Concertmaestrul filarmonicii din Viena și pianista Cătălina Butcaru vor concerta la Timișoara

Concertmaestrul filarmonicii din Viena, Volkhard Steude, și pianista Cătălina Butcaru, vor susține, cu prilejul Zilei Europei 2016, trei recitaluri extraordinare în România. Unul dintre acestea va fi susținut la Timișoara, în data de 4 mai, în cadrul Filarmonicii „Banatul”, de la ora 19.

Celelalte două spectacole vor avea loc la Ateneul Român din București, pe 2 mai și la Sala Thalia din Sibiu, pe 3 mai. 

Recitalurile se vor desfășura sub patronajul Excelenței Sale, Ambasadorul Austriei în România, Mag. Gerhard Reiweger. 

„Este o bucurie şi o dorinţă pe care o avem de mai mulţi ani, să prezentăm publicului din România acest program. Este unul foarte atrăgător, complex, cu piese de mare virtuozitate, cum ar fi «Rapsodia Tzigane» de Ravel, dar în acelaşi timp plin de expresivitate ca sonata lui Richard Strauss, miniaturile de Dvorak şi cunoscuta Sonată de Beethoven, intitulată şi «Sonata Primăverii». Volkhard Steude este un violinist excepțional și comunicăm foarte bine. Pentru mine este foarte important să cânt în România, aici îmi regăsesc rădăcinile și sper să fie o experiență minunată atât pentru noi, muzicienii, cât mai ales pentru public”, a afirmat Cătălina Butcaru cu privire la eveniment.

Volkhard Steude, un împătimit al muzicii de cameră, cântă pe o vioară Antonius Stradivarius 1714 (ex Smith-Querson), care i-a fost pusă la dispoziție de Banca Națională a Austriei. Din anul 2000 este concertmaestrul Filarmonicii din Viena. Ca solist, împreună cu Filarmonica din Viena, a susţinut concerte sub bagheta unor dirijori renumiţi ca Giuseppe Sinopoli, Daniel Barenboim şi Tugan Sokhiev. Turneele sale în Europa și Japonia, dar și impresionanta discografie, coturează cariera unui mare muzician care se prezintă acum și publicului din România.

Cătălina Butcaru, pianista născută la Constanța și stabilită la Viena, a fost admisă la Conservatorul din capitala Austriei la numai 16 ani, de unde a obținut diploma de solist. Pianista reunește în palmaresul său numeroase premii la competiții naţionale şi internaţionale, cum ar fi: Concursul Steinway înViena, Concursul Lira de Aur, Concursul Mozart, etc. 

În 2006 a debutat cu succes ca solistă în Londra și doi ani mai târziu a lansat compact-discul de debut solo, imprimat la Wigmore Hall, din capitala britanică. Albumul, care conține lucrări de A. Berg, M. Ravel si R. Schumann, a fost primit cu entuziasm de critica internațională și prezentat în întregime de Radiodifuziunea Austriacă. Cu această ocazie, renumitul critic muzical D.C.F. Wright a scris în cronica sa: „This is a must have disc. It is the best piano playing I have heard for many years” (n.red. Este un compcat-disc pe care trebuie să-l aveți. E cea mai bună interpretare la pian pe care am auzit-o în mulți ani).

Din anul 2000, CătălinaButcaru are o bogată activitate concertistică în Austria, Italia, Marea Britanie, Germania, Franta, Spania, Luxemburg,Ungaria, Olanda, Turcia, Bulgaria şi România.

Programul va fi următorul:

L.van Beethoven: Sonata pentru vioară și pian nr.5 op.24 în fa major „Sonata primăverii”; A. Dvorak: 4 piese romantice op.75; R.Strauss: Sonata pentru vioară și pian op.18; M. Ravel: Tzigane Rhapsodie.

Organizatorii turneului sunt Filarmonica „George Enescu” din Bucureşti, Filarmonica de Stat din Sibiu, Filarmonica „Banatul” din Timişoara, cu sprijinul Ambasadei Austriei la București și al Societății Austro-Română.

Ioana NICOLESCU