Societatea Culturală Româno - Germană / Centrul Cultural German din Timișoara ia poziție față de situația recent ivită la Teatrul German de Stat Timișoara.  Demersul vizează susținerea domnului Lucian Vărșăndan, în acest scop redactând o scrisoare deschisă, pe care o prezentăm mai jos.

 

„Stimate DomnulePrimar,

Prin prezenta dorim să ne exprimăm nedumerirea față de decizia Primăriei Municipiului Timișoara legată de situația conducerii Teatrului German de Stat Timișoara. Am aflat de faptul că Primăria nu a mai prelungit contractul domnului Lucian Vărșăndanca manager al Teatrului German de Stat Timișoara. 

Noi îl cunoaștem pe domnul Vărșăndan încă dinainte de a ocupa această funcție extrem de importantă în viața culturală a etniei germane, respectiv a orașului Timișoara, astfel că suntem în cunoștința faptului că a urmat studii universitare în domeniile Litere și Drept. Nu se poate nega faptul că studiile filologice la Universitatea de Vest din Timișoara, specializarea Germană-Engleză, nu au o legătură strânsă cu domeniul de activitate al instituției, pe care până acum câteva zile o conducea domnul Vărșăndan. Totodată diploma de licență în filologie a obținut-o cu o lucrare de licență în domeniul teatrului, coordonator fiind lectorul DAAD Dr. Wolfgang Schaller. În plus, studiul Dreptului îl califică o dată în plus pentru funcţii manageriale, în care respectarea legilor şi procedurilor (ceea ce instituţia Primăriei a recunoscut şi a evaluat deja pozitiv) este necesară şi de dorit. Astfel vă rugăm să ne lămuriți care sunt criteriile în baza cărora se refuză continuarea mandatului unui manager de succes, pe care chiar specialiștii Primăriei l-au evaluat cu o notă excepțională (9,88). 

Ne exprimăm îngrijorarea față de situația creată, mai ales când este vorba de o instituție de cultură care s-a afirmat datorită unui management coerent, inteligent și competent, ajungând să fie apreciată atât în România, cât și în afara granițelor. În timp s-a format un ansamblu remarcabil, care a colaborat excelent cu  regizori renumiți, care este mereu prezent la diverse festivaluri  de prestigiu, cu nominalizări și premii obținute din partea UNITER, cu un festival propriu de mare succes – EUROTHALIA. Stilul managerial de înaltă ținută al domnului Lucian Vărșăndan a asigurat ansamblului Teatrului German de Stat condiții optime pentru realizarea multor spectacole de calitate, remarcate atât de către public, cât și de către presa de specialitate. 

Să nu uităm că Timișoara este în anul 2021 Capitală Culturală Europeană, iar în acest sens Teatrul German de Stat a fost și este un pion important, cel care poate contribui în continuare la o vizibilitate crescută pe plan cultural al orașului, dar și a întregii regiuni, implicit a României. Blocajul creat prin măsura neașteptată poate avea consecințe nefaste asupra acestei instituții de cultură care are o tradiție respectabilă, dobândită de decenii de oameni dedicați teatrului cu trup și suflet.

În calitatea dumneavoastră de edil al orașului Timișoara vă cerem să luați în considerare dorința celor care respectă cultura de bună calitate într-o regiune multiculturală, unde diversele culturi se întâlnesc și se respectă, în ideea unei euroregiuni deschise față de valoare.

Cu tot respectul așteptăm prelungirea mandatului de manager al domnului Lucian Vărșandan și vă solicităm aplicarea unor măsuri urgente pentru reglementarea situației actuale din Teatrul German de Stat.”

 

Scrisoarea este semnată de Consiliul Director al Societății Culturale Româno-Germane: Președinte, Dr. Eleonora Ringler-Pascu; Vicepreședinte, Peter Hochmuth și membrii: Elisabeth Brădiceanu-Persem; Dr. Ana Maria Dascălu-Romițan; Mona Petzek, Director Centrul Cultural German Timișoara