Finala Cupei României la rugby, ediţia 2016, disputată pe gazonul stadionului „Dan Păltinişanu”, între C.S.M. Ştiinţa Baia Mare şi Timişoara Saracens R.C.M. U.V.T. s-a încheiat cu izbânda echipei de rugby a Banatului, Timişoara Saracens R.C.M. U.V.T. menţinând pentru al treilea an consecutiv trofeul în propria vitrină.
Sub privirile celor aproximativ 7.000 de spectatori prezenţi în tribune, „sarazinii” din Banat au învins echipa din Maramureş, la capătul unui joc pe care l-au dominat aproape în totalitate, cu scorul de 37-12.


Încă din primele minute ale meciului, echipa timişoreană s-a instalat în jumătatea adversă de teren şi, sub presiunea înaintării, a deschis scorul, Valentin Calafeteanu convertind, din poziţie centrală, o lovitură de penalitate şi punând primele trei puncte în dreptul echipei bănăţene. Maramureşenii au replicat în scurt timp, dar Luke Samoa, dintr-o bună poziţie, a trimis un şut la capătul căruia mingea a nimerit cadrul butului advers.
„Zimbrii” şi-au continuat acţiunile ofensive, prin molurile de margine reuşind să păstreze echipa „sarazină” în apropierea terenului de ţintă. Astfel, presiunea maramureşeană s-a materializat pe tabela de scor cu un eseu reuşit în minutul 15 de către Shamkharadze, convertirea lui fiind ratată de Luke Samoa. Echipa antrenată de Eugen Apjok a preluat conducerea pe tabela de marcaj, 5-3.
A urmat asediul Timişoarei în terenul echipei din Baia Mare, defensiva maramureşeană fiind pusă la încercare de acţiunile pe treisferturi ale „sarazinilor” din Banat, iar în minutul 24, Valentin Calafeteanu a înscris primul eseu pentru Timişoara, culcând balonul în terenul de ţintă advers, în urma unei grămezi în 22-ul „zimbrilor”, pe dreapta, sprintând pe lângă grămadă pe partea închisă. Tot Calafeteanu a convertit eseul, trimiţând mingea printre beţe, cu efect, de la 22 metri, din preajma tuşei, scorul devenind favorabil echipei bănăţene, 10-5.
Echipa „zimbrilor” revine în atac, dar zidul defensiv al echipei „sarazine”, făcut la aproximativ 40 de metri de propriile buturi, readuce posesia balonului pentru Timişoara, jocul mutându-se în 22-ul echipei din Maramureş.
În minutul 39, Luke Samoa ratează o nouă posibilitate de convertire a unei lovituri de penalitate, executând de la aproximativ 22 de metri, uşor lateral stânga, băimărenii având o bună perioadă de dominare teritorială.
Finalul primei reprize a aparţinut echipei bănăţene, Valantin Calafeteanu convertind două lovituri de penalitate şi consfinţind, la pauză, avantajul echipei sale, 16-5.

La două minute de la reluarea jocului, echipa bănăţeană reuşeşte un nou eseu. Jack Umaga a făcut un slalom de aproape 20 de metri prin defensiva „zimbrilor” şi a culcat balonul în terenu de ţintă advers, reuşind cel de-al doilea eseu pentru echipa sa. Valentin Calafeteanu a convertit eseul, scorul devenind favorabil Timişoarei, 23-5.
Următoarea schimbare a scorului a avut loc în minutul 55. Cătălin Fercu i-a pasat lui Tangimana Fonovai, centrul echipei bănăţene a fost placat la aproximativ cinci metri de terenul de ţintă al maramureşenilor. A urmat o grămadă spontană, balonul fiind scos de Calafeteanu, iar Valentin Popîrlan a finalizat la colţ, Calafeteanu convertind eseul de la aproximativ 25 metri, lateral stânga. Scorul devenea favorabil echipei timişorene, 30-5.
În minutul 64, Calafeteanu a irosit o lovitură de penalitate, executată de la 30 de metri, uşor lateral stânga, iar în minutul 68, Dorin Lazăr a primit cartonaşul galben, fiind eliminat temporar (10 minute).
În minutul 70, echipa maramureşeană fructifică avantajul numeric şi, după o grămadă, Van Heerden punctează un eseu, iar Maravunawasawasa converteşte eseul şi mai pune şapte puncte în dreptul echipei „zimbrilor”, 30-12.
Finalul de meci a aparţinut Timişoarei. Echipa sarazină pune ultimele puncte pe tabela de scor după un eseu de penalizare, acordat după ce grămada maramureşeană a cedat. Valentin Calafeteanu a convertit eseu din faţa beţelor, consfinţind rezultatul final al disputei, 37-12 în favoarea echipei Timişoara Saracens R.C.M. U.V.T.
Echipa timişoreană a încheiat jocul în inferioritate numerică, Vasile Rus fiind pedepsit cu eliminare temporară.


Echipele de start au fost:
C.S.M. Ştiinţa Baia Mare: Constantin Pristaviţă, Florin Bărdaşu, Paul Rusu, Andrei Iurea, Florian Roşu, Johannes Van Heerden, Sean Morrell, Răzvan Ailenei, Bidzina Shamkharadze, Taniela Maravunawasawasa, Adrian Apostol, John Leiataua, Sione Fakaosilea, Alexandru Bucur, Samoa Luke. Antrenor, Eugen Apjok.
Timişoara Saracens R.C.M. U.V.T.: Gigi Militaru, Andrei Rădoi, Alexandru Ţăruş, Valentin Popîrlan, Marian Drenceanu, Daniel Ianuş, Dorin Lazăr, Stelian Burcea, Valentin Calafeteanu, Jody Rose, Stephen Shennan, Jack Umaga, Tevita Manumua, Tangimana Fonovai, Cătălin Fercu. Antrenor, Grainger Heikell.
Arbitrii finale au fost, Vlad Iordăchescu (centru), cu asistenți Cristian Șerban (asistent), Mădălin Gîrbău (asistent).


Valentin Calafeteanu a fost desemnat jucătorul finale datorită reuşitelor sale din acest joc (22 puncte reuşite pentru echipa sa). De-a lungul acestei ediţii a întrecerii, mijlocaşul la grămadă al echipei bănăţene a înscris 65 de puncte (un eseu, 15 convertiri şi 10 lovituri de pedeapsă), devenind cel mai eficient marcator pentru ediţia 2016 a Cupei României.


Într-un interviu acordat site-ului oficial al Federaţiei Române de Rugby, frr.ro, după încheierea finalei, Valentin Calafeteanu a declarat: „Este cel mai frumos trofeu pentru mine, pentru că l-am obţinut acasă. A fost un meci pe care l-am dominat, după cum arată şi scorul de pe tabelă. Mă bucur că am reuşit să facem jocul pe care ni l-am dorit şi ne-am apărat acest trofeu pe care îl avem deja, de doi ani. Am arătat că suntem o echipa de înalt nivel şi nu pot decât să îmi felicit colegii pentru această performanţă. Mă bucur că au venit atât de mulţi suporteri la meci şi, mai ales, că am reuşit să câştigăm acest trofeu în faţa lor. Le dedicăm această victorie pentru că au fost tot timpul alături de noi şi ne-au susţinut. Noi tot ceea ce am făcut şi facem aici, la Timişoara, este pentru a atrage suporteri, căci fără spectatori sportul nu poate exista. Ceea ce depinde de noi, jucătorii, facem tot ce putem. Noi îi aşteptăm în număr cât mai mare în confruntările europene, în care avem nevoie de suporteri, să-i facem mândri că reprezentăm oraşul, că reprezentăm România.”


Finala ediţiei 2016 a Cupei României la rugby a fost prefaţată pe stadionul „Dan Păltinişanu”, de manifestaţii pline de entuziasm care au avut în prim-plan şcolarii implicaţi în proiectul Rugby4Schools, un proiect inovativ, unic la nivelul municipiului Timişoara, prin care valorile rugby-ului sunt propuse cu caracter didactic şi educațional la nivelul claselor ciclului primar, în prim-planul manifestaţiilor fiind şi câteva „nume de casă”, exemplul fiind aici Bigband Timişoara, orchestră a orașului laureată a Campionatului European pentru muzică de alămuri boemiano-moraviană.


Prin această finală, Timişoara Saracens R.C.M. U.V.T. a deschis cu încoronarea unui succes noul an competiţional intern, finala fiind şi o revanşă în faţa echipei maramureşene, după ce, în primul joc susţinut de „sarazini” în prima fază a întrecerii acestei ediţii a Cupei României (jocul din prima grupă valorică disputat în 26 martie 2016, etapa a doua), „zimbrii” s-au impus la Timişoara, pe gazonul aceluiaşi stadion pe care s-a jucat finala, 18-8.
Fără am mai cunoaşte vreo înfrângere de-a lungul întrecerii acesti ediţii, echipa de rugby a Banatului a câştigat pentru a patra oară Cupa Românei (pentru a treia oară consecutiv), dovedind că pregătirea temeinică şi dorinţa de a realiza performanţe în sport, reprezintă punctele forte în continuitatea ascendentă, Timişoara Saracens R.C.M. U.V.T. începând să culeagă roadele muncii sale şi dovedind că este un adversar decis să menţină supremaţia Banatului asupra rugby-ului din România mai mulţi ani de acum înainte.

 

 


Cornel Seracin
Foto: Constantin Duma