Săptămâna trecută, în spațiul public (mai precis pe facebook, prin intermediul grupului „Timiș♥ara poate!”), a apărut o inițiativă privind realizarea, exclusiv prin forța societății civile, a unei unități spitalicești moderne.
Inițiatorul: Sebastian Novović, liderul galeriei echipei de fotbal Politehnica Timișoara.
Totul a început, după cum scrie Sebastian Novović, așa:
„Nu știu în ce se va transforma asta... ”, vorba lui Ovidiu...
Însă știu cu siguranță de la ce pleacă. De la un sentiment de neputință, de frustrare efectivă, atunci când văd exemple de solidaritate superbe în țară, în ultima perioadă. De ce neputință? Pentru că noi, Timișoara, am fost întotdeauna PRIMII. Pentru că am încercat să descoperim, să inovăm, să fim altfel, să fim ”cu două perechi”, de multe ori pe bună dreptate! Noi am predat țării întregi lecția supremă de solidaritate și unitate, plătind cu prețul vieții părinților și fraților noștri eliberarea întregii țări de sub bocancul comunist. Iar de atunci spiritul ni s-a diluat enorm, așteptând de multe ori pasivi să ne pice ceva, de undeva ... Ori nu acesta e spiritul Timișoarei, nu acestea sunt valorile cu care fiecare dintre noi am crescut, nu asta ne făcea pieptul să se umfle de mândrie de fiecare dată când spuneam TIMIȘOARA ...
Ștefan Mandachi poate să strângă 1 milion de euro din donații. Poate să facă o țară întreagă să rezoneze cu ideea de mobilitate între orașe și construcție de autostrăzi. Carmen Uscatu și Oana Gheorghiu pot să construiască un spital la București, acum se apucă de al doilea ... Beard Brothers cumpără ambulanțe pe bandă rulantă la Cluj. Sunt inițiative admirabile, care ne redau tuturor speranța în noi înșine.
Dar noi, noi în timpul ăsta ce facem? Mai nimic... stăm și privim pasivi, ne risipim timpul și energia în acțiuni super restrânse, cu impact extrem de redus. Ce spun eu e că avem resurse enorme, trebuie doar să le coordonăm așa cum trebuie și să creăm o rețea care nu va putea, într-un final, să nu reușească ...
Obiectiv? Ruina de spital abandonată de pe Torontalului. Facem o asociație, ne împărțim pe departamente, construim o campanie de imagine, de donații, și încercăm să sensibilizăm opinia publică și autoritățile. Dăm tonul la ceva ... Vom strânge 1000 de euro? De atât vom duce construcția mai departe. Vom strânge 100.000 de euro? Cu atât vom avansa lucrările, făcând în același timp lobby pe lângă autoritățile naționale să ne sprijine, legal și transparent. Vom strânge 1.000.000 de euro? Cu atât mai bine ...
Am adăugat aici pe grup oameni din toate domeniile, IT-ști, artiști, business men and women, bancheri ... Cu mulți dintre voi am avut onoarea și plăcerea să colaborez la diferite acțiuni, prin Politehnica Timișoara. Sunteți cu toții oameni extrem de pregătiți în domeniile în care activați, pe lângă noi toți mai sunt o armată de oameni care ne pot ajuta în teren, cu promovare de gherilă, ceea ce facem de ani de zile la Poli. Cum spuneam, avem resurse în toate domeniile – administrativ, legal, financiar, marketing / PR, comunicare, management, trebuie doar să le punem cap la cap și să le dăm o formă.
Știu că sunteți cu toții îndrăgostiți de Timișoara și că veți face mereu orice vă stă în putere să îi fie mai bine. De aceea vă propun să ne unim forțele, să construim o entitate puternică ce să aibă un scop clar, bine definit, și o modalitate clară prin care să îl atingă. Putem, și Timișoara poate ...
Nu am pretenția ca ce am scris aici să fie altceva decât sămânța unei idei, un punct de plecare pe care vă invit să îl completați, să îl demolați, să îi faceți ce vreți. Comunicarea între noi va fi principalul nostru atu.

Un scurt istoric al situației spitalului de pe Torontalului


Construcţia Spitalului Clinic Municipal Timişoara situat în Calea Torontalului km.5 a început în 1994. În 1998, din lipsă de fonduri, lucrările se sistează. După o pauză de patru ani în care nu s-a întâmplat nimic, în anul 2002, prin Hotărârea de Guvern 866, clădirea trece din domeniul privat al statului şi din administrarea Ministerului Sănătăţii şi Familiei în domeniul public al municipiului Timișoara. Un an mai târziu se încheie Protocolul de predare-primire nr. SC2003-1538 / 30.01.2003 prin care au fost preluate imobilele compuse din construcţii şi terenurile aferente, în care se desfăşoară activitatea Spitalului Clinic Municipal, dar predarea efectivă are loc doar la mijlocul anului 2004, deoarece Ministerul Sănătății nu a reușit să elaboreze anexa la protocol cu valoarea investiției, necesară pentru preluarea clădirii în inventar, această poziţie fiind trecută cu denumirea „stadiul fizic de finalizare cca 30 %, investiţie în fază nefinalizată din lipsă de fonduri”.
Executivul Primăriei Timişoara de la acea dată a început să caute variante pentru realizarea unui parteneriat public-privat în vederea finalizării construcției noului Spital Municipal. în anul 2005, și-au anunțat interesul de a se asocia cu municipalitatea timișoreană pentru realizarea spitalului trei investitori, cu care au fost semnate acorduri de proiect: SUMMA TURIZM YATIRIMCILIĐ AT din Turcia, BOUYGUES din Franța şi INTER-MEDICO GmbH MEDIZIN & TECHNIK din Germania. Negocierea condiţiilor de realizare a proiectului trebuia să se finalizeze până cel târziu la data de 19 septembrie 2005.
Întrucât Ministerul Sănătăţii şi-a desemnat foarte târziu membrii în comisie, în ciuda repetatelor adrese din partea Primăriei Timişoara, Comisia de negociere a hotărât decalarea termenului de finalizare a negocierilor până la data de 19 decembrie 2005.
După care vine surpriza: întrucât Ministerul Sănătăţii nu şi-a asumat oficial responsabilităţile prevăzute în Studiul de Fezabilitate pentru realizarea proiectului de parteneriat public privat iniţiat de Primăria Timişoara, deşi prin afirmaţiile verbale ale reprezentanţilor săi susţinea realizarea proiectului, primul dintre investitori, firma germană S.C. Inter-Medico GmbH Medizin & Technik a comunicat decizia sa de a se retrage din proiect.
Studiul de fezabilitate pentru proiectul de parteneriat public-privat “Spitalul Clinic Municipal Timişoara” a fost pus la dispoziţia celorlalţi doi investitori.
SC Bouygues a depus o ofertă în termeni generali, solicitând totodată decalarea termenului. Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii nu au participat nici de această dată la negocieri, iar mesajul transmis verbal a pus sub semnul întrebării implicarea sa viitoare. Oferta prezentată de Bouygues nu se încadra în prevederile anunţate, toate riscurile fiind transferate de către firmă exclusiv Primăriei, contrar prevederilor Studiului de Fezabilitate. De asemenea, oferta nu includea preluarea serviciilor medicale şi nici soluţii de finanţare, partenerul privat prezentându-se doar ca un executant contractual al lucrărilor de construcţie. Prin urmare, oferta a fost respinsă ca necorespunzătoare, iar ofertantul a fost invitat să facă alte propuneri. Ca răspuns, Bouygues a solicitat în mod repetat decalarea termenului iniţial, în final prezentându-se la Comisia de negociere pentru a expune oferta sa. La negocieri, de această dată, a participat domnul Iliescu, Secretar de Stat în Ministerul Sănătăţii. Deşi este invitată, firma Summa Turizm Yatirimciliđ AT nu îşi prezintă oferta nici de această dată.
În urma analizării singurei oferte prezentate, cea a firmei SC Bouygues Romania SRL, Comisia de negociere a constatat următoarele:
Ministerul Sănătăţii doreşte transferarea, către Primăria Timişoara, responsabilităţilor şi a riscurilor privind finanţarea proiectului, atât în ceea ce priveşte finalizarea şi echiparea construcţiei noului Spital Municipal, în ceea ce priveşte serviciile de administrare a acestuia, cât şi în ceea ce priveşte asigurarea serviciilor medicale. Nici Ministerul Sănătăţii şi nici CNAS nu îşi asumă un eventual deficit anual rezultat din finanţarea insuficientă a serviciilor medicale.
În urma încheierii Acordurilor de Proiect, Comisia de Negociere a primit oferte de la un singur investitor, dar ofertele acestuia sunt nesatisfăcătoare întrucât:
- vin în contradicţie cu specificaţiile Documentului Ataşat şi ale Studiului de Fezabilitate;
- costurile investiţiei propuse pentru finalizarea clădirii şi echiparea acesteia sunt mult prea mari, neexistând o justificare a nivelului prevăzut; numai costurile pentru finalizarea construcţiei sunt estimate la 24,5 milioane euro, mult mai mari decât preţurile practicate la nivel european pentru realizarea unui spital nou;
- Primăria Timişoara trebuie să îşi asume toate riscurile atât în ceea ce priveşte finanţarea lucrărilor de finalizare a clădirii, achiziţionarea echipamentelor necesare, cât şi în ceea ce priveşte costurile anuale de operare (în loc ca aceste riscuri să fie transferate către un operator privat).
Dat fiind faptul că până la data de 19 decembrie 2005 nu s-a primit nici o ofertă valabilă pentru iniţierea proiectului de parteneriat public-privat “Spitalul Clinic Municipal Timişoara” - în conformitate cu documentele aprobate prin hotărâri ale Consiliului Local al Municipiului Timişoara, Comisia de negociere a decis, cu unanimitate de voturi, să propună Consiliului Local sistarea proiectului. De asemenea, s-a solicitat elaborarea unui studiu cuprinzând analiza situaţiei actuale a Spitalului Municipal Timişoara, pe baza căruia să fie elaborat un concept coerent privind organizarea serviciilor publice de sănătate în Timişoara şi a Spitalului Clinic Municipal Timişoara. Atribuirea contractului/contractelor de lucrări ar fi urmat să fie făcută în urma unei licitaţii publice.
Abia după încă patru ani, respectiv în anul 2009, Ministerul Sănătății aprobă propunerile Consiliului Local Timișoara și, prin Hotărârea de Guvern nr. 1521/2009 adoptă unele măsuri în vederea înfiinţării Institutului Regional de Oncologie Timişoara. Peste încă un an, prin H.G. 1249/2010 pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr. 1.521/2009 privind unele măsuri în vederea înfiinţării Institutului Regional de Oncologie Timişoara, Guvernul decide preluarea clădirii de către Ministerul Sănătății prin Direcția de Sănătate Publică a județului Timiș. Predarea-preluarea imobilului se face pe bază de proces-verbal încheiat între Consiliul Local al Municipiului Timişoara şi Ministerul Sănătăţii prin Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Timiş. Iar de atunci au trecut zece ani și nu s-a mai întâmplat nimic notabil, cu excepția unui mic scandal în anul 2011 privind lipsa din inventar a unor elemente de tâmplărie din termopan, despre care nici nu se știe dacă au existat vreodată.

Ideea câștigă adepți


Aceasta este situația de la care s-a pornit.
De îndată ce a fost făcută public, chiar dacă într-un grup inițial restrâns, ideea a început să se rostogolească. Una dintre concluziile trase de la bun început a fost că respectiva construcție de pe Calea Torontalului, în momentul de astăzi, nu mai corespunde normelor privind realizarea unui spital. Drept pentru care întreaga inițiativă trebuie gândită ca una pentru realizarea unei unități spitalicești regionale moderne, nu neapărat pe spațiul gândit în urmă cu mai bine de 25 de ani să fie viitorul Spital Municipal Timișoara.
Contorizând ideile, inițiatorul grupului Timiș♥ara poate!, Sebastian Novović, le mulțumește tuturor pentru feedback-ul oferit: „Mă bucur să văd că sunt atâția oameni care rezonează cu ideea asta și care doresc să-și pună cunoștințele la treabă pentru a mișca ceva”. Și mai departe se construiesc pașii de acțiune:
Primul pas către începutul materializării oricărui proiect e, după părerea mea, realizarea dimensiunii provocării pe care o avem în față și identificarea modurilor de abordare.
Câteva observații/sugestii, rezultate în urma discuțiilor cu voi:
● Avem nevoie de o Asociație nouă sub tutela căreia să funcționeze această inițiativă. Toate evenimentele, campaniile, discuțiile ar trebui să fie purtate prin această nouă Asociație și membrii ei, indiferent dacă aceștia fac parte din alte organizații deja existente. Cunoștințele și legăturile fiecăruia dintre voi vor ajuta noua Asociație să devină mai puternică și să fie recunoscută pe plan local, național și internațional ca fiind transparentă și un model de bune practici în implicare socială.
● Concret referindu-ne la scopul proiectului, acela de a dezvolta o unitate sanitară regională, adresată tuturor locuitorilor din zona de vest, avem neapărată nevoie de profesioniști din domeniul medical, implicați în acțiuni de voluntariat sau responsabilitate socială. Un spital e un sistem extrem de complex, cu particularități ce pot fi cunoscute în detaliu doar de către profesioniști din domeniu, cu vastă experiență profesională. Trebuie neapărat să atragem alături de noi în această inițiativă astfel de oameni (ex: dr. Mihai Gafencu, dr. Virgil Musta, alături de mulți alții).
● Printre voi și printre alți oameni care se vor alătura inițiativei sunt mulți care au deja experiență în implementarea de proiecte realizate prin contribuții voluntare, în domeniul medical și în alte domenii. Trebuie să cuantificăm și să promovăm aceste contribuții pe care voi le-ați avut de-a lungul timpului la dezvoltarea comunității noastre, astfel încât potențialii donatori și sponsori să aibă încredere în capacitatea Asociației de a gestiona un anumit buget (vendor validation). E absolut necesar de a comunica foarte clar experiența fiecărora dintre membrii Asociației în implementarea diferitor proiecte, cu diferite implicații sociale și în administrarea unor bugete în mod corect și transparent, pentru a construi încredere și atașament față de ceea ce vom încerca să promovăm.
● Avem nevoie absolută de profesioniști în domeniul comunicării, care să ne ajute în construirea mesajului pe care vrem să-l transmitem, în studierea pieței și bazinului de donatori/sponsori căruia ne adresăm, în construirea unui brand, a unor campanii de publicitate ATL și BTL. Pentru asta avem nevoie de o abordare mai largă, pentru a reuși să atragem oameni din întreaga țară care să ne susțină demersul și să ne ajute în mod voluntar. De asemenea imaginea e extrem de importantă, vom avea nevoie de profesioniști din domeniul media pentru a clădi ceva frumos, care să ne transmită cât mai eficient mesajele referitoare la campanii, acțiuni, evenimente.
● Avem nevoie de o echipă solidă de juriști / profesioniști din domeniul juridic ce vor fi baza în asigurarea suportului legal pentru orice acțiune pe care o vom întreprinde. E un domeniu sensibil, în care orice raport juridic trebuie să fie foarte clar.
● Avem nevoie de profesioniști din domeniul financiar, budget management, atragere de sponsorizări, facilități fiscale, atragere de fonduri europene. Va fi vital să atragem cât mai multe surse de finanțare.
●Avem nevoie de profesioniști din administrație, cu experiență în modul în care funcționează și relaționează instituțiile publice. Avem nevoie de oameni cu experiență în comunicarea cu autoritățile locale și naționale, lobby la nivel politic, etc.
● Avem nevoie de sprijin din partea companiilor pentru a clădi o bază pe care să lucrăm. Experiența managerilor de companii ne poate ajuta în organizarea cât mai bună a activității Asociației și în atragerea de fonduri. Implicarea materială a companiilor (sponsorizări, donații, asigurarea forței de muncă și voluntari pentru anumite evenimente, proiecte din cadrul campaniilor) va fi vitală pentru reușita proiectelor noastre.
„Sunt multe alte lucruri ce trebuiesc a fi discutate înainte ca măcar să ne apucăm să punem pixul pe foaie pentru niște idei concrete. Tot ce am spus până acum e strict cu titlul de idee, părere personală, la care vă aștept pe toți să contribuiți și să oferiți feedback. E clar că următorul pas ar trebui să fie o întâlnire de lucru între un grup de 10-15 oameni care cred cu adevărat în treaba asta și care au potențialul necesar de a o demara. Cum se poate face ea, când se poate face? Asta nu mai știu, rămâne să stabilim împreună ”, a mai scris Sebastian Novović.

Începe lucrul


Marți dimineața a venit vremea primului pas efectiv, conturarea unui grup de lucru:
„Faptul că această idee generează atât de multe discuții și idei nu poate însemna altceva decât că suntem pe drumul cel bun. Cred cu tărie că putem construi o echipă solidă de profesioniști care să lupte pentru atingerea scopului, oameni care fac treabă și care știu cum se face treabă ca lumea.
E evident că următorul pas e o primă întâlnire a unui așa-zis grup de lucru care să analizeze situația, posibilitățile, resursele și să propună o strategie de abordare și un calendar al viitoarelor acțiuni (înființarea Asociației, crearea departamentelor, etc.). Din păcate datorită regulilor de distanțare în vigoare nu cred că această întâlnire se poate face altfel decât online, pentru moment. Rezultatele discuțiilor ar urma să fie postate aici pentru a fi discutate cu voi toți și pentru ca voi să vă puteți oferi feedback-ul și propuneri de îmbunătățire.
Datorită circumstanțelor în care ne vom întâlni și pentru a nu se dilua discuțiile cred că ar trebui ca prima ședință să aibă un număr limitat de participanți, iar apoi pe baza concluziilor trase să dezvoltăm toată povestea și să organizăm alte și alte întâlniri (online sau nu, pe departamente sau nu). (...)
Aștept în comentarii propunerile voastre legate de alți oameni care ar trebui neapărat să se implice încă de acum, de la început, în stabilirea drumului pe care vom merge. Oricine e mai mult decât binevenit, atâta timp cât are cunoștințe solide în domeniile ce au legătură cu obiectivul proiectului (administrativ, juridic, financiar, medical, comunicare, etc.).
De asemenea vă invit în continuare să dezvoltați grupul, transmițând invitații profesioniștilor pe care îi cunoașteți și care știți că ar fi dispuși să aloce resurse acestei inițiative. Un singur lucru vă rog, nu adăugați oameni doar ca să fie la număr și să crească grupul, vom avea nevoie și de asta – însă mai e mult până acolo. În primă fază avem nevoie vitală de oameni cu cunoștințe solide, dispuși și capabili să discute idei și să colaboreze la elaborarea unei strategii de implementare a ceea ce ne dorim noi”.

Poate Timișoara?


Acesta este, evident, doar începutul. Sună, deocamdată, fantezist. Dar dacă nu este așa? Dacă o inițiativă civică ar putea să ducă la realizarea unei unități spitalicești moderne în Timișoara?
Ideea a fost lansată în spațiul public. Oamenii încep să se ralieze în jurul ei. Cu multă muncă și cu puțin noroc, ideea poate să fie dusă la îndeplinire. Acest lucru, însă, depinde de fiecare dintre noi.
Urmăriți proiectul. Ajutați-l. Dincolo de povești, societatea civilă din Timișoara are - poate pentru prima dată din 1990 încoace - ocazia să demonstreze că este capabilă să realizeze ceva care va rămâne generațiilor ce vor veni.


Material îngrijit de Flavius BONCEA