Alin Nica îi îndeamnă pe liberalii timișeni să nu mai fie supușii conducerii

 

Delegații organizațiilor din județ ale PNL Timiș se vor întruni sâmbătă, la Timișoara, în cadrul conferinței județene de alegeri. Principala bătălie se dă pentru funcția de președinte al filialei, poziție la care candidează și Alin Nica, primarul comunei Dudeștii Noi.

Alegerile din PNL Timiș vin după ce filiala condusă de primarul Timișoarei a reușit contraperformanța de a obține unul dintre cele mai slabe rezultate atât la alegerile locale, cât și la cele generale. Tocmai de aceea, în PNL Timiș se simte nevoia unei schimbări care să îi readucă pe liberali în prim-planul politicii județene.

 

PNL trebuie să își asume o altfel de politică

 

Alin Nica consideră că PNL Timiș trebuie să își schimbe substanțial politica, iar liderii filialei – atitudinea nu doar față de electorat, ci și față de propriii membri.

„Se pare că noi avem talentul de neegalat de a băga gunoiul sub preș – consideră Alin Nica. Ori de câte ori avem o înfrângere, ori de câte ori am greșit cu ceva nu stăm să gândim cu ce am greșit, de ce nu a mers bine ceea ce am făcut. Repede luăm mătura, băgăm gunoiul sub preș, mergem înainte, uităm să învățăm din greșeli și suntem condamnați să le repetăm.

Cum putem să generăm noi direcții de dezvoltare politică, dacă nu prin competiție, dacă nu prin confruntare de mesaje? Am auzit că li s-a cerut unora dintre cei care doreau să candideze să își retragă candidaturile. Cum poate face un liberal o astfel de nelegiuire? Cum poate cere un liberal unor colegi să renunțe la dreptul constituțional de a candida? Cred că este foarte grav și, dacă nu învățăm din aceste lucruri, vom ajunge un partid foarte mic. Vom fi tot mai puțini, vom fi tot mai puțin respectați.

Politica pe care noi am făcut-o, politica nasului pe sus, politica tupeului, politica obrăzniciei sunt detestate de oameni când mergem pe stradă. Aceste lucruri trebuie să le schimbăm pentru a ajunge din nou credibili. Brătienii nu au mers cu nasul pe sus, nu s-au împăunat cu realizările lor ori de câte ori țineau un discurs în fața alegătorilor, ci au fost reținuți, cumpătați, modești.

E adevărat că, în campanii, se spun și cuvinte grele, se spun și acuzații, se aruncă vorbe care pot părea și poate chiar sunt dureroase. Avem dreptul de a contrazice, pentru că noi, cei care credem că PNL nu merge în direcția bună, n-o spunem ca să demolăm un om, o idee, ci avem dreptul de a critica fără ca acea critică să fie luată drept o ieșire dușmănoasă.

Sper ca PNL să găsească în această mare imensă de resurse un lider și nu un șef. Avem nevoie de oameni care să se ridice, să spună ce cred cu tărie, nu de supuși. 

Un lider găsește diamante și le șlefuiește, făcându-le briliante.

Vreau să le transmit liberalilor timișeni un singur lucru: îndrăzniți și spuneți ceea ce credeți, ceea ce gândiți, acționați!”.

 

Lauda de sine

 

De cealaltă parte, președintele interimar al PNL Timiș și-a expus pe o rețea de socializare motivele pentru care candidează și atuurile pe care consideră că le are în această luptă.

Să o luăm, așadar, punctual.

Spune președintele interimar că este „un om de echipă, tolerant și iertător”. Este vorba despre aceeași persoană care a influențat votul privind desemnarea delegaților la conferința județeană de alegeri fără a ține cont de una dintre recomandările primite de la conducerea centrală a partidului, și anume ca numărul delegaților să fie stabilit, în proporție de 50%, de procentul obținut de organizația respectivă la alegeri. Nu, „tolerantul” președinte interimar a făcut în așa fel încât numărul delegaților să fie influențat de numărul de voturi obținute în scrutinele electorale. E lesne de priceput că Timișoara va avea cei mai mulți delegați, deși organizația – pe care președintele interimar o reprezintă cu brio – a obținut un procentaj foarte slab.

„Am experiență în administrația publică și pot direcționa activitatea politică a filialei astfel încât ea să fie de ajutor primarilor PNL”, continuă președintele interimar. Să nu uităm că, înainte de a fi președinte interimar, a fost președinte plin și copreședinte al organizației județene, poziții din care a condus filiala spre un rezultat dezastruos la alegerile locale. Cum președinția Consiliului Județean Timiș este deținută de PSD, partid pe care președintele interimar îl atacă cu fiecare prilej, e lesne de înțeles ce influență poate avea el la conducerea instituției.

Următorul punct este, de departe, cel mai simpatic: „Reprezint aproape 50% din populația și implicit din electoratul județului Timiș”. Ei, asta-i bună! S-a văzut, cu riscul de a ne repeta, cât de mare a fost aderența PNL Timiș la electorat, avându-l în frunte pe actualul președinte interimar. Cunoscut ca fief liberal, județul Timiș a fost, la alegerile locale de anul trecut, aproape „înroșit”, bașca faptul că PNL a pierdut – grație unei politici păguboase și promovarea unor personaje politice controversate – și președinția CJ Timiș. Apoi, procentul de 50% din „populație și implicit din electoratul județului Timiș” este contrazis de însăși numărul de alegători prezenți la ultimele alegeri locale. Dacă în județ prezența la vot a fost de 40,75%, în Timișoara, în schimb, s-au prezentat la urne 28,3% din cetățenii cu drept de vot... Iar dintre aceștia, nu toți au votat cu PNL sau cu președintele său interimar. Primarul Timișoarei, cel care acum dorește funcția de președinte plin al PNL Timiș, a obținut cel mai mic număr de voturi din istorie, cu 15.000 mai puține decât în 2012, fiind ales de doar 15% din totalul populației cu drept de vot. Păi, și atunci, unde e reprezentativitatea?

Apoi, spune președintele interimar, că este, în mod detașat, „persoana din filială cu cea mai mare notorietate pozitivă și încredere la populație, atât în plan local, cât și la nivel județean și național”. Într-adevăr, notorietate are, însă nu chiar atât de pozitivă, de a ajuns Timișoara, sub conducerea sa, să fie luată la bășcălie în rând cu mult mai celebrul Caracal. Iar asta se trage de la modul în care administrează orașul cel care a fost ales în fruntea sa.

Și aici ajungem la ultimul punct „forte”: proiectele pentru Timișoara. Acum, președintele interimar spune că va materializa în următorii ani aceste proiecte și, pentru a sensibiliza inimile liberalilor, promite că o bună parte din prestigiul și încrederea pe care acestea i le vor aduce le va transfera spre PNL, de parcă acestea se transferă precum jucătorii la fotbal.

 

Cine și ce votează

 

Aproximativ 440 de delegați ai organizațiilor PNL din județul Timiș vor fi prezenți sâmbătă, la Centrul Regional de Afaceri, pentru a alege noua conducere a filialei. La nivel județean, peste 75% dintre organizații și-au stabilit conducerile în urma alegerilor interne. „În acest sens, s-au îndeplinit condițiile statutare pentru convocarea Comitetului de Coordonare Județean al PNL Timiș. Ședința CCJ PNL Timiș va avea loc în 22 aprilie 2017, de la ora 10, la Centrul Regional de Afaceri din Timișoara”, au transmis reprezentanții PNL.

Pentru funcția de președinte sunt trei candidați: Alin Nica, Nicolae Robu și Alain Rus.

Pentru funcțiile de prim-vicepreședinți candidează deputatul Marilen Pirtea și consilierul județean Viorel Coifan.

Alegerile de sâmbătă pot însemna pentru PNL Timiș începutul revenirii în prim-planul politicii județene, regionale și, de ce nu?, naționale. Totul e ca delegații să discearnă fiecare dintre proiectele pe care candidații le propun și să decidă în consecință.

Alin Nica, candidat la funcția de președinte al PNL Timiș, consideră că „este nevoie în Partidul Național Liberal de o competiție deschisă, care să genereze progres, noi idei politice pentru partidul nostru. Cred că PNL, și acest lucru este ceea ce îmi dă puterea de a merge înainte în această competiție, este forța pe care se pot baza oamenii cinstiți, harnici, cu spirit de inițiativă în această parte de țară, dar și în România, în ansamblu, care cred în valorile liberale reînviate după decembrie 1989”.

Anton BORBELY