Cu oarece întârziere, am aflat că și primarul Nicolae Robu a avut o poziție publică vizavi de necontinuarea procedurii privind încheierea unui nou contract de management cu Lucian Vărșăndan pentru conducerea Teatrului German de Stat din Timișoara. Poziția primarului a venit doar ca un răspuns la un comentariu pe facebook, chiar în data de 1 noiembrie, și sună așa: „Nimeni nu e mai presus de lege! Dl Vărșăndan s-a dovedit un f. bun manager și am fi lăsat bucuroși, până la capăt, procedura de prelungire cu un nou mandat a exercițiului lui. Nu ne lasă, însă, legea. Asta-i tot!”. Ulterior, deloc surprinzător, comentariul a dispărut. 

Are dreptate primarul Timișoarei? Păi nu prea, și asta din mai multe motive. Cel principal este acordul Consiliului Local pentru încheierea unui nou contract de management. În conformitate cu acest acord, Lucian Vărșăndan a depus un nou proiect de management, însă Primăria nu a mai făcut absolut nimic, lucru care a dus la situația de astăzi, cu Teatrul German de Stat blocat din cauză că nu are manager și ordonator de credite.

Se poate rezolva situația cumva? Greu, în cazul în care nu se alege calea legală de continuare a procedurii pe care municipalitatea a întrerupt-o în luna septembrie a acestui an. Și asta deoarece singura dispoziție referitoare la cazul  și modul în care se instituie conducerea interimară în instituțiile de cultură este prevăzută în art.33, alin (1) din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 189/2008, actualizată, respectiv:

„În situațiile de încetare a contractului de management înainte de termen, autoritatea desemnează prin ordin sau dispoziție o persoană competentă să asigure managementul instituției publice de cultură, în maxim 5 zile de la data constatării încetării contractului de management, și organizează un nou concurs de proiecte de management, în termenul stabilit la art.7, alin ( 3)” -  adică de 120 de zile. Însă contractul de management al lui Lucian Vărșăndan nu a încetat înainte de termen! El a încetat prin lăsarea lui (intenționată, îndrăznim să spunem) de către Primăria Municipiului Timișoara să ajungă la termen (31.10.2017), fără a se mai continua procedura   de evaluare a noului proiect de management depus de Vărșăndan  la data de 20 septembrie 2017. Iar în aceste condiții, orice eventual interimat la conducerea Teatrului German ar fi de la bun început ilegal – nu mai vorbim nici de faptul că au trecut mai mult de cinci zile și nici acest lucru nu s-a întâmplat. Practic, prin studierea articolelor de lege, se ajunge la concluzia că prin lipsa de acțiune (respectiv, neducerea la bun sfârșit a procedurii de evaluare), municipalitatea a  creat o situație juridică  imposibil de  soluționat în limitele legii. Practic, singura variantă cât de cât legală, deși extrem de târzie deja, ar fi continuarea procedurii de evaluare a proiectului de management depus de Lucian Vărșăndan.

Hai să mergem puțin mai departe și să vorbim puțin și de interesul arătat de municipalitate față de una dintre principalele instituții de cultură aflate sub tutela sa, în condițiile în care ne pregătim „în forță” pentru 2021. Pentru că o întrebare mare există și nu are răspuns: ce a făcut municipalitatea vizavi de asigurarea unei conduceri legitime a Teatrului German de Stat Timișoara de la data la care s-a decis încetarea procedurii de evaluare a noului proiect de management depus de Lucian Vărșăndan (a doua jumătate a lunii septembrie) și până la data de 1 noiembrie 2017 – prima zi în care TGST a rămas de facto fără manager? Pardon, întrebarea aceasta are un răspuns: Primăria nu a făcut nimic. De ce nu a făcut nimic? Aceasta este o întrebare mult mai dificilă și la care, probabil, nimeni nu este în stare să răspundă. În luarea de poziție din 2 noiembrie 2017, domnul viceprimar Dan Diaconu spune că ar fi o problemă legată de  interpretarea  unor prevederi din OUG 189/2008,  față de care se așteaptă puncte de vedere ale unor departamente din cadrul primăriei. Când se așteaptă aceste puncte de vedere, dat fiind că termenul limită a trecut cu două zile înainte de declarația viceprimarului?

Cumva, în fruntea instituției de pe bv. C.D.Loga nr. 1 nimeni nu și-a pus problema că va aduce Teatrul German de Stat Timișoara într-o stare de blocaj. În ciuda declarațiilor de tip laudatio la adresa lui Lucian Vărșăndan, probabil s-a dorit ca la Teatrul German să fie numită o altă persoană ca director interimar, cel puțin până la organizarea unui eventual concurs. Atâta tot că  un manager,  fie el și interimar, nu poate fi instituit chiar așa de ușor. Și în nici un caz aleatoriu. Rezultatul: urmare a încetării contractului lui Lucian Vărșăndan, începând cu data de 31 octombrie TGST nu mai are conducere. Prima problemă majoră care decurge din această situație este plata salariilor angajaților TGST, deoarece nu există nici o persoană care să ordonanțeze legal documentele necesare! 

Evident, nu există deocamdată nici un fel de explicație din partea primăriei vizavi de motivele pentru care a fost stopată procedura de evaluare a proiectului de management al lui Lucian Vărșăndan. Sunt declarații vagi - gen „nu permite legea”, „așteptăm puncte de vedere” – declarații care nici nu lămuresc situația, nici nu oferă soluții, și îi lasă pe angajații TGST în ceață și cu nesiguranța legată de încasarea salariilor. Asta ca să nu vorbim de prejudicierea proiectelor TGST în curs sau viitoare, să nu vorbim de imagine, să nu vorbim de lipsă de transparență.

Practic, lecturarea textelor de lege aplicabile în acest caz – în lipsa invocării de către municipalitate a vreunui motiv just – duce la o singură concluzie: (in)acțiunea Primăriei în acest caz este un abuz. Unul cu prejudicii greu cuantificabile în momentul de față. Mai mult decât atât, orice încercare de rezolvare a situației altfel decât prin continuarea procedurii întrerupte în urmă aproape două luni ar fi tot ilegală. Iar îndreptarea unei nelegalități comise printr-o altă nelegalitate și mai mare nu poate fi o soluție – chiar dacă, probabil, acest lucru se intenționează.

 

Lipsă de reacție

 

Lucian Vărșăndan a refuzat, până în momentul de față, să iasă cu o declarație publică vizavi de situația incredibilă în care a ajuns Teatrul German de Stat Timișoara. Lucru de înțeles, de altfel: omul a depus un nou proiect ca urmare a acordului Consiliului Local în acest sens, nu este vina lui că situația s-a blocat și nici nu are ce să facă pentru deblocarea acesteia. Și în relația cu angajații, singura acțiune a lui Vărșăndan a fost anunțarea acestora că i-a încetat contractul, lucru care a lăsat pe toată lumea cu gura căscată și care a generat, ulterior, memoriul-protest transmis de nagajații TGST primarului Nicolae Robu.

A fost, de altfel, singura reacție la ilegalitatea comisă de municipalitate. Și acesta este, într-un fel, cel mai deranjant lucru: în Timișoara, orașul desemnat să fie Capitală Culturală Europeană în 2021, oraș cunoscut pentru spiritul civic, în care la diferite momente te trezești că societatea civilă sare în sus să protesteze mai mult sau mai puțin justificat vizavi de orice, NIMENI din lumea culturală și din societatea civilă nu a luat deocamdată poziție vizavi de situația creată de Primărie la Teatrul German de Stat Timișoara. O reacție avizată a venit, însă, din afara Timișoarei, de la reputatul regizor Yuri Kordonsky: „Decizie stupidă, nesăbuită și lașă de a nu reînnoi contractul cu Lucian Vărșăndan, directorul TGST. Unul dintre cei mai buni directori artistici cu care am avut onoarea să lucrez. Unul dintre cei mai buni manageri de artă din România. Un vizionar. Un artist a cărui lucrare altruistă este unul dintre motivele pentru care Timișoara a fost declarată Capitală Culturală Europeană în 2021. Un om care a ridicat nivelul național al conversației culturale și a creat una dintre cele mai fertile scene artistice din țară.

Rușine.

Timișoara, make some noise!”.

Flavius BONCEA