Discuție cu Alin-Adrian Nica, primarul comunei Dudeștii Noi, membru marcant al PNL, președintele delegației României la Comitetul Regiunilor de la Bruxelles

Alin-Adrian Nica este unul dintre tinerii liberali timișeni care s-a remarcat nu doar în plan administrativ, fiind, încă de la reînființarea comunei, primar al comunei Dudeștii Noi, localitate care a cunoscut, în mandatele sale, o dezvoltare fără precedent, ci și în plan politic. A deținut funcții executive atât în organisme naționale - cum ar fi Asociația Comunelor din România -, cât și în organisme internaționale ce funcționează pe lângă Comisia Europeană de la Bruxelles. A fost, de asemenea, până înaintea alegerilor locale de anul trecut, vicepreședinte al PNL Timiș, funcție la care a renunțat, în semn de protest, ca urmare a greșelilor făcute de conducerea filialei în desemnarea candidaților la alegerile din luna iunie a anului 2016.

Despre prima perioadă a guvernării PSD, despre problemele cu care se confruntă PNL, dar și despre viziunea sa pentru redresarea Partidului Național Liberal am stat de vorbă cu Alin-Adrian Nica, discuție pe care o redăm în cele ce urmează.

 

- Cum percepeți primele măsuri ale Guvernului Grindeanu?

 

- Guvernarea PSD, încă de la început, a făcut ceea ce ne așteptam cu toții, adică să dea vina pe greaua moștenire pentru neimplementarea sau implementarea măsurilor propuse în campania electorală cu adoptarea altor măsuri care să contravină celor spuse atunci. Și mă refer aici la faptul că Dragnea și PSD acuză guvernarea Cioloș de lăsarea unei găuri de zece miliarde de lei, care, vezi-Doamne, nu mai lasă loc de manevră noului Guvern pentru a implementa promisiunile populiste. Desigur, ei pregătesc în acest fel terenul pentru că au în vedere noi decizii de întărire a fiscalității, noi taxe și impozite, adoptate în mod mascat, renunțarea la investiții și îndatorarea țării, pentru a pune, totuși, în aplicare acele măsuri fără suport bugetar propuse în campania electorală. Acest lucru nu trebuie să rămână netaxat de către noi, Partidul Național Liberal, și trebuie să le spunem românilor că au fost păcăliți încă din primele zile ale campaniei electorale, atunci când se propuneau lucruri care nu țin seama de realitățile economice. Mă refer aici la toate acele măsuri de relaxare fiscală, care puneau presiune pe bugetul anului 2017, mă refer la măsurile de creșteri salariale fără acoperire în economie, lucruri care se vor răsfrânge, în ultimă instanță, tot asupra cetățenilor și asupra mediului de afaceri, care vor trebui să suporte o inflație în creștere, un curs al leului care se va deprecia, care nu va mai fi la fel de stabil.

 

- Se vor resimți, din punct de vedere economic, negativ aceste măsuri?

 

- Toate aceste presiuni puse pe economie vor trebui să răbufnească undeva și cândva. Deja vedem că se adâncește deficitul comercial, adică economia națională nu produce atât cât este nevoie, având această cerere amplificată artificial de măsurile de creșteri salariale fără acoperire în economie. Oricât de nepopular ar fi să-i spui omului că nu ești de acord să-i crești salariul, trebuie, în același timp, să-i explici faptul că și dacă îi dai mai mulți bani, el având mai mulți bani de cheltuit, în condițiile în care economia nu face față și nu produce atât cât are el nevoie, țara trebuie să importe mai multe bunuri, trebuie să plătească cu valută și, dacă există cerere mai mare de valută pe piața valutară, cursul leului se depreciază. Adică, vom avea un leu mai slab și, practic, toată acea creștere salarială, care nu are acoperire în economie, se volatilizează prin devalorizarea leului sau prin creșterea inflației. Iar atunci, chiar dacă omul simte că are mai mulți bani în buzunar, el trebuie să plătească mai mult pe pâine, pe ouă, pe cheltuielile zilnice și, până la urmă, tot nemulțumit va fi.

 

- E o strategie a PSD-ului?

 

- Desigur. PSD încearcă această carte a populismului, care i-a mers de fiecare dată, și a reușit să convingă de multe ori la alegeri păturile societății care nu făceau o analiză atât de detaliată sau nu înțelegeau cum merge economia. Până la urmă, totul se întoarce împotriva sa, dar cei care suferă sunt tot oamenii și se amână acea perioadă care ar trebui să fie constantă de câțiva ani buni, cel puțin un deceniu, de creștere economică sănătoasă, sustenabilă, care să ne facă să ne apropiem de standardele de viață din occident. Ei bine, acest ciclu vicios în care PSD ne introduce de fiecare dată este un ciclu al sărăciei, de fapt, este un ciclu al lipsei dezvoltării, pentru că tot plusul pe care reușim să-l strângem la un moment dat, PSD îl distribuie în mod nesustenabil în consum, irosind eforturi dureroase de acumulare, în loc ca acești bani să fie investiți în autostrăzi, în lucruri care să genereze dezvoltare și care, până la urmă, să creeze locuri de muncă și bunăstare pentru fiecare dintre cetățeni.

 

- Partidul Național Liberal trece printr-o perioadă mai delicată. Aveți curajul să spuneți adevărul în aceste condiții?

 

- Adevărul trebuie spus de fiecare dată. Indiferent că ești la putere sau în opoziție. Pentru că el, până la urmă, iese la suprafață ca untdelemnul. Acestea sunt lucrurile care trebuie spuse de fiecare dată, și Partidul Național Liberal le va spune. E adevărat, PNL trece printr-o perioadă mai dificilă, o dată cu pierderea alegerilor și cu apropierea alegerilor interne, însă are puterea să revină în forță în prim-planul scenei politice, cu oameni noi, cu oameni credibili, cu idei novatoare, dar, în același timp, și să facă opoziție constructivă, dar fermă și decisă să sancționeze orice derapaj al noului Guvern de la lucrurile pe care noi le considerăm esențiale pentru țară.

 

- Intenționați să candidați pentru funcția de președinte al PNL Timiș?

 

- În ceea ce privește alegerile interne din PNL Timiș, cum am mai afirmat anterior, dacă o candidatură a mea ar avea darul să unească partidul și nu să-l dezbine, da!, mă voi gândi să candidez. Este nevoie de un suflu nou în partid, dar mai ales de o unitate a acestuia. În acest sens, eu zic că este nevoie de fiecare membru, este nevoie și de Nicolae Robu, ca primar al Timișoarei. El nu poate fi lăsat deoparte, ci privit ca o parte a soluției de conducere a filialei. Este evident acest lucru. La fel cum e nevoie și de fiecare primar pe care partidul îl are acum și de fiecare ales local. Eu zic că trebuie trecut peste orgolii, peste diferendele care au fost la un moment dat între anumiți membri PNL și trebuie făcut un efort comun de revitalizare, dar și de asanare a filialei, pentru a porni pe un nou drum.

 

- Vă mulțumesc!

A consemnat Petru Vasile TOMOIAGĂ