Sevil Shhaideh, Rovana Plumb, Răzvan Cuc și-au dat demisia din Guvern

 

Zi încărcată, ieri, pentru partidele coaliției aflate la guvernare. La nivelul conducerilor ALDE și PSD s-a discutat remanierea Guvernului, propusă de prim-ministrul Mihai Tudose. Cele două partide au avut ședințe, cea de la PSD fiind una maraton. Atmosfera a fost extrem de tensionată, existând două posibilități: prima – miniștrii să se opună remanierii și, ca urmare, premierul să demisioneze, a doua – miniștrilor să li se accepte demisia și Mihai Tudose să rămână în continuare premier. În acest joc au intrat și două persoane importante și apropiate lui Liviu Dragnea, președintele partidului: Sevil Shhaideh și Rovana Plumb, cercetate pentru fapte penale în dosare deschide de DNA.

În cadrul ședinței Comitetului Executiv PSD, Sevil Shhaideh, ministrul Dezvoltării Regionale, Rovana Plumb, ministrul Fondurilor Europene, și Răzvan Cuc, ministrul Transporturilor, și-au prezentat demisia din Guvern și s-au pus la dispoziția partidului. Remanierea Guvernului s-a luat în discuție ca urmare a recomandărilor prim-ministrului Mihai Tudose. Acesta a invocat motive de integritate și de performanță. Decizia finală în ceea ce privea rămânerea sau plecarea din Guvern a luat-o Comitetul Executiv. În unanimitate, membrii Comitetului Executiv și-au exprimat sprijinul pentru cei trei miniștri. Cu toate acestea, după o pauză de gândire și după mai multe rugăminți venite din partea conducerii partidului, cei trei și-au menținut decizia de a demisiona, fapt de care Comitetul Executiv a luat act. Astfel, Guvernul a rămas fără cei trei miniștri social-democrați, urmând ca astăzi Comitetul Executiv să se reunească din nou, pentru a nominaliza alte persoane în locul miniștrilor demisionari.

Liviu Dragnea le-a prezentat colegilor săi din partid, în cadrul ședinței Comitetului Executiv al PSD, și situaţia dificilă în care se află social-democrații în acest moment. El a vorbit despre vina proprie în existenţa acestei crize: „Am ajuns într-o situaţie tensionată, din cauza mai multor oameni, dar şi din vina mea”. Mai mult, liderul PSD a punctat faptul că el nu mai vrea să fie pus în postura de a ajunge la mâna şefului statului pentru numirea noului premier, probabil pentru a nu se mai face de râs, după ce s-a dovedit, în două rânduri deja, că social-democrații nu sunt capabili să guverneze. „Eu a treia oară la Iohannis nu mă mai duc. Vă ştiu pe fiecare dintre voi şi riscăm să ajungem într-o situaţie în care să ne omorâm prin implozie. Trebuie să încetăm”, a completat Dragnea.

În ceea ce-l privește pe cel de-al cincilea ministru pentru care prim-ministrul Tudose a propus măsura remanierii, preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat că partidul nu poate fi de acord cu o eventuală demisie a lui Viorel Ilie din Guvern, întrucât acesta a primit deja sprijinul politic al ALDE, iar Senatul a respins cererea DNA care viza urmărirea sa penală.

„Nu putem fi de acord cu vreo propunere de demisie a lui Viorel Ilie pentru că i-am acordat sprijinul politic”, a declarat Călin Popescu-Tăriceanu, la finalul şedinţei conducerii ALDE, referindu-se la decizia adoptată în urmă cu două săptămâni privind susţinerea în continuare a ministrului pentru Relaţia cu Parlamentul, în pofida dosarului deschis de către DNA.

Tăriceanu a apreciat că este justificat argumentul lui Mihai Tudose privind remanierea unor miniştri din considerente de performanţă, dar l-a contestat pe cel privind problemele penale ale unor miniştri. „Punctul de vedere al ALDE este foarte clar. Am găsit atâtea informaţii şi dovezi legate de abuzuri ale colegilor doamnei Kovesi încât ne întrebăm care este respectul pentru lege al acestei instituţii (...) DNA şi-a pierdut credibilitatea. Nu putem accepta ca DNA să facă Guvernul României cum îi convine”, a declarat Tăriceanu.

El s-a referit şi la faptul invocat de către premierul Tudose, privind temerile oficialilor europeni în cazul miniştrilor care se ocupă de fonduri europene, liderul ALDE precizând că nu este cazul lui Viorel Ilie.

„Cred că şi premierul trebuie să ţină cont de argumentele prezentate. Motivele pentru care doreşte ca cele două doamne (Rovana Plumb şi Sevil Shhaideh - n.red.) să plece din Guvern, în cazul ministrului Ilie nu se aplică”, a spus Tăriceanu.

Anton BORBELY