Primarul Nicolae Robu a pornit, în ultimele două săptămâni, un adevărat război împotriva fabricii de anvelope Continental. Motivul? O presupusă extindere pe care cei de la SC Continental A.P. ar intenționa să o facă la fabrica de pe str. Avram Imbroane nr. 9. Presupusă extindere numai bună pentru ca, printr-o acțiune complet iresponsabilă, primarul Timișoarei să încerce câștigarea unor puncte electorale legându-se de unul dintre cei mai mari – dacă nu chiar cel mai mare – investitor din Timișoara.

 

Cum a început

Totul a început în data de 4 mai 2018, când pe pagina proprie de facebook primarul Nicolae Robu lansează un sondaj de opinie în rândul fanilor domniei sale ca persoană publică: „În contextul în care, pe fondul nenumăratelor plângeri ale multor cetățeni, că firma Continental Cauciucuri poluează sau, în orice caz, generează mirosuri neplăcute, aceasta dorește să se extindă pe aceeași locație, aș vrea să știu părerea dv. Vă fac cunoscut că eu sunt împotrivă!”. Am respectat întocmai grafia domnului primar.

Rezultatele au fost publicate de același Nicolae Robu patru zile mai târziu: 80% dintre cei care au votat sunt împotriva extinderii, în timp ce 20% sunt de acord cu extinderea. Concluzia primarului, scrisă de el exact așa, cu verzale: „V-AȚI PRONUNȚAT, DEJA, PESTE 10.000 ! MULȚUMESC PENTRU IMPLICARE! VĂ ASIGUR CĂ PĂREREA DV., A CELOR CARE FACEȚI PARTE DIN MAJORITATE, CONTEAZĂ! NICI A CELORLALȚI NU ESTE IGNORATĂ, ÎI ASIGUR DE RESPECTUL MEU ȘI PE DÂNȘII! ATÂTA TOT, CĂ VOI ACȚIONA CUM VREA MAJORITATEA! IAR MAJORITATEA SPUNE CLAR: NU EXTINDERII PE ACEEAȘI LOCAȚIE (SE SUBÎNȚELEGE: NU EXTINDERII ÎN TIMIȘOARA)”.

Bun. Dincolo de faptul că probabil cineva ar trebui să-i explice primarului că folosirea de majuscule pe rețele de socializare echivalează cu urlatul în timpul unui concert al filarmonicii – că tot pare să aibă probleme și cu aceasta – hai să vedem ce este complet în neregulă la gestul domniei sale. Păi lucrurile stau destul de simplu: aprobarea sau nu a extinderii unei fabrici în Timișoara face obiectul unor proceduri legale, și nu a rezultatelor unui sondaj pe facebook la care îți mai votează și cine știe ce conturi de prin America de Sud.

 

Reacţii și contrareacţii

Replica firmei Continental a fost una decentă și diplomatică: „În ceea ce privește planurile companiei Continental Anvelope Timișoara de extindere, în perioada imediat următoare continuăm demersurile începute deja pentru extinderea sistemelor noastre de tratare a mirosului, proiect în valoare de peste 4 milioane euro, care are scopul de a reduce până la eliminare mirosul specific producției de anvelope.

Începând cu anul 2015 am început acest proiect, pentru implementarea unui sistem de tratare a emisiilor olfactive, în care am investit peste 10,5 milioane de euro. Rezultatele măsurătorilor realizate după punerea în funcțiune a acestor echipamente, unele dintre ele prototipuri pentru industria producătoare a anvelopelor, arată o reducere semnificativă a percepției mirosului specific producției de anvelope în imediata vecinătate a perimetrului fabricii, de până la 80%. Continental Anvelope Timișoara respectă legile, normele și standardele de mediu din România, precum și cele impuse de Uniunea Europeană”. Nu a fost, însă, suficient pentru Nicolae Robu, care în data de 9 mai răbufnește din nou pe facebook: „ULUITOR!

Am aflat cu stupoare că ar fi apărut în presă un comunicat al firmei CONTINENTAL ANVELOPE TIMIȘOARA, prin care aceasta neagă că ar fi avut intenția de a-și extinde activitatea.

Pentru că astfel de lucruri nu sunt o joacă, mâine voi prezenta documentele doveditoare! Mi s-a mai spus că se pretinde prin acel comunicat că firma ar fi susținut în ultimii 6 ani cu sume ce totalizează peste 1 milion de euro cultura, educația, mediul și sănătatea în Timișoara. Nu contest, dar dacă tot s-a adus vorba despre, cer să se prezinte concret care sunt entitățile care au beneficiat de acele sume, de cât fiecare și pentru ce. Nu că ar fi vorba de bani mulți, un calcul simplu arătând că vorbim despre circa 14.000 euro pe lună! Da, 14.000 euro pe lună! No comment! Dar nu vreau să fiu înțeles greșit și de aceea țin să spun răspicat că nicidecum nu este asta problema: TIMIȘOARA NU ESTE DE VÂNZARE PENTRU NICIO SUMĂ! Sănătatea, confortul, liniștea sufletească a timișorenilor sunt mai importante decât orice și decât oricât! TIMIȘOARA NU E COLONIE, TIMIȘOARA NU E ORAȘ DE LUMEA A TREIA!

Vă mulțumesc încă o dată, stimați timișoreni, că, în număr atât de mare, ați dat dovadă de solidaritate pentru binele orașului și al nostru, al tuturor celor ce-i suntem locuitori!

Țin să precizez că poziția mea fermă de împotrivire la extinderea fabricii Continental Anvelope pe locația actuală nu mă împiedică să am o părere foarte bună despre calitatea produselor Continental Anvelope și nici măcar să exprim public această părere. Pentru asta, felicitări Continental Anvelope! Cu atât mai mult, țin să reiterez aprecierea dusă la rang de ADMIRAȚIE pentru cealaltă unitate Continental din Timișoara, Continental Automotive, care nu poluează, nu produce disconfort olfactiv și niciun alt rău, ci vine doar cu o sumă de beneficități: locuri de muncă interesante profesional și bine plătite pentru mii de tineri români dintre cei mai valoroși -timișoreni și netimișoreni-, taxe și impozite importante la diversele bugete, prestigiu etc.

Deci: NU, Continental Anvelope! DA, Continental Automotive!”.

Iar o zi mai târziu, același Nicolae Robu iese cu o imagine însoțită de următorul text: „IATĂ DOVADA!

Iată dovada intenției de extindere a firmei Continental Cauciucuri, care, contrar declarațiilor publice pe care le face, A CERUT DEJA DE LA PRIMĂRIE AUTORIZAȚIE DE CONSTRUCȚIE pentru o nouă mare hală!

Este o hală în regim PARTER + 1 ETAJ, pe o suprafață la sol de 63m x 23m. În ea este prevăzut să se instaleze o linie de șpreiere, complet automatizată, adică: fără niciun angajat!

No comment!

P. S. În imagine, este reprodusă pagina de capăt de la documentația depusă de firmă pt autorizare, doar ea și nu mai multe pt că alte pagini din această documentație nu pot fi făcute publice!”.

Urmare a delirului de pe rețelele de socializare, directorul Continetal Anvelope, Sorin Samonid, a susținut o conferință de presă în care a pus la punct unele lucruri: hala de aproximativ 60 de metri pătrați pentru care primarul nu dorește

emiterea autorizației de construcție reprezintă, de fapt, un upgrade al procesului de producție, dar care nu va crește nici volumul de aproximativ 54.000 de anvelope pe zi, nici nu va avea impact asupra mediului; există deja, pentru respectiva hală, aviz de la Agenția de Mediu, experții acestei instituții afirmând că nu va avea niciun impact asupra mediului.

„Investiția faimoasă de care se vorbește este o hală micuță în care se va introduce un proces de debitare la rece, cât și activități de gestionare a seriei componentelor. Este o premieră, pentru că hala va fi cu acoperiș verde și din punct de vedere al mediului, avem aviz de la Agenția de Mediu cum că nu are niciun impact asupra mediului”, a explicat acesta.

 

Cum sună acuzele primarului Robu

Depinde pe cine întrebați. Pe cei care sunt împotriva Continental, bineînțeles că războiul iscat îi încântă. Dar aceasta doar pentru că nu stau să analizeze lucrurile puțin mai în profunzime. Dacă ar face acest lucru, ar vedea că primarul Timișoarei nu numai că nu respectă legea, dar nu își respectă nici propriile acte. Și întregul tărăboi pare a fi unul menit să îi șantajeze pe cei de la Continetal să mai susțină o dată, cum au făcut-o și la finele anului trecut, să mai dea niște bănuți la proiectul acela aflat în moarte clinică, dar care îi este cel mai drag primarului Timișoarei – ACS Poli.

Nu de alta, dar dacă privim puțin în urmă, Nicolae Robu s-a mai legat de cei de la Continental în 2012, iar când aceștia au dat mobilierul stradal pentru pietonala Mărășești primarul a realizat brusc faptul că poluarea făcută de cei de la Continental este în limitele admise de lege. Și prin 2016 același primar a promovat o hotărâre de consiliu local prin care în Timișoara poluarea maximă admisă să fie de 50% din limita minimă stabilită de lege – scuzați termenul, dar o tâmpenie inaplicabilă. Lucru pe care, de altfel, s-a zvonit că primarul i l-ar fi zis și unui director mare de la o companie germană, venit să ceară explicații: „Hotărârea este doar una de imagine, nu trebuie să vă faceți griji, ea nu poate fi aplicată”. După care, când cei de la Continental au mai dat niște bani și pentru ACS Poli, și pentru Capitală Culturală, iar s-a așternut liniștea. Până acum, când Nicolae Robu și-a dat seama că 14.000 de euro pe lună sponsorizați de Continental pentru diverse acțiuni ale Timișoarei sunt, totuși, bani cam puțini, în condițiile în care orașul condus de actuala administrație se îndreaptă vertiginos spre un colaps financiar – gândiți-vă numai că luna aceasta a fost prima din istoria Timișoarei când angajații primăriei nu și-au luat salariile la timp.

 

De ce afirmaţiile primarului Robu nu au nici o valoare

Practic, primarul Timișoarei a pornit tot acest tărăboi când putea să facă ceva mult mai simplu și mai util: să tacă. De ce? Simplu: dacă ar fi vrut neapărat să blocheze investiția Continental, putea să specifice în certificatul de urbanism pe care l-a emis companiei că este interzisă în noua hală orice activitate cu potențial impact negativ asupra mediului. Atâta timp cât nu a făcut acest lucru, iar cei de la Continental au îndeplinit toate condițiile și au obținut toate avizele solicitate prin certificatul de urbanism, nu are cum să nu le dea autorizația de construire. Sau, dacă nu o dă, probabil va fi obligat de instanță să o facă, lucru de altfel sugerat de directorul de la Continental: „Noi mergem în continuare cu pașii legali pentru orice aviz. Vom face orice pași legali pentru a primi avizul necesar”.

Pe de altă parte, dacă ar fi fost atât de interesat de problema mirosului de la Continental (problemă în care compania, vă reamintim, a investit deja peste zece milioane de euro), în perioada sa de senator Nicolae Robu ar fi putut să inițieze un proiect de lege prin care și poluarea olfactivă să fie interzisă. Sau, dacă nu l-a interesat atunci, ar putea să le ceară acum parlamentarilor liberali să inițieze un astfel de proiect. Însă de ce să faci ceva pe o cale legală, când este mult mai ușor să arunci cu lături și să și câștigi, astfel, puncte electorale de la niște cetățeni nemulțumiți pe bună dreptate, dar pe care îi interesează strict rezolvarea problemei personale, fără a lua în calcul problemele mult mai mari pe care ar putea să le creeze și nici respectarea legalității.

 

Ce înseamnă Continental pentru Timișoara

În 1998, când a venit aici, firma Continental a fost cel mai mare investitor din România și primul important din zona de vest a țării. Atragerea celor de la Continental aici a dus imediat la crearea unui mare număr de locuri de muncă, la importante investiții directe și, mai ales, cei de la Continental au atras, la rândul lor, un mare număr de alți investitor germani. Faptul că astăzi în Timișoara există și Continental Automotive, Lisa Draexlmaier, Kontitech, Kromberg&Schubert și multe altele se datorează, în mare parte, celor de la Continental Anvelope și încrederii lor în a veni aici.

Până acum, în fabrica din Timișoara s-au investit peste 460 milioane de euro și s-au creat peste 2.500 de locuri de muncă, contribuția directă a Continental Anvelope Timișoara la economia României fiind similară cu impactul total al unor întregi industrii, precum transportul aerian și fabricarea produselor din hârtie. Mai mult de 1.200 de furnizori din România colaborează cu Continental Anvelope și, în ultimii șase ani, compania a investit peste un milion de euro în acțiuni de responsabilitate socială.

Să sperăm doar că, sătui de atitudinea publică a primarului Timișoarei, cei de la Continental nu se vor gândi să își relocheze fabrica altundeva. Pentru că tot așa cum venirea Continetal aici a fost un magnet pentru zeci de investitori, plecarea celor de la Continental de aici ar însemna și plecarea altor investitori, pierderi de sute de milioane de euro și zeci de mii de șomeri. Și totul pentru ca primarul Nicolae Robu să „dea bine” la public.

Flavius BONCEA