Echipa de handbal masculin a Timişoarei, S.C.M. C.H. C.S.U. Politehnica, a evoluat în faza a III-a din play-off-ul Ligii Naţioanle de Handbal Masculin, în primul joc pentru finala mică, împotriva echipei A.H.C. Potaissa Turda, pe parchetul Sălii Sporturilor „Constantin Jude”.
La capătul unui joc echilibrat, în care cei aproximativ 700, 750 de spectatori au gustat din plin spectacolul oferit de cele două echipe de pe parchetul de joc, handbaliştii dezmorţind publicul cu faze spectaculoase, electrizând spectatorii cu acţiuni demne de un joc de finală mică, echipa timişoreană s-a impus cu scorul de 31-29 (14-17, la pauză).


„Studenţii” au deschis scorul prin reuşita interului stâng Andrei Santeiu, oaspeţii egalând prin interul drept Radu Lazăr. Potaissa Turda a preluat conducerea, 1-2, prin golul reuşit de Radu Lazăr, iar Denis Neamţu egalează la doi, după ce pleacă pe contraatac, deschis de portarul Daskaloski. Cele două echipe păstrează echilibrul scorului până prin minutul 14, după care vine un gol marcat cu multă şansă pentru ardeleni la aruncarea lui Thalmaier, mingea părea că a fost blocată de Daskaloski, dar, totuşi, potrivit arbitrului, a fost gol. Golul a fost contestat de antrenorul Pero Milošević, dar arbitrul rămâne pe poziţie şi validează golul oaspeţilor, scorul devenind 7-8. În urma acestei faze, gazdele rămân temporar în cinci jucători, Demis Grigoraş şi Marko Pejović fiind eliminaţi, două minute.
Decizia arbitrului se pare că i-a demoralizat pe handbaliştii „studenţi”, echipa Timişoarei încasând încă două goluri în inferioritate numerică, de la Răzvan Pavel (7-9) şi Cristian Adomnicăi (7-10), dar intervenţia portarului Daskaloski din minutul 18, când rămas faţă în faţă cu Roland Thalmaier, parează aruncarea spre gol a handbalistului ardelean de pe extrema dreapta, revigorează echipa bănăţeană şi o readuce în situaţia de a egala. Egalul se produce în minutul 24, atunci când Cristian Fenici înscrie, 13-13.
Până la pauză, gazdele mai înscriu odată, prin Fenici, pe când vizitatorii reuşesc alte patru goluri, prin Marius Bondar, Radu Lazăr, Georgică Cîntec şi după fluierul de final al primei reprize, în urma unei aruncări de la 7 metri reuşite de Ionuţ Rotaru. Scorul la pauză a fost unul favorabil echipei din Turda, 17-14.


Cu o apărare avansată, cu un marcaj strâns la Demis Grigoraş (Ionuţ Rotaru nescăpându-l mai deloc de sub urmărire) şi la Cristian Fenici (Roland Thalmaier ţinându-l sub atenta lui urmărire pe căpitanul lui Poli), dar şi cu multă încredere în propriile forţe şi cu mult curaj, echipa ardeleană s-a impus în prima repriză.


În partea secundă a meciului, gazdele par mai dezinvolte şi mai decise să-şi adjudece repriza şi meciul. Oaspeţii înscriu primul gol al reprizei secunde, prin Roland Thalmaier, iar Andrei Santeiu egalează la unu. Oaspeţii înscriu din nou, 1-2 (15-19 la scorul general), după care urmează un şir de cinci goluri consecutive ale gazdelor, Cristian Fenici, Andrei Santeiu, Marko Lasica (două) şi Marko Pejović. Cristian Adomnicăi trimite mingea în bară, iar în minutul 39, Grigoraş a ratat o lovitură de la 7 metri, portarul ardelenilor, Ludovic Varo, apărând. Astfel că, prin minutul 35, scorul general era favorabil echipei timişorene, 20-19.
Cu un bun joc de echipă şi cu o bună susţinere şi din partea publicului spectator, echipa timişoreană s-a impus în finalul jocului. În minutul 57, Ionuţ Rotaru a ratat o aruncare de la 7 metri, portarul echipei timişorene, Răzvan Vîlceanu, apărând cu bine aruncarea, iar la următoarea fază de atac a echipei bănăţene, Leonard Ştefan a înscris un gol superb, cu spatele la poartă, din cădere, a învins vigilenţa portarului ardelean. Scorul devenea 30-28 pentru „studenţi”. Au mai urmat ultimele reuşite ale meciului, Rotaru a făcut 30-29, iar Lasica a stabilit rezultatul final al meciului, 31-29, ultima fază aducându-l pe Adomnicăi în postura de a marca, dar Daskaloski a blocat.
Portarul Daskaloski a avut 9 intervenţii decisive în acest joc, iar portarii echipei vizitatoare, Peter Pallog a avut 8 intervenţii decisive, Ludovic Varo, 3 intervenţii decisive.


Echipele de start au fost:
S.C.M. C.H. C.S.U. Politehnica Timişoara: Zlatko Daskaloski - Marko Pejović, Demis Grigoraş, Marko Lasica, Andrei Santeiu, Denis Neamţu, Cristian Fenici (căpitan). Antrenor, Pero Milošević.
A.H.C. Potaissa Turda: Peter Pallog – Radu Lazăr, Nenad Savić, Ionuţ Rotaru, Cristian Adomnicăi, Răzvan Pavel, Roland Thalmaier. Antrenor, Horaţiu Gal.


De remarcat că echipa bănăţeană nu a putut alinia cel mai bun efectiv pentru acest prim joc din finala mică a Ligii Naţionale de Handbal Masculin. Iulian Halcă nu a jucat datorită unor dureri la genunchi, Timofte și Chikovani au fost suspendați, iar Păiuș a fost accidentat.


Autorii golurilor pentru Poli Timişoara au fost, Andrei Santeiu şi Marko Lasica (fiecare câte 7 goluri), Denis Neamţu (5 goluri), Cristian Fenici (4 goluri), Leonard Ştefan şi Demis Grigoraş (fiecare câte 3 goluri), Marko Pejović (două goluri). Pentru echipa vizitatoare au marcat, Roland Thalmaier (6 goluri), Georgică Cîntec (5 goluri), Radu Lazăr şi Ionuţ Rotaru (fiecare câte 4 goluri), Răzvan Pavel şi Cristian Adomnicăi (fiecare câte 3 goluri), Marius Bondar (două goluri), Silvian Amihăiesi şi Nenad Savić (fiecare câte un gol).


De asemenea, partea financiară a echipei timişorene nu este încă rezolvată definitiv, handbaliştii în alb-violet mai având de primit restanţe salariale.
Reamintim că,  S.C.M. C.H. C.S.U. Politehnica Timişoara şi-a îndeplinit obicetivul propus la începutul acestei ediţii de campionat, încheind sezonul regulat pe locul cinci în clasament, ajungând în play-off şi având aici un parcurs mult peste aşteptări. Echipa timişoreană a eliminat Steaua Bucureşti în sferturile de finală ale campionatului, ajungând în careul de aşi" al întrecerii interne, acolo de unde a fost eliminată de Dinamo Bucureşti, jucând astfel finala mică a campionatului pentru medaliile de bronz.
Echipa A.H.C. Potaissa Turda a încheiat sezonul regulat pe locul şase, iar în faza sferturilor de finală a eliminat pe H.C. Odorhei, fiind eliminată din semifinale de echipa C.S.M. Bucureşti.


La finalul jocului, antrenorul echipei din Turda, fostul component al Politehnicii Timişoara în anii 90, Horaţiu Gal, a declarat: „S-a anunţat să fie un meci echilibrat, aşa a şi fost. Am fost la conducere când noi, când Timişoara. Se pare că timișorenii au gestionat mai bine momentele importante ale meciului, în care noi am făcut câteva greșeli neforțate şi am ratat 7 metri, sau singuri cu portarul și acestea ne-au costat la finalul meciului. Nu pot decât să felicit echipa bănăţeană pentru victorie. Se pare că pe noi acea dublă cu CSM București ne-a stors de puteri şi nu am reuşit să practicăm jocul nostru de până acum.”


Antrenorul echipei timişorene, Pero Milošević, a eclarat la finalul jocului: „Sunt mulțumit de revenirea din acest joc. Așa cum a fost în ultimul timp. Halcă a avut multe probleme, cu operațiile sale, și a dat mult echipei, de aceea îl respectăm, de aceea nu a jucat. Ce putem vorbi, când jucăm cu improvizații. Tragem de noi. Zlatko a fost fenomenal, am avut o defensivă puternică. A fost o partidă bună și dură cu Turda. Nu foarte frumoasă, dar sportivă. Acum ne pregătim pentru jocul de acolo, nu s-a terminat totul azi. Eu ce le pot spune jucătorilor în afară de: Bravo! Am respectat mult Turda. Meritul e al jucătorilor.”


Prezent la conferinţa de presă de la finalul meciului, căpitanul echipei timişorene, Cristian Fenici, a declarat: „Știam că Turda practică o apărare avansată, am și pregătit genul ăsta de apărare. Ne-a fost greu pentru că ne-au lipsit foarte mulți jucători, dar încă o dată am reuşit să ne strângem cu toate că problemele sunt acolo, nu s-au rezolvat. Când intrăm pe teren se pare că fiecare dă peste 100% și astăzi din nou am reușit să câștigăm. N-am făcut un meci foarte bun, dar nu contează, părerea mea e că victoria este mult mai dulce când te chinui tot meciul. Nu suntem o echipă care să bată la scor celelalte echipe din campionat, care au un lot mult mai numeros, mai mare ca al nostru, mai echilibrat pe posturi, dar din nou astăzi la Timişoara, am vrut să nu câştige Turda, să ieşim învingători. Am fost mulţumiţi de susţinerea publicului. În momentele grele s-au trezit și ne-au ajutat, la început a fost mai greu dar pe final și în repriza a doua au fost lângă noi și le mulțumim pe această cale.”


Cel de-al doilea joc al finale mici va avea loc la Turda, miercuri, 25 mai.

 Cornel Seracin