Timișoara Saracens și C.S.A. Steaua București, la nivelul echipelor U20, au făcut o bună propagandă rugby-ului la acest nivel, dovedind că această disciplină sportivă are viitorul asigurat în România.

Așadar, finala Diviziei Naționale de Rugby Juniori U20 a adus pe gazonul stadionului „Ghencea II”, pe cele mai meritoase echipe din România la această categorie de vârstă, U20, C.S.A. Steaua București și Timișoara Saracens. La capătul unui joc bun, spectaculos, după cele 80 de minute, victoria a revenit echipei bucureștene, 27-20, echipa timișoreană dând dovadă de multă determinare și ambiție în acest joc, fiind la un pas de revenire pe tabela de marcaj, în condițiile în care a evoluat, mai bine de 50 de minute, în 13 jucători.

Începutul de joc a aparținut echipei bucureștene, „steliștii” punând presiune pe „22”-ul advers, însă echipa timișoreană rezistă cu bine, iese din jumătatea proprie a terenului și reușește să se așeze în jumătatea adversă de teren, încercând să puncteze decisiv. Urmează un joc ce se desfășoară mai mult în zona de centru a terenului, dar, în minutul 19, „steliștii” profită de greșeala lui Marius Simionescu și punctează din eseu, prin Edurad Bencea, Ionel Melinte convertind eseul, scorul devenind 7-0 pentru „steliști”. 

În minutul 25, Alexandru Iștoc a irosit o lovitură de penalitate, iar două minute mai târziu, minutul 27, Ionel Melinte transformă o lovitură de penalitate și ridică scorul la 10-0. 

Au urmat două momente în care, practic echilibrul numeric s-a rupt, echipa bănățeană îngreunându-și misiunea în a obține titlul suprem. În minutul 32, Alexandru Iștoc îl plachează neregulamentar pe Ionel Melinte, undeva la marginea terenului, iar arbitrul jocului îl elimină pe rugbystul bănățean, artându-i cartonașul roșu. Lovitura de penalitate acordată Stelei în urma acestui fault a fost ratată, scorul rămânând mai departe 10-0. A urmat minutul 36, atunci când a avut loc cea de-a doua eliminare din echipa timișoreană. Ionuț Rusu a primit cartonașul roșu, după ce a călcat un adversar. Echipa Timișoarei a rămas astfel în 13 jucători și, se părea că va fi victimă sigură până la finalul jocului. 

În minutul 38, Marian Lupu a reușit un nou eseu, eseu convertit de Ionuț Melecciuc, scorul devenind 17-0, dar, dătător de speranțe pentru echipa bănățeană a fost eseul reușit de Sebastian Brănișcan, rugby-stul timișorean punând astfel primele puncte în dreptul team-ului din Banat, scorul devenind, din minutul 40, 17-5 (convertirea eseului a fost ratată de Marius Simionescu).

La pauză, Steaua București conducea lejer, 17-5, dar ce va urma în partea a doua a dat emoții echipei bucureștene.

Începutul reprizei a doua a adus un nou eseu pentru Steaua, Mihai Melnicov înscriind, Ionel Melinte ratând convertirea eseului, scorul devenind 22-5, din minutul 41.

După acest eseu al echipei bucureștene, team-ul bănățean, în mai puțin de 10 minute, a reușit un forcing eficient, în urma căruia a înscris două eseuri. Căpitanul Vlăduț Popa înscrie eseu, tot el ratând convertirea lui, scorul devenind 22-10, iar Marius Simionescu culcă balonul în terenul de țintă advers, Vlăduț Popa convertind eseul, Timișoara apropiindu-se de echipa bucureșteană, dând speranța că încă mai are șanse la titlu, 22-17. 

Finalul jocului a fost unul dramatic. Bucureștenii reușesc ultimul eseu, Marian Lupu ridicând scorul la 27-17, Tudor Boldor ratând convertirea eseului. Timișoara nu a cedat, a continuat să atace, obligându-i pe „steliști” să greșească. Echipa timișoreană a obținut o lovitură de penalitate, căpitanul Vlăduț Popa reușind convertirea acesteia și consfințind rezultatul final al acestui joc, 27-20. 

Așadar,  echipa de juniori a Timișoarei s-a mulțumit cu medaliile de argint în acest sezon al Diviziei Naționale de Juniori U20, deși a practicat un joc foarte bun pe terenul din Ghencea, inexactitățile și indisciplina fiind metehnele care au tras în jos echipa bănățeană în această finală de campionat. 

Deși rămasă în 13 jucători, echipa bănățeană a servit echipei bucureștene un joc de rugby curajos, lipsit de teamă, iar prin determinarea și efortul lor în echipă, tinerii rugby-ști ai Timișoarei au fost la un pas de aducerea titlul suprem în Banat.  

Echipele aliniate la startul jocului au fost:

C.S.A. Steaua București: Marius Lungu, Ionut Melecciu, Ciprian Lucaci, Mihai Oprea,  Octavian Popa, Alin Ghiarasim, Laurentiu Padureanu, Damian Ispas, Florin Iancu, Tudor Boldor, Marian Lupu, Alexandru Padureanu, Mihai Melnicov (căpitan), Eduard Bencea, Ionel Melinte . Antrenori, Virgil Popișteanu și Ștefan Acsinte. 

Timișoara Saracens: Mihai Cristian, Claudiu Pelin, Iulian Puiu, Ionut Rusu, Narcis Rarinca, Valentin Vasilache, Sebastian Sîrbu, George Tătăruș, Sebastian Ionescu, Dimitri Avramovici, Daniel Dusacovschi, Vladuț Popa (căpitan), Alexandru Iștoc, Sebastian Brănișcan, Marius Simionescu. Antrenori, Cosmin Cioriciu și Marin Marian.

Finala a fost arbitrată de, Ionuț Bodea (centru), Robert Diaconescu (asistent) și Răzvan Vasiliu (asistent). 

Cele două echipe s-au mai întâlnit în sezonul regulat al acestei ediții de campionat. La Timișoara, în mai, Timișoara Saracens s-a impus cu 27-7 în fața Stelei București, „steliștii” câștigând pe propriul lor teren în noiembrie anul trecut (în jocul tur al sezonului regulat), 43-12. 

La finalul sezonului regulat, Steaua București (43 puncte) a terminat pe primul loc în clasamentul Diviziei Naționale de Juniori U20,Timișoara Saracens încheind pe locul doi, având, după 10 jocuri, 8 victorii și două înfrângeri, 39 puncte.  

În semifinalele competiției,Timișoara Saracens a eliminat echipa C.S. Tomitanii Constanța, impunându-se în fața acesteia, cu 36-17, pe gazonul stadionului „Gheorghe Rășcanu” din cartierul timișorean Ronaț. 

Echipa C.S. Tomitanii Constanța a învins, în finala mică, echipa C.S.Ș. Bârlad, cu 36-13, adjdecându-și medaliile de bronz ale ediției 2015-2016 ale Diviziei Naționale de Juniori U20.

Cornel Seracin

Foto: facebook.com/rugbytimisoara