Alegeri europarlamentare

În anul 2014 se încheie mandatul de cinci ani al actualilor europarlamentari, iar cetățenii din cele 28 de state ale Uniunii Europene sunt așteptați la urne pentru a-și alege reprezentanții în Parlamentul European, pentru noua legislatură, la scrutinul european prevăzut pentru 22-25 mai. Numărul europarlamentarilor, la nivelul întregii UE, va scădea de la 766 în prezent la 751.
România, unde alegerile vor avea loc în data de 25 mai, v-a pierde un mandat de europarlamentar, urmând ca la scrutin să fie aleși 32 de deputați europeni, țara noastră fiind pe locul al șaptelea în UE ca număr de europarlamentari care îi revin. Alegerile europene se desfășoară în contextul ascensiunii discursului xenofob și eurosceptic din statele cu vechime în UE.

A. Partide politice

1. Partidul Poporului Dan Diaconescu
Primii cinci candidați: Cristian-Dan Diaconescu, Simona-Allice Man, Diana Voiculescu, Liviu-Robert Neagu, Radu-Paul Orzaiță
2. Forța Civică
Primii cinci candidați: Mihai-Răzvan Ungureanu, Diana Laura Pavelescu, Mihaela Nicolau, Adriana Radu, Vlad-Tudor Alexandrescu
3. Partidul Mișcarea Populară
Primii cinci candidați: Cristian-Dan Preda, Siegfried
Vasile Mureșan, Teodor-Anatol Baconschi, Cristian Petrescu, Petru-Daniel Funeriu
4. Alianța Electorală PSD-UNPR-PC
Primii zece candidați: Corina Crețu, Ecaterina
Andronescu, Cătălin-Sorin Ivan, Dan Nica, Maria Grapini, Damian Drăghici, Daciana-Octavia Sârbu, Ioan-Mircea Pașcu, Vasilica-Viorica Dăncilă, Ionel Sorin Moisă
5. Partidul Național Țărănesc Creștin Democrat
Primii cinci candidați: Aurelian Pavelescu, Sebastian-
Valentin Bodu, Maria Stavrositu, Gheorghe Iancu, Nelu Neacșu
6. Uniunea Democrată Maghiară din România
Primii cinci candidați: Iuliu Winkler, Csaba Sogor,
Lorant-Gyorgy Vincze, Csilla Hegedus, Istvan-Lorant Antal
7. Partidul Național Liberal
Primii zece candidați: Norica Nicolai, Adina-Ioana
Vălean, Ramona-Nicole Mănescu, Cristian-Silviu Bușoi,
Renate Weber, Eduard-Raul Hellvig, Mihai Țurcanu, Claudia Benchescu, Romeo Stavarache, Dan-Andrei Muraru
8. Partidul Democrat Liberal
Primii zece candidați: Dumitru-Theodor Stolojan,
Monica-Luisa Macovei, Traian Ungureanu, Marian-Jean
Marinescu, Daniel Buda, Orest Onofrei, Dragoș Florin David, Iustin-Marinel Cionca-Arghir, Mihai Cristian
Apostolache, Gabriela-Cătălina Montoiu
9. Partidul România Mare
Primii cinci candidați: Corneliu Vadim-Tudor, Teodor-Victor Iovici, Cristian Stănescu, Vasile Popa, Adrian Popescu
10. Partidul Noua Republică
Primii cinci candidați: George-Mihail Neamțu, George Mioc, Liviu Ștefan Bărgăoanu,
Corneliu-Dan Berari, Victor Ciumac
11. Partidul Ecologist Român
Primii cinci candidați: Radu Moraru, Gheorghe-Florin Cârciu, Dumitru Bădrăgan, Teodor Mărieș, Angelica Stoican
12. Partidul Verde
Primii cinci candidați: Florin Brabete, Silviu Dumitru, Mihaela-Maria Pop, Alecu Reniță,
Cristian-Florin Gheorghe
13.  Partidul Alternativa Socialistă
Primii cinci candidați: Constantin Rotaru, Lucia Stanciu, Adrian-Manuel Dinu, Lucian Sîrbu, Marin Badea
14. Alianța Națională a Agricultorilor
Primii cinci candidați: Florin Simion, Nicolae Sterghiu, Marcel Cucu, Vasile Ardeleanu, Cezar Sava
15. Partidul Dreptății Sociale
Primii cinci candidați: Traian Rece, Nicolae Vârbanciu, Florin Huidu, Gheorghe Mirică, Marian Rizea

B. Candidați independenți

1. Georgiana-Corina Ungureanu
2. Constantin-Titian Filip
3. Dănuț Liga
4. Paul Purea
5. Pericle-Iulian Capsali
6. Peter Costea
7. Mircea Diaconu
8. Valentin-Eugen Dăeanu


Alegeri parţiale pentru Camera Deputaţilor în Colegiul uninominal nr. 3 (Timișoara) din Circumscripţia electorală nr. 37 - judeţul Timiş

Tot în data de 25 aprilie 2014, concomitent cu alegerile europarlamentare, vor avea loc alegeri și pentru completarea locului de deputat din Colegiul uninominal nr. 3 Timișoara, loc vacantat după demisia Mariei Grapini din Camera Deputaților, care a plecat să își încerce norocul la europarlamentare. Fiind vorba doar de alegeri parțiale, termenul limită pentru depunerea candidaturilor este data de 5 mai 2014, data la care candidaturile rămân definitive fiind 11 mai 2014, iar campania electorală urmând să dureze doar două săptămâni. Cu toate acestea, până în momentul de față se prefigurează unii dintre candidații care se vor înfrunta pentru locul de deputat din Colegiul 3:

Partidul Național Liberal - în urma unui sondaj intern,  locul unu i-a revenit lui Viorel Coifan, la mare distanță de locul doi, ocupat de Cosmin Costa. Biroul Județean al PNL a confirmat rezultatele sondajului și l-a desemnat pe Coifan drept candidat al filialei pentru postul de deputat. Acesta nu este în grațiile actualei conduceri naționale a liberalilor, drept pentru care este posibil ca lucrurile să fie schimbate de la București.
Alianța Electorală PSD-UNPR-PC - prin vocea PSD-ului, Alianța l-a anunțat deja oficial ca și candidat pe doctorul Florin Bârsășteanu, actualmente consilier local. În ciuda anunțului oficial, Florin Bârsășteanu a spus că se mai gândește și va lua o decizie în perioada imediat următoare. În cazul puțin probabil în care acesta nu va dori să candideze pentru Camera Deputaților, există în discuție varianta rectorului Universității de Vest, Marilen Pirtea.
Partidul Democrat Liberal - aici lucrurile sunt clare, omul de afaceri din domeniul agriculturii Balint Petrescu fiind desemnat drept candidat, dat fiind faptul că a fost singurul care a dorit să își asume această candidatură. Favoritul filialei județene era fostul senator Gheorghe David, însă acesta a renunțat să candideze.
Partidul Poporului Dan Diaconescu - filiala județeană a anunțat că lupta pentru candidatură se dă între consilierul local Petrică Folică și consilierul județean Florian Zanfir. Conducerea de la București a partidului, prin vocea președintei Simona Man, a anunțat însă că va propune candidatura pentru Colegiul 3 Timișoara a lui Sorin Ovidiu Bălan.
Partidul Mișcarea Populară - deși inițial se părea că PMP nu va avea candidat la Timișoara, se vorbește tot mai mult în ultimul timp de plasarea unui candidat tot de la București pentru Colegiul 3, șansele cele mai mari avându-le fostul ministru al Educației, Daniel Funeriu.
Partidul Național Țărănesc Creștin Democrat - măcinat de conflicte interne, cu o conducere impusă de Aurelian Pavelescu, PNȚCD l-a anunțat ca și candidat pentru Camera Deputaților pe cel care a fost numit în funcția de președinte al organizației Timișoara, Ciprian Mihok, necunoscut pentru marea masă a membrilor PNȚCD.
Forța Civică - nu a anunțat oficial un candidat pentru alegeri, spunând doar că acesta va fi un om tânăr, care nu a mai fost în politică până acum.
Uniunea Democrată a Maghiarilor din România - a anunțat că va intra în alegerile pentru Camera Deputaților tot cu un om tânăr, dornic de afirmare, dar care încă este căutat de filiala județeană a partidului.
Alte partide nu au anunțat deocamdată candidați pentru Colegiul 3 din Timișoara, însă nu este exclus ca până la data limită de depunere a candidaturilor să apară surprize.
Delia GRIGORE
Tot în data de 25 aprilie vor avea loc alegeri locale parțiale pentru funcția de primar în comuna Criciova și pentru Consiliul Local în comuna Săcălaz.

Observații în așteptarea europarlamentarelor

Din cele 15 partide înscrise în cursa electorală, șanse reale să depășească pragul electoral au doar vreo cinci formațiuni politice. În cazul a cinci formațiuni politice listele au fost acceptate de Biroul Electoral Central cu excepția unor candidați, iar două formațiuni politice au conduceri contestate în instanță de propriii membri. Dincolo de formațiunile obscure care vor fi prezente pe buletinul de vot, există semne de întrebare asupra legalității funcționării unora dintre ele, mai ales în ceea ce privește numărul de membri solicitat de actuala lege a partidelor politice și numărul de semnături adunate pentru susținerea candidaților. Aceeași problemă cu semnăturile se pune și în cazul candidaților independenți, deoarece este greu de crezut că toți cei opt candidați au reușit să strângă pe bune 100.000 de semnături. În cazul partidelor și candidaților care vor avea, în urma alegerilor, un număr de voturi mai mic decât numărul de semnături de susținere depuse la Biroul Electoral Central, autoritățile statului ar trebui să verifice tabelele de susținători semnătură cu semnătură și să atragă răspunderea penală a celor care se fac vinovați de fals în acte. Ar fi un pas minim necesar pentru curățarea scenei politice de tot felul de indivizi care încearcă să amăgească electoratul nu doar cu promisiuni electorale, ci mințind inclusiv în ceea ce privește legitimitatea candidaturilor lor.
O a doua observație o vizează cvasi-absența bănățenilor de pe listele partidelor politice. Nume legate de Timișoara cu șanse de a accede în Parlamentul European sunt doar Maria Grapini (dar care este originară din Moldova), Daciana Sârbu (care este oricum plecată la București) și Cristian Bușoi (originar din Mehedinți) – fapt care dovedește încă o dată, dacă mai era cazul, interesul TUTUROR partidelor politice față de zona noastră, într-o Europă a regiunilor.
George FLAVIAN