Alin Nica, candidat PNL la președinția Consiliului Județean Timiș și membru în juriul de experți ai Comisiei Europene pentru stabilirea capitalelor culturale europene, face un apel la soluționarea cât mai grabnică a diferendelor dintre factorii decizionali în ceea ce privește Timișoara Capitală Culturală Europeană 2021.
În ultima vreme, situația conflictuală din cadrul Asociației Timișoara Capitală Culturală Europeană a răbufnit, motiv pentru care primarul orașului, Nicolae Robu, a decis să se implice în mod direct. Astfel, printr-un mesaj postat pe facebook, primarul s-a exprimat dur la adresa Asociației TM2021, despre care spune că a generat scandaluri și că este ineficientă. Administrația Robu promite să preia tot programul cultural, astfel încât Timișoara să nu riște să rămână fără această calitate. Primarul Nicolae Robu a precizat apoi că proiectul va fi coordonat de Casa de Cultură a Municipiului, care ar putea să-și asume implementarea acestuia. Un proiect de hotărâre în acest sens se va afla în atenția consilierilor locali în ședința de mâine, 7 iulie.


Alin Nica consideră că problemele apărute în cadrul Asociației Timișoara Capitală Culturală Europeană afectează nu doar orașul nostru, ci și România, ca țară. „Timișoreanul de rând și oamenii de cultură sunt îngrijorați când văd disensiunile și conflictele din cadrul Asociației Timișoara Capitală Culturală Europeană 2021. Privesc și eu cu tristețe ce se întâmplă și nu am putut să stau deoparte, fără a spune ceea ce cred, din perspectiva și experiența pe care o am ca expert al Comisiei Europene în juriul care monitorizează capitalele culturale, printre care și Timișoara 2021. Declarația mea nu reprezintă poziția Comisiei Europene sau a grupului de experți din care fac parte, ci reprezintă constatările bazate pe experiența mea în acest juriu. În primul rând, vreau să trag un semnal de alarmă cu privire la riscurile pe care această situație tensionată din cadrul Asociației Timișoara Capitală Culturală Europeană 2021 le poate avea pentru oraș și pentru România. Mai întâi, avem riscul operațional, riscul de a pierde specialiști, profesioniști de marcă, care participă în momentul de față în acest proiect de implementare a titlului de Capitală Culturală Europeană. De asemenea, există riscul financiar, din cauza subfinanțării proiectului de către actorii publici implicați în susținerea proiectului. Nu în ultimul rând, aceste riscuri pot să ducă la consecințe dintre cele mai grave, principala fiind pierderea Premiului «Melina Mercouri», care se acordă la finalul perioadei de monitorizare, chiar înaintea anului de implementare, de către Comisia Europeană. Niciodată în istoria de 35 de ani a acestei inițiative europene nu s-a întâmplat ca un oraș să piardă acest premiu în valoare de 1,5 milioane de euro. Pentru Timișoara și pentru România ar fi o pată neagră pe imaginea lor.
De aceea trag acest semnal de alarmă și fac apel la toți cei implicați să se pună la masa dialogului, să treacă peste orgolii și peste pozițiile politice (pentru că sunt inclusiv actori implicați politic care trebuie să ia decizii și să susțină acest proiect) și să găsească soluția pentru rezolvarea acestei situații tensionate. Pentru România și pentru Timișoara ar fi ca o palmă dată pe obraz să intervină organismele europene în soluționarea acestui conflict.
Noi avem capacitatea de a ne rezolva singuri aceste probleme. Capitala Culturală Europeană este o stare de spirit de care trebuie să ne bucurăm cu toții. Trebuie să facem din această stare de spirit un mod de viață și din acest proiect, unul de succes. Aștept de la cei implicați să revină la această stare de spirit, iar bunul Dumnezeu să le dea gândul cel bun pentru a găsi soluții la acest conflict.
Salut inițiativa Primăriei Timișoara de a se implica în rezolvarea problemelor și sper ca profesioniștii din cadrul asociației implicați acum în implementarea proiectului să-și regăsească locul în această nouă formă de organizare”.


Referindu-se punctual la conflictele recente din cadrul asociației, Alin Nica a amintit de „ședința furtunoasă de board de săptămâna trecută”. „Aceea a fost cireașa de pe tort, dar conflictele sunt cunoscute. Sunt tensiuni între conducerea asociației și board, între board și angajați ai asociației. Sunt convins că aceste disensiuni se puteau rezolva, pentru că, zic eu, la asociație este o echipă de profesioniști care ar trebui să se completeze unii pe alții: avem reprezentanți ai mediului de afaceri, reprezentanți ai mediului cultural, ai autorităților publice locale. Eu cred că este o lipsă de dialog între cei implicați. Amintesc un caz asemănător. În Elefsina, Grecia, era un conflict între două persoane cu putere de decizie în cadrul asociației de implementare a proiectului. Primăria s-a implicat, a luat lucrurile în propriile mâini și i-a dat afară pe amândoi. Nu sunt eu cel care decide ce se va întâmpla la noi”, a adăugat Alin Nica.


Privitor la intenția Primăriei Timișoara de a se implica decisiv în această privință, Alin Nica consideră: „Atât timp cât se respectă cerințele impuse de Comisia Europeană pentru implementarea proiectului, poate fi o soluție bună. Eu am sperat până în ultimul moment că se va ajunge la un acord și această problemă se va rezolva pe cale naturală. Noi, în grupul de experți, am avut informații la zi privind stările conflictuale de la Timișoara, însă Comisia Europeană nu se implică decât atunci când este neapărată nevoie, ea lasă la latitudinea actorilor naționali să își rezolve conflictele din propria ogradă”.


Anton BORBELY