Fotbal de aniversare, la 95 ani de la primul meci internațional al României, a avut loc duminică, 11 iunie 2017, pe gazonul arenei „Știința” din Timișoara, Arenă inaugurată în timpul Regenței Majestății Sale Regelui Mihai I de România.

Pentru că în acel meci de la Belgrad, Yugoslavia-România, din vara anului 1922, nu au lipsit fotbaliștii campioni ai echipei Chinezu Timișoara, team ce evolua în culoarile alb-violet, fiind de șase ori consecutiv campioană a Regatului României (1921- 1927) astăzi, în echipa României Regale, au fost prezenți cinci fotbaliști care apără culorile alb-violet, fiind înregimentați în echipa A.S.U. Politehnica Timișoara, Carol Taub, Markos Gakos, Vlad Bîte, Dănuț Bilia și Adrian Ungureanu (împrumutat de la Ripensia Timișoara, o altă campioană a României Regale, 4 titluri, 3 consecutive).

Meciul de celebrare a avut loc la Timișoara, grație entuziasmului și dăruirii organizațiilor monarhiste din România și Serbia, cu sprijinul Federaţiei Române de Fotbal, al Universităţii Politehnice Timişoara şi al Asociaţiei Suporterilor lui A.S.U. Politehnica Timişoara, „Druckeria”.

În deschiderea jocului au fost intonate cele două imuri de stat, al Regatului Sârbilor, Croaților și Slovenilor („Bože Pravde”) și al României Regale („Imnul regal român”, versuri Vasile Alecsandri, muzica Eduard A. Hübsch).

În primele 10 minute ale meciului, jucătorii celor două echipe au purtat tricouri cu numele fotbaliștilor celor care au jucat în 8 iunie 1922 la Belgrad, printre care amintim pe timișorenii: Adalbert Ritter (Chinezu Timişoara), Francisc Zimmerman (C.A. Timişoara), Carol Frech (Chinezu Timişoara), Paul Schiller (Chinezu Timişoara).

Celebrarea a fost o adevărată sărbătoare. Jocul s-a desfășurat în cele mai bune condiții meteo, soarele mângâind cu razele lui întregul perimetru de joc, oferind celor prezenți, energia vremurilor interbelice. 

Ambele echipe au avut micuțe galerii în tribună și oaspeții au animat atmosfera prin cântece. La final, oficialitățile au coborât pe teren pentru festivitatea de premiere. A avut loc un schimb de cadouri între Casa Regală a României, reprezentată de Principele Radu de România, respectiv Mario Majstorović, președintele organizației monarhiste din Serbia. 

Partida s-a încheiat cu scorul de 5-3 pentru România Regală, băieţii din teren reeditând, cu un alt scor, victoria naționalei de fotbal a României, de la Belgrad (în 8 iunie 1922 Regatul României a învins cu 2-1, Regatul Sârbilor, Croaților și Slovenilor), în primul ei meci internațional, atunci când a câștigat Cupa Regelui Alexandru I Karađorđevići . 

Principele Radu a înmânat trofeul și medalii aniversare câștigătorilor meciului, precum și volume dedicate Regelui Mihai I, jucătorilor sârbi.

             

Cornel Seracin

Foto: www.facebook.com/anrmro