Parlamentul României s-a reunit miercuri pentru a dezbate şi vota moţiunea de cenzură iniţiată de PNL şi USR împotriva Cabinetului Grindeanu, motivată de modificările la legile penale promovate de Guvern. Moţiunea de cenzură depusă de PNL şi susţinută în Parlament de USR şi PMP - prima cu care s-a confruntat Cabinetul Grindeanu - nu a trecut la votul Parlamentului. Doar 161 de parlamentari au votat în favoarea moțiunii. Conform rezultatelor opţiunilor, au fost 202 de voturi valabil exprimate şi 33 de voturi anulate. De menţionat că parlamentarii PSD au asigurat cvorumul, dar nu au votat.

 

Fragmente din discursul premierului Sorin Grindeanu

„(...) Opoziţia a depus o moţiune de cenzură. Este dreptul constituţional al colegilor noştri să facă acest lucru. E greu totuşi să nu remarc că această moţiune nu-şi mai are obiect. (...) Mă aşteptam la o abordare profesionistă din partea PNL atunci când vine vorba de lucruri serioase, dar dumnealor au găsit de cuviinţă să-l trimită pe domnul Cătălin Predoiu să susţină această moţiune. Vorbim de un ministru, de un fost ministru al justiţiei, care a coordonat realizarea Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală, două legi fundamentale pentru bunul mers al justiţiei, pe care Curtea Constituţională le-a amendat prin nenumărate decizii şi ale căror efecte negative le resimţim şi astăzi. Domnule Predoiu şi stimaţi colegi din PNL, nu a fost niciodată vorba despre ordonanţă pe graţiere. Cred că cineva din interiorul PNL cu mai multă credibilitate şi competenţă putea să susţină această moţiune, dar fiecare dă socoteală odată la patru ani, în faţa oamenilor pentru ceea ce face în parlament, iar colegii liberali au dat socoteală cu vârf şi îndesat la alegerile din 11 decembrie. Mă uit, de asemenea, la parlamentarii USR, care au susţinut acest demers. Poate lipsa de experienţă i-au făcut să se asocieze cu un partid pe care până mai ieri îl criticau cu vehemenţă. Aveam aşteptări mult mai mari de la această nouă generaţie de politicieni venită în parlament, dar cred că domniile lor şi-au propus de fapt să salveze România prin somn. Altfel, nu pot să înţeleg cum poţi să dormi în parlament când dezbatem bugetul României. Sper, de asemenea, că dl. Nicuşor Dan şi-a făcut temele mai bine pentru astăzi şi ştie ce vrea să spună. (...)

Eu cred că avem o datorie faţă de încrederea populară pe care am caştigat-o la urne şi că trebuie să ne asumăm în continuare guvernarea acestei ţări. (...)  Avem un Program de Guvernare votat de majoritatea dintre români, dintre românii prezenţi la urne, avem cel mai mare sprijin popular de după Revoluţie, dar avem şi datoria să implementăm ceea ce scrie în Programul de Guvernare. 

Repet: ceea ce scrie acolo. Iar până acum, deşi timpul a fost scurt, am luat deja câteva măsuri extrem de bune pentru români. Am crescut salariul minim, am crescut salariile celor din administraţia publică locală, am crescut punctul de pensie şi pensia minimă, am eliminat CASS-ul pentru pensionari şi impozitul pentru pensiile mai mici de 2.000 de lei. De asemenea, am dublat bursele şi am acordat transport gratuit pe CFR pentru toţi studenţii şi mă bucur că deja am văzut că această măsură funcţionează. Şi mai sunt multe alte lucruri pe care am reuşit deja să le implementăm, la fel cum avem multe altele de continuat în perioada următoare. Dintre acestea, aş dori să vă amintesc doar: ieftinirea medicamentelor cu 35%, o nouă lege a salarizării publice, construcţia celor opt spitale regionale şi, bineînţeles, acel spital republican. Toate aceste lucruri vor deveni realitate, pas cu pas şi în strânsă colaborare şi dialog cu Parlamentul. 

Doamnelor şi domnilor, dincolo de Programul de Guvernare, care reprezintă o prioritate, nu putem să ignorăm evenimentele care au avut loc în România în ultimele zile. Câteva seri la rând am stat şi am urmărit protestele, fiind în sediul Guvernului. Cred că românii care au ieşit în stradă au tot dreptul să îşi strige nemulţumirea atunci când simt asta. (...) Am văzut în aceste zile foarte multă creativitate, atât pe pancarte, atât în lozincile scandate, cât şi pe Facebook. Am avut ocazia să citesc foarte multe comentarii şi mesaje. Unele au fost de susţinere, altele, evident, negative. Voi aprecia întotdeauna orice critică, dacă are în spate argumente. Dar nu voi accepta ura revărsată asupra familiei şi a copiilor. Oamenii politici au datoria să armonizeze opiniile venite din partea societăţii şi să le aducă la un numitor comun. De aceea mă aşteptam ca ieri, discursul preşedintelui Iohannis să meargă în această direcţie. Pentru că deja s-a ajuns prea departe. Avem soţii, părinţi sau copii, care au ajuns să îşi arunce cuvinte grele unii altora în aceste zile. Am auzit pe cineva că părinţii sunt la protest în faţă la Cotroceni, iar copiii lor, în faţă la Palatul Victoria. Nu pot accepta că există două Românii. Acest lucru trebuie să înceteze. Acest lucru nu este normal. (...) Nu ura, ci raţiunea şi dialogul trebuie să primeze. (...)

Vă asigur că am înţeles pe deplin toată emoţia şi supărarea pe care ordonanţa 13 le-au generat. O parte însemnată a acestei ţări ne-a transmis, democratic, că nu identifică binele general în acea ordonanţă. De aceea am decis să convoc de urgenţă guvernul pe care îl conduc şi să o abrogăm. Nu voi mai accepta nici o iniţiativă de acest gen în guvern. Am considerat, ca prim-ministru, că trebuie să fac asta. E nevoie de mai multă dezbatere, de mai mult dialog, de mai multe opinii avizate pe aceste subiecte, care pot trezi emoţii puternice în societate. Iar cel mai bun loc ca acest lucru să se întâmple este aici, în parlament. (...) Guvernul va susţine în continuare lupta împotriva corupţiei şi consolidarea statului de drept. Vă promit că de azi înainte acest guvern va fi exclusiv unul al dialogului şi al consultării publice pe marile subiecte care privesc întreaga societate. E singura modalitate pentru a merge mai departe cu toţii împreună ca naţiune. (...)”.

 

Scandal în Parlament

La dezbaterea moțiunii în Parlament, la un moment dat, a fost scandal în toată regula. În timpul discursului dur al liberalului Cătălin Predoiu, de la balcoane au început să se audă vociferări, iar șeful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a amenințat cu evacuarea. „Încurcaţi locurile, aici este Parlament, nu stadionul municipal”. De asemenea, parlamentarii Opoziției au aprins lanternele telefoanelor mobile în Parlament pentru a-și arăta solidaritatea cu protestatarii din Piața Victoriei.

Delia GRIGORE