Cu prilejul sărbătorii Pesah, doresc să transmit comunității evreiești din România, conducerii Federației Comunităților Evreiești din România și tuturor evreilor din lume sărbători binecuvântate, precum și sincere urări de sănătate și bunăstare.
Deși, din păcate, sărbătoarea Pesah este celebrată, în acest an, într-un context dificil, marcat de o serie de constrângeri generate de pandemia de coronavirus, am deplina convingere că membrii comunității evreiești din România susțin deciziile pe care Guvernul României a trebuit să le adopte, acestea fiind în beneficiul nostru, al tuturor.
Contez, ca și până acum, pe contribuția înțeleaptă a membrilor comunităților evreiești din România la eforturile de combatere a pandemiei și de limitare a răspândirii acesteia în țara noastră. „Chag Pesach Sameach!”


În aceste vremuri dificile pentru țara noastră și pentru omenire, duminică ne vom bucura totuși, credincioși romano-catolici, reformaţi, unitarieni, evanghelici și ortodocși, deopotrivă, de o dublă sărbătoare: Paștele Catolic și Floriile Ortodoxe.
Știu că este un moment extrem de dificil pentru toți credincioșii. Este pentru prima oară în ultimele patru secole când Biserica Catolică prezidează riturile pascale fără credincioși. Dar, așa cum spunea și Papa Francisc într-un mesaj recent, „în tăcerea orașelor noastre va răsuna și în acest an Evanghelia Paștelui”.
Chiar dacă nu putem păși în Casa Domnului, asta nu înseamnă că nu-l primim pe Dumnezeu în casele noastre. Să aprindem cu toții o lumină în noaptea Învierii și să privim cu speranță la viitor. Nu suntem singuri! Asta simt când mă gândesc la imaginea puternică a Sfântului Părinte rugându-se pentru noi toți în ploaie în Piața goală din Vatican.
Să îi aducem în gândurile noastre pe toți cei care ne-au părăsit din cauza acestei cumplite boli, dar să aducem un omagiu și eroilor noștri din prima linie care fac tot posibilul să țină în frâu această molimă.
Dar ca să-i ajutăm pe ei, pe cei din prima linie, trebuie să punem frâu tentației de a ne vizita părinții și bunicii sau de a ne vedea cu rudele la masă așa cum facem în fiecare an de Paște. Știu, e foarte greu, dar sunt convins că anul viitor vom vorbi la trecut despre această epidemie. Sărbătorile pascale și Floriile sunt un bun prilej de reflecție pentru noi toți, de iertare și de speranță că vom reuși să depășim împreună această cumpănă grea din viața noastră.
„Hristos a Înviat!” le spun romano-catolicilor, reformaţilor, unitarienilor și evanghelicilor, din România și „La mulți ani cu sănătate!” ortodocşilor care sărbătoresc duminică Floriile!

Ludovic Orban,
Prim-ministru al României