Punct final în telenovela Primărie - Teatrul German: instanţa i-a dat dreptate lui Lucian Vărșăndan, municipalitatea fiind obligată să continue procedura de analiză a proiectului său de management. Lucian Vărșăndan a câștigat defintiv procesul cu Primăria Timișoara!

Conform unei decizii de joi a Curții de Apel, municipalitatea timișoreană este obligată să continue procedura administrativă de analiză a noului proiect de management depus de ultimul director legitim al Teatrului German, inclusiv la comunicarea către acesta a calendarului analizei noului proiect de management. 

De asemenea, municipiul Timişoara prin primar este obligat la repararea prejudiciului moral cauzat reclamantului, prin publicarea hotărârii instanței într-un ziar de largă circulaţie, precum şi, timp de 15 zile, pe pagina principală a site-ului primăriei, pe cheltuiala acesteia.

Vă mai aduceți aminte de povestea de la finele anului trecut, cu Teatrul German de Stat din Timișoara rămas fără director? Dacă nu, v-o readucem - pe scurt - în memorie. Miercuri, 1 noiembrie 2017, o veste a bulversa lumea culturală a orașului Timișoara: TGST a rămas fără director. Nimeni și nimic nu anunța o astfel de  posibilitate, știrea venind din scurt, printr-un comunicat al TGST, în chiar ziua în care situația a devenit efectivă: „Primăria Timişoara nu a încheiat cu Lucian Vărşăndan un nou contract de management, pentru încă un mandat la conducerea Teatrului German de Stat 

Timişoara (TGST).  În aprilie 2017 Consiliul Local Timișoara a aprobat rezultatul evaluării managementului – stabilit de comisia de specialiști la nota 9,88 – aprobând totodată ca Vărșăndan să depună un nou proiect de management, pentru încă un mandat de cinci ani. Managerul a depus proiectul în luna septembrie 2017. Cu toate acestea, Primăria Timişoara nu a mai organizat etapa următoare prevăzută de lege, anume analiza noului proiect de către o comisie de specialitate. Astfel, procedurile au fost întrerupte de administraţie la finalul lunii septembrie, nefiind comunicate motivele acestui fapt.  În consecință, cel de-al doilea mandat de cinci ani al lui Vărşăndan - care conduce teatrul din 2007 - s-a încheiat la 31 octombrie 2017”. 

Context

Înaintea încheierii celui de-al doilea mandat de director al lui Lucian Vărșăndan la Teatrul German de Stat, Consiliul Local Timișoara aproba, la data de 24 aprilie 2017, prin Hotărârea 153, rezultatul evaluării finale a managementului Teatrului German de Stat Timişoara. Ce zice hotărârea:

„Art.1: Se aprobă rezultatul evaluării finale a managementului Teatrului German de Stat Timişoara și depunerea în baza unui nou Caiet de obiective, întocmit de municipalitate, a unui nou proiect de management pentru o perioadă de 5 ani de către managerul evaluat, d-nul Lucian Vărșăndan conform art.43^1 din OUG 189/2008 privind Managementul Instituțiilor Publice de Cultură, și conform procesului -verbal nr. SC2017/6332 din data de 15.03.2017, încheiat cu ocazia întrunirii comisiei de evaluare a managementului Teatrului German de Stat Timişoara, constituită prin Dispoziţia nr.154 din 10.02.2017, după cum urmează:

- nota finală 9,88

- depunerea în baza unui nou Caiet de obiective, întocmit de municipalitate, a unui nou proiect de management pentru o perioadă de 5 ani de către managerul evaluat, d-nul Lucian Vărșăndan conform art.43^1 din OUG 189/2008 privind Managementul Instițutiilor Publice de Cultură.

Art.2: Cu aducerea la îndeplinire a prezentei hotărâri se încredinţează Direcţia Comunicare, Direcţia Economică, Serviciul Juridic şi Serviciul Resurse Umane din cadrul  Primăriei Municipiului Timișoara”.

Votul asupra proiectului de hotărâre: nici un vot împotrivă, 19 voturi pentru, o singură abținere. 

Ce s-a întâmplat mai departe? Este o întrebare bună, cu un răspuns simplu: nimic. Sau, cel puțin, nimic din partea municipalității. Lucian Vărșăndan a depus un nou proiect de management în luna septembrie, proiect pe care municipalitatea trebuia să îl analizeze prin comisia de specialitate. Or acest lucru nu s-a mai întâmplat, ducând la situația penibilă în care, la data de 31 octombrie 2017, contractul de management a încetat, iar Teatrul German de Stat Timișoara a rămas fără director. Singura explicație a venit după câteva zile din partea viceprimarului Dan Diaconu: „Întârzierea în analiza proiectului de management este legată de interpretarea unor prevederi ale OUG 189/2008 privind managementul instituțiilor de cultură, față de care se așteaptă puncte de vedere ale unor departamente din cadrul primăriei. Din punctul meu de vedere, Teatrul German a crescut enorm în perioada în care a fost condus de Lucian Vărșăndan, premiile și calitatea prestației artistice fiind doar o parte din indicatorii care dovedesc acest lucru. Aprecierea pentru actul de management am exprimat-o în nenumărate rânduri și sper să găsim soluțiile pentru a continua împreună excelentul proiect al teatrului de limbă germană în Timișoara”.

Proteste și susțineri

Atitudinea municipalității timișorene față de directorul TGST a stârnit un val de revoltă. Zilnic apăreau noi proteste din partea societății civile, din partea actorilor și angajaților TGST, din partea comunității germane și chiar din partea oamenilor de cultură din întreaga țară. La toate aceste proteste, primarul Nicolae Robu vine cu o versiune proprie despre de ce nu ar mai putea Lucian Vărșăndan să ocupe fotoliul de director al TGST: „În lege există cerința ca directorul unei astfel de instituții să aibă studii de licență în domeniile 1, 2, 3. Dânsul nu le are. Despre asta este vorba. Cum am putea noi, pe motiv că cineva a greșit la un moment și inclusiv s-a ajuns la un vot în Consiliul Local, că toată lumea îl apreciază, să se meargă pe o procedură, dar în momentul în care cineva sesizează «Vedeți că el nu îndeplinește o condiție de domeniul studiilor de licență», cine își poate permite să nu respecte legea? Eu nu-mi permit așa ceva, pentru nimeni și nimic în lume, am spus de 1.000 de ori, i-am explicat frumos”. Mai mult decât atât, Nicolae Robu s-a declarat extrem de „dezamăgit” de atitudinea fostului director al TGST,căruia, prin intermediul mass-media, i-a transmis așa: „Nu mă interesează niciun Vărșăndan și nimeni. Eu nu voi încălca legea. Să fie clar!”.

Cum este cu legea, însă, se spunea extrem de clar într-o adresă a Ministerului Culturii - inițiatorul legii speciale în materia managementului instituțiilor de cultură, respectiv a OUG nr. 189/2008 și emitentul Ordinului Ministrului Culturii nr. 2799/2015 pentru aprobarea regulamentului-cadru de organizare și desfășurare a concursului de proiecte de management, a regulamentului-cadru de organizare și desfășurare a evaluării managementului, a modelului-cadru al caietului de obiective, a modelului-cadru al raportului de activitate precum și a modelului-cadru al contractului de management. O adresă (nr.8008/2017) semnată de însuși ministrul Culturii și care spune negru pe alb că  „procedura special emisă în baza art. 43, indice 1 din OUG nr. 189/2008, cu modificările și completările ulterioare, are în vedere strict verificarea conformității noului proiect de management cu cerințele caietului de obiective și nu presupune îndeplinirea de către manager a condițiilor de studii și pregătire ca în situația prezentării la un concurs de proiecte de management”. Altfel spus, Primăria Municipiului Timișoara era obligată să încheie un nou contract de management pentru încă un mandat la conducerea Teatrului German de Stat cu Lucian Vărșăndan. Cu toate acestea, instituția condusă de Nicolae Robu a mers înainte, și în ședința de Consiliu Local din 30 ianuarie 2018 a aprobat Regulamentul de organizare şi desfăşurare a concursului de proiecte de management pentru Teatrul German de Stat Timişoara, iar la conducerea TGST a fost delegat ca director Ioan Boldurean. Un concurs pentru un nou director nu s-a putut organiza, acesta fiind blocat de instanță până la soluționarea litigiului prin care Lucian Vărșăndan își căuta dreptatea.

Revenirea la legalitate

Iar dreptatea a fost câștigată, definitiv, prin hotărârea 1658 din 12 septembrie 2018 a Curții de Apel Timișoara, care a respins „recursul declarat de recurenţii - pârâţi Municipiul Timişoara prin Primar si Consiliul Local al Municipiului Timişoara, împotriva sentinţei civile nr. 710/24.04.2018, pronunţată de Tribunalul Timiş, în dosar nr. 9545/30/2017, în contradictoriu cu intimatul - reclamantul Vărşăndan Lucian-Manuel”. 

Astfel, ca urmare a decizie Curții de Apel Timișoara, rămâne definitivă hotărârea Tribunalului Timiș din luna aprilie, prin care s-a dispus așa: „anularea Hotărârii Consiliului Local Timişoara nr. 29/30.01.2018 privind aprobarea Regulamentului de organizare şi desfăşurare a concursului de proiecte de management pentru Teatrul German de Stat Timişoara. Obligă pârâtul Municipiul Timişoara, prin Primar să continue procedura administrativă de analiză a noului proiect de management depus de reclamant, inclusiv la comunicarea către reclamant a calendarului analizei noului proiect de management. 

Obligă pârâtul Municipiul Timişoara, prin Primar, la repararea prejudiciului moral cauzat reclamantului, prin publicarea prezentei hotărâri, la rămânerea definitivă a acesteia, într-un ziar de largă circulaţie, precum şi, timp de 15 zile, pe pagina principală a site-ului autorităţii pârâte, pe cheltuiala acesteia”.

Flavius BONCEA