În ziua de 18 martie a anului 1906, inventatorul bănățean, considerat un pionier al aviației mondiale, Traian Vuia, avea să scrie o filă importantă în istoria aviației europene și mondiale. În Franța, lângă Paris, la Montesson, Traian Vuia a reușit primul zbor din Europa cu un aparat mai greu decât aerul, condus exclusiv prin mijloace proprii de bord.
Traian Vuia a pornit la zbor cu propriul său motor, a reușit să ruleze 50 de metri, după care s-a desprins de la sol și a zburat 12 metri, la o înălțime de 1 metru. Avionul lui Vuia era realizat din cadru de țevi de oțel, cu aripi din pânză și semăna cu un liliac, iar trenul de aterizare avea patru roți cu pneuri. Un vânt lateral i-a oprit zborul, însă premiera a fost deja realizată. Astăzi, 18 martie 2019, se împlinesc 113 ani de la această reușită.
În amintirea inventatorului bănățean, Traian Vuia, Aeroportul Timișoara poartă numele său din 2002, Aeroportul Internațional „Traian Vuia” Timișoara. Din 2018, sigla aeroportului este reprezentată de o aripă stilizată.
Inventatorul bănățean este cinstit în județul Timiș, memoria sa fiind păstrată în localitatea natală Bujoru, care astăzi se numește Traian Vuia, într-un Muzeu ce a fost inaugurat în primăvara anului 2012.
În Muzeul „Traian Vuia” din comuna timișeană sunt expuse imagini şi documente istorice din perioada studiilor pe care inventatorul bănăţean le-a făcut la Făget, Lugoj şi Budapesta, precum şi documente legate de perioada petrecută la Paris. De asemenea, este evidenţiată şi activitatea politică a lui Vuia, care a făcut parte din Consiliul Naţional al Românilor din Transilvania şi Banat, el făcând parte din delegația Regatului României la Conferinţa de Pace de la Paris. În Muzeul „Traian Vuia”, un loc special este rezervat mărturiilor urmaşilor inventatorului din Banat.
Din anul 1946, Traian Vuia a fost ales membru de onoare al Academiei Române. În anul 1950, la București, marele inventator bănățean a trecut în eternitate și a fost înmormântat în cimitirul „Bellu” din capitala administrativ-politică a României.


Cornel Seracin
Foto: Arhivele Naționale și Biblioteca Academiei Române