Primarul Nicolae Robu, somat să rezolve situația managementului Teatrului German

 

„O trupă omogenă, cu personalități extrem de diferite în componență. Lucrează cu regizori buni, diferiți, fac musical, dans, text contemporan valoros, nu simulează modernitatea… Un teatru bun și, pentru mine esențial, modest. De ce e așa? De Lucian Vărșăndan… Demonstrație de ce poate face un management deștept cu o trupă bună. Ambele condiții sunt necesare…” 

(regizorul Alexandru Dabija despre Teatrul German de Stat Timișoara, în dialog cu revista CulturAltEsc, mai 2015)

 

 

Povestea cu încetarea contractului de management și nereînnoirea acestuia pentru încă un mandat la conducerea Teatrului German de Stat din Timișoara a lui Lucian Vărșăndan este departe de a se fi încheiat. Singura declarație oficială venită dinspre Primăria Municipiului Timișoara – instituția responsabilă de încheierea unui nou contract de management – a venit din partea viceprimarului Dan Diaconu și nu este în măsură să lămurească situația: „Întârzierea în analiza proiectului de management este legată de interpretarea unor prevederi ale OUG 189/2008 privind managementul instituțiilor de cultură, față de care se așteaptă puncte de vedere ale unor departamente din cadrul primăriei”. Mai mult decât atât, declarația pare a fi dată doar în ideea de a da o declarație, întrucât este greu de crezut că pot apărea în 2017 interpretări ale unei ordonanțe din 2008 care nu au mai existat până acum. Și, în aceste condiții, situația Teatrului German este aceea din pom, cu pomul aflat în aer: fără manager, fără ordonator de credite, cu posibilitatea ca angajații teatrului să nu își poată primi salariile și așa mai departe – lucruri asupra cărora vom reveni.

Până una-alta, angajații Teatrului German de Stat Timișoara au hotărât să sară în ajutorul fostului lor director - și nu numai, ci și în al instituției pe care o reprezintă și care, din vina exclusivă a administrației locale, se află într-o situație fără precedent. În această dimineață, 86 de angajați ai Teatrului German au înaintat primarului Nicolae Robu un Memoriu-Protest vizavi de situația cu care se confruntă.

„În fapt, arătăm că în data de 1 noiembrie 2017, domnul Vărșăndan Lucian Manuel, managerul teatrului până la această dată, a adus la cunoștința colectivului de salariați că i-a încetat contractul de management, nefiind urmat de încheierea altuia de către Primăria Municipiului Timișoara, în împrejurări ce nu i-au fost aduse la cunoștință.

Urmare acestui fapt, începând cu data de 1 noiembrie 2017, instituția noastră nu mai are conducere legal instituită, cu toate consecințele grave ce decurg din aceasta.

Suntem consternați și surprinși de modul prin care PMT a procedat la înlăturarea intempestivă de la conducerea teatrului a managerului său, printr-o lipsă totală de transparență privitor la motivele care au generrat acest demers.

Fiind atașați instituției în care ne desfășurăm activitatea, obținând rezultate profesionale remarcabile sub manageriatul domnului Vărșăndan M. Lucian – de care Primăria Municipiului Timișoara are cunoștință,

întrucât la declararea Timișoarei ca și Capitală Culturală Europeană o pondere însemnată a avut-o și multiculturalitatea orașului nostru, concretizată și prin teatrul cu exprimare în limba germană din care facem parte,

pentru că nu putem accepta standarde inferioare de calitate a muncii și a rezultatelor față de cele dobândite sub conducerea managerului Lucian M. Vărșăndan,

vă semnalăm faptul că Primăria Municipiului Timișoara pe care cu onoare o conduceți a lezat direct atât activitatea curentă și de perspectivă a instituției noastre cât și imaginea publică a acesteia, nu doar pe cea referitoare la manager.

Urmare celor mai sus arătate, vă aducem la cunoștință doleanța noastră ca TGST să fie condus în continuare de către domnul Vărșăndan M. Lucian, informându-vă totodată că vom lua poziție, în limitele prevederilor legii, față de încercările nejustificate de deteriorare a imaginii instituției sau de subminare a activității ei”, se spune în Memoriul-Protest.

Angajații TGST așteaptă ca unic răspuns la memoriu rezolvarea situației de către primar, în calitate de autoritate tutelară a TGST și de ordonator principal de credite.

Vă reamintim faptul că în 24 aprilie 2017, prin HCL 153, Consiliul Local Timișoara a aprobat rezultatul evaluării managementului – stabilit de comisia de specialiști la nota 9,88 – aprobând totodată ca Lucian Vărșăndan să depună un nou proiect de management, pentru încă un mandat de cinci ani. Lucian Vărșăndan a depus proiectul încă din luna septembrie 2017, dar în cele două luni care au urmat Primăria Timişoara nu a mai organizat etapa următoare prevăzută de lege, anume analiza noului proiect de către o comisie de specialitate. Astfel, procedurile au fost întrerupte de administraţie la finalul lunii septembrie, nefiind comunicate motivele acestui fapt, și în consecință cel de-al doilea mandat de cinci ani al lui Vărşăndan – care conduce teatrul din 2007 – s-a încheiat la 31 octombrie 2017. 

Primarul Nicolae Robu, deocamdată, nu a prezentat nici o poziție vizavi de situația de la Teatrul German. Ultima sa reacție publică este „Lecție aspră pentru PSD la Checea! PNL a câștigat detașat!”.

Flavius BONCEA