meciului a adus un joc distractiv. Echipa Franței a impus ritumul de joc, a ținut cât mai mult balonul, în timp ce echipa adversă s-a concentrat mai mult pe defensivă și a lăsat posesia echipei gazdă. 

În minutul 11, francezii au deschis scorul. Matuidi i-a pasat lui Giroud care a preluat adânc în interiorul careului de 16 metri advers și cu o atingere din prima a balonului a trimis în plasa porții lui Halldórsson. 

În minutul 19, Griezmann a executat o lovitură de colț în suprafața de pedeapsă adversă, iar de aici (chiar din interiorul careului de șase metri), Pogba a reluat cu capul mingea în plasa porții lui Halldórsson și a ridicat scorul la 2-0 pentru Franța.

În minutul 42, Griezmann i-a pasat foarte bine la marginea careului de 16 metri advers lui Payet, iar aceasta a preluat foarte bine mingea și cu un șut cu stângul a înscris pentru 3-0.

În minutul 44, Griezmann își înscrie și el numele pe lista marcatorilor de gol din prima repriză, reușind să introducă balonul în plasa porții adverse după ce a primit o pasă de la Giroud, iar din careul de 16 metri advers, cu o „scăriță”, a învins pe Halldórsson. 

Așadar, la pauză era 4-0 în favoarea Franței, iar Islanda era departe de evoluțiile de până acum la acest turneu final de „european”. Echipa națională a Islandei a irosit două ocazii de remarcat în prima repriză. Jón Böðvarsson din marginea careului de șase metri advers a trimis peste transversala porții lui Lloris, în minutul 24, iar în minutul 40, G. Sigurðsson, din lovitură liberă a trimis în careu, dar aici portarul Lloris a prins mingea.

În minutul 55, islandezii au înscris prin  K. Sigþórsson , după o pasă primită la marginea careului de șase metri advers de la G. Sigurðsson, atacantul islandez împingând mingea în plasa porții lui Lloris, pe colțul scurt.

Francezii revin și înscriu în minutul 58 prin Giroud, servit bine în careul de 16 metri advers cu o minge centrată din lovitură liberă de Payet, iar printr-o săritură atacantul francez a trimis mingea în plasa porții lui Halldórsson. 

Islandezii nu au abandonat jocul și irosesc o bună oportunitate în minutul 62, atunci când Guðmundsson a executat o lovitură de colț în suprafața de pedeapsă adversă, iar din marginea careului de șase metri Ingason a trimis cu capul pe spațiul porții lui Lloris, portarul francez acordând corner.

În minutul 83 islandezii au înscris prin Bjarnason, mijlocașul islandez reușind să introducă mingea, printr-o lovitură cu capul, în plasa porții adverse după ce a primit, de la Skúlason un balon centrat lobat în interiorul careului advers.

„Saga” islandezilor s-a încheiat aici la acest turneu final de campionat european, francezii eliminându-i după o victorie clară cu 5-2, echipa „cocoșului galic” calificându-se în faza semifinalelor. 

Programul semifinalelor:

Portugalia - Țara Galilor, 06 iulie, ora 22;

Germania – Franța, 07 iulie, ora 22.

Cornel Seracin

Foto: uefa.com