Partidul Naţional Ţărănesc „Maniu-Mihalache” a desfăşurat prima conferinţă de presă de la momentul organizării sale. Din partea partidului au fost prezenţi, la această conferinţă de presă, domnii Gheorghe Ciuhandu (membru), Viorel Sasca (membru), Gabriel Muncuş (preşedinte interimar al organizaţiei judeţene a PNŢ MM).
Fostul primar al municipiului Timişoara, inginer Gheorghe Ciuhandu, în cadrul primei conferinţe de presă, a făcut o prezentare a situaţiei din care s-a ajuns la această nouă structură politică, ce calitate are PNŢ MM, ce atribut are în calitate de partid politic, de la ce se revendică şi ce obiective are în viitor.
Fostul consilier judeţean al naţional-ţărăniştilor, Viorel Sasca, în cadrul conferinţei, a vorbit despre comemorarea lui Iuliu Maniu şi a altor fruntaşi naţional-ţărănişti, la care a participat săptămâna trecută la Sighetul Marmaţiei, dar şi despre întrunirea la nivel naţional a noii structuri politice, întrunire ce s-a desfăşurat la Sighet, cu ocazia comemorării mai sus amintite.
Preşedintele interimar al organizaţiei judeţene a PNŢ MM, domnul Gabriel Muncuş, a făcut o prezentare a ceea ce înseamnă PNŢ MM la început de drum, în judeţul Timiş.


Noua structură politică nu reprezintă o separare de doctrina naţional-ţărănistă, ci încercă să o readucă în prim-plan, în condiţiile în care actuala conducere a PNŢ-CD-ului s-a abătut de la această doctrină şi a îmbrăţişat o altă cale, încercând să ţină doctrina naţional-ţărănistă în adormire. Actualmente, PNŢ-CD-ul lui Pavelescu este plin de datorii acumultate din campania electorală a anului 2012.
PNŢ-CD-ul, partidul care a făcut parte din Convenţia Democrată şi, care a fost la guvernarea României între 1996-2000, fiind pe atunci lider al coaliţiei de guvernare, a ajuns astăzi pe mâna unor indivizi puşi pe afaceri imobiliare pe seama partidului, Aurelian Pavelescu având grijă să îndepărteze din PNŢ-CD pe toţi membrii care mai ţineau seama de doctrina naţional-ţărănistă şi nu au fost de acord să-l subordoneze unor interese nefireşti.


Schisma din partid a fost resimţită în 2012, atunci când, în partidul ce a fost afiliat, în 1987, de seniorul Corneliu Coposu, la Partidul Popular European, erau procese. Cei care astăzi s-au regrupat în PNŢ MM au fost excluşi, unii chiar de două ori din PNŢ-CD, iar pe fondul acesta de schismă, în care Aurelian Pavelescu, formal, avea ştampila partidului şi, practic, gira funcţia de preşedinte, fără niciun fel de calitate legală, pentru că toate congresele pe care le-a orchestrat în decursul anilor 2012-2015 erau contrafăcute şi fără nicio relevanţă, cei nemulţumiţi din PNŢ-CD s-au raliat şi au convocat un Congres în mai 2015, la care a fost ales preşedinte al PNŢ-CD-ului domnul Radu Rizescu, această aripă din PNŢ-CD, fiind considerată una „neoficială” de către acoliţii preşedintelui-ştampilă, Aurelian Pavelescu.
În luna mai 2015, aripa „neoficială” a câştigat în instanţă o primă bătălie juridică, împotriva preşedintelui-ştampilă al partidului, Aurelian Pavelescu, justitia română refuzând în mod definitiv solicitarea lui Pavelescu de a înregistra un pretins congres pe care acesta l-ar fi organizat la Poiana Brasov în septembrie 2014.


Procesele din PNŢ-CD au continuat şi continuă, iar membrii excluşi din partidul lui Pavelescu au decis să se orienteze către o structură politică care să ducă mai departe doctrina naţional-ţărănistă şi creştin-democrată, „ne-am decis că trebuie să luăm diferite măsuri pentru a menţine caracterul acestei doctrine naţional-ţărăniste creştin-democarte, pentru a menţine legăturile pe care le avem între noi ca oameni şi pentru a da posibilitatea şi altora care vor să vină alături de noi, să vină într-un cadru organizat, pentru că foarte mulţi nu mai veneau către PNŢ-CD şi nici nu vor mai veni câtă vreme aud că PNŢ-CD-ul este condus de Pavelescu. Şi în momnetul de faţă, noi când ne adresăm oamenilor şi întreabă, spunem că noi nu suntem PNŢ-CD-ul cu Pavelescu, noi suntem PNŢ-CD-ul fără Pavelescu”, a rostit fostul primar al Timişoarei, inginer Gheorghe Ciuhandu, în cadrul primei conferinţe de presă a PNŢ MM.


În începutul apariţiei noii structuri politice a fost înfiinţat un ONG numit Asociaţia Clubului Ţărănist PNŢ-CD, înfiinţat la nivel naţional în noiembrie, decembrie 2014, iar la Timişoara, în ianuarie 2015.
După ce s-a încheiat prima fază, cea cu ONG-ul, a fost necesar să se constituie o organizaţie politică, un partid politic, iar în 31 august 2015, la Bucureşti s-a constituit un Comitet de Acţiune din care a rezultat PNŢ MM (la nivel naţional), cu preşedinte Mihai Grigoriu, din Bucureşti, fost deputat PNŢ-CD, Gheorghe Ciuhandu, prim-vicepreşedinte şi 16 membri plini şi membrii supleanţi din toate zonele ţării. Această conducere nu a fost aleasă într-un Congres, ci desemnată provizoriu.
La finele lunii octombrie, printr-o decizie a Curţii de Apel Bucureşti, PNŢ MM a fost admis ca partid politic şi înregistrat la poziţia 136 în registrul partidelor politice.
Din acest moment a început organizarea noii structuri politice în teritoriu. La Timişoara, din februarie anul trecut, cei care au decis organizarea partidului s-au întrunit în mai multe rânduri, iar pe 14 februarie 2017 s-a constituit un grup de iniţiativă care a mandatat un preşedinte interimar, Gabriel Muncuş, grupul având misiunea să ia inţiativa constituirii unei organizaţii judeţene.
În mai anul trecut, domnii Sasca şi Ciuhandu au fost mandataţi să se deplasaze la Braşov, la prima întrunire a PNŢ MM-ului, acolo partidul întrunindu-se şi cu Asociaţia Clubul Naţional Ţărănist PNŢ-CD, Fundaţia „Maniu-Mihalache”, Asociaţia Transilvania „Iuliu Maniu” şi PNŢ-CD prezidat de preşedintele Radu Rizescu ales în mai 2015. „Ca o dovadă că toate aceste structuri naţional-ţărăniste, sau care se revendică ca atare, fie că sunt partide, fie că sunt ONG-uri, fie că sunt Fundaţii, Asociaţii, asipiră la o unificare a acestei mişcări, cu excepţia lui Pavelescu”, a spus Gheorghe Ciuhandu la conferinţa de presă.
La acestă întrunire de la Braşov au fost stabilite mai multe direcţii de acţiune printre care şi organizarea în teritoriu a PNŢ MM, o echipă doctrinar mandatată să stabilească statutul noii structuri politice, statut care a fost redactat şi poate fi citit de toţi cei interesaţi, chestinui legate de promovarea partidului etc.
În plan teritorial, PNŢ MM şi-a constituit între timp organizaţii la Stau Mare  (organizaţie aleasă, în iulie 2017), în Hunedoara, în Prahova, grupuri de iniţiativă, la fel ca în Timiş, mai sunt în Maramureş (la Baia Mare), la Arad, Bucureşti, Constanţa, în judeţul Galaţi (la Tecuci) şi în judeţul Suceava.


„Noi, din comitetul de iniţiativă, suntem oameni care am fost membrii PNŢ-CD, care nu mai considerăm că PNŢ-CD-ul actual, reprezentat de Pavelescu, mai reprezintă sipritul adevărat al partidului şi, ca atare, am luat-o pe această cale dintr-un motiv obiectiv, să păstrăm aceste idealuri şi să creăm o alternativă şi o ofertă politică pentru cei interesaţi. Deci, dincolo de cei care am fost membrii sau simpatizanţi, suntem deschişi către toţi şi, mă gândesc în perspectiva politică  a momentului, unde partidele politice din Parlament, în cea mai mare parte sunt discreditate şi nu mai reprezeintă pe nimeni, şi lucrul acesta se vede, că strada e plină de demonstraţii, suntem deschişi şi chiar receptivi faţă de aceşti oameni de bună credinţă care ar dori să îndrepte lucrurile, dar cu proteste stradale nu poţi să faci lucrul ăsta. Deci, oferta noastră se adresează, dincolo de membrii de dinaite, care în general sunt oameni deja mai înaintaţi în vârstă, şi către oameni mai tineri care-şi manifestă aceste dorinţe politice într-un cadru neorganizat, în stradă şi fără o perspectivă de a schimba ceva, să vină către un partid politic nou, care chiar dacă moşteneşte şi preia nişte tradiţii, preia nişte tradiţii de care chiar nu mi-e ruşine şi pe care sunt convins că le împărtăşesc şi aceşti oameni”, a rostit, la conferinţa de presă, inginer Gheorghe Ciuhandu, fostul primar al municipiului Timişoara.


În plin Centenar al întregirii Regatului României, prezent săptămâna trecută la Sighetul Marmaţiei, la comemorarea liderilor naţional-ţărănişti Iuliu Maniu şi Ion Mihalache, ucişi în închisorile comuniste, domnul Viorel Sasca a rostit următoarele la conferinţa de presă: „Cu această ocazie s-a relevat rolul Partidului Naţional Român, al liderilor acestui partid, a reprezentanţilor bisericii greco-catolice şi a celei ortodoxe la Marea Unire. Fără îndoială că, rolul principal în această Mare Unire l-a avut Iuliu Maniu, şi, din Declaraţia de la Alba Iulia sunt surprinse câteva idei importante din care se vede ce om vizionar a fost Iuliu Maniu. Ceea ce am văzut eu că se întâmplă la ora actuală, privind aniversarea Centenarului, mi se pare că este o încercare de a minimaliza rolul lui Iuliu Maniu, ceea ce este foarte trist. Şi acuma se încearcă o cosmetizare a istoriei în interesul unora ca să o folosească ca şi capital politic. Ori este o mare nedreptate care se face celor care într-adevăr au avut o contribuţie importantă la Marea Unire şi, în primul rând, lui Iuliu Maniu”.


După ce s-a încheiat acea comemorare de săptămâna trecută, la Sighetul Marmaţiei a avut loc o întâlnire politică a celor care sunt înscrişi în PNŢ MM, luându-se hotărârea ca la sfârşitul acestui an, în luna decembrie, PNŢ MM să aibă un Congres în care să se decidă conducerea partidului prin vot, partidul urmând să aibă astfel o conducere aleasă.


Despre situaţia actuală din PNŢ-CD, despre datoriile partidului, despre afacerile imobiliare ale conducerii, Viorel Sasca a rostit următoarele: „Dacă acolo mai sunt oameni care cred că trebuie stat şi că va putea fi eliminat Pavelescu din interior, cred că ei se înseală, dar, au datoria măcar să-l blocheze în aceste acţiuni prin care el vinde sediile partidului nostru. A vândut sediul din Bucureşti, sediul vechi al partidului, iar acuma este pe rol această acţiune a lui de a vinde sediul de aici. Au cerut aprobarea CNC-ului. L-au ţinut sâmbătă, în timp ce noi eram la comemorare, la Sighetul Marmaţiei. Au ţinut CNC-ul la Baia Mare. Avem informaţii că a fost un CNC ţinut în condiţii nestatutare, deci nu a avut majoritatea membrilor prezenţi ai CNC-ului, dar le-a luat aprobarea pentru a vinde sediul. Şi gândiţi-vă că, dacă s-a plecat de la o datorie de 51.000 de lei, această datorie a acumulat penalităţi, majorări şi s-a ajuns la 180 şi ceva de mii de lei, asta înseamnă 45.000 de euro, patruzeci şi ceva de mii de euro. Sediul este evaluat la 470.000 de euro. Să-l vândă numai cu 300.000 de euro. Are procedura pusă la punct, cum a făcut şi-n Bucureşti. Găseşte un cumpărător, face un precontract, cumpărătorul îi dă banii ca să stingă datoria. Stinge datoria. Nu se mai ţine licitaţia şi-l vinde. Cu cât îl va vinde, cât va trece în acte, este un semn de întrebare şi care nu mai poate fi ştiut, nu este transparent, nu se va şti. Vă daţi seama ce sumă substanţială este în joc? Deci, acest individ, clar, tratează PNŢ-CD-ul ca o afacere imobiliară şi câtă vreme mai are sedii de vândut, va mai sta şi ne va mai bloca. Când va termina de stors, tot ce se va putea stoarce, va pleca. De aceea, vom adresa un apel tuturor acelora care mai sunt în PNŢ-CD, care mai sunt alături de el, să-ncerce măcar să-l blochez”.

Preşedintele interimar al filialei judeţene a Partidului Naţional Ţărănesc „Maniu-Mihalache”, Gabriel Muncuş, a spus următoarele la conferinţa de presă: „Ca şi partid naţional-ţărănesc, noi suntem un partid de centru şi n-am fost niciodată altfel. Partidul Naţional s-a născut dintr-o necesitate, în Ardeal, de a apăra drepturile românilor care la vremea aceea aveau nevoie de un reprezentant corect. La ora aceasta avem iarăşi nevoie de un partid care să reprezinte drepturile românilor care, eu zic că mulţi ne simţim, nu străini la noi în ţară, nu ştiu, parcă pe undeva e ţara noastră, dar nu mai suntem reprezentaţi. Deci, nu suntem nici de stânga, nici de dreapta. De dreapta n-am fost niciodată. Unii au vrut să fim de dreapta. Părerea mea e că n-am fost. Şi nici de stânga. Azi, nouă ne trebuie un centru, un echilibru. Să lăsăm circul, să construim. Problemele sunt învăţământul, sănătatea şi natalitatea care, din păcate, sunt batjocorite”.


Partidul Naţional Ţărănesc „Maniu-Mihalache” este constituit doar pe perioada cât PNŢ-CD se află sub conducerea lui Aurelian Pavelescu, în momentul în care Pavelescu dispare de la conducere partidului, toţi membrii excluşi de el din partid şi cei care sunt acum în PNŢ MM, vor face fuziunea şi vor reintra în PNŢ-CD, acest mare partid al Creştin-Democraţiei din România, reluându-şi activitatea.
Potrivit celor anunţate de preşedintele interimar al filialei judeţene a Partiului Naţional Ţărănesc „Maniu-Mihalache”, Gabriel Muncuş, membrii vechi ai partidului, dar şi cei noi, se vor întruni în fiecare primă luni din lună, la ora 15, iar în fiecare miercuri din lună, de la ora 12, PNŢ MM organizează o conferinţă de presă la care invită toţi jurnaliştii din municipiul Timişoara.


Cornel Seracin
Foto: Constantin Duma