La noi, ca la nimeni. Deși ei sunt puși la întocmirea legilor în țară, deși ei sunt puși la a veghea ca ele să fie respectate, tot ei sunt și primii care le încalcă, cum ar veni îi cam doare în bască de legile făcute și valabile, probabil, doar pentru prostime. Cum ar veni, hai să prostim proștii.
Prin luna mai, social-democratul Eugen Teodorovici a publicat o poză în care prim-ministrul Ludovic Orban era surprins fumând și fără mască în spații închise. Deci, două abateri dintr-o lovitură. Alături de el mai erau, conform fotografiei, vicepremierul Raluca Turcan, ministrul economiei, Virgil Popescu, ministrul transporturilor, Lucian Bode, și ministrul de externe, Bogdan Aurescu, care nu purtau măști, unii dintre ei fumând. Halal respect față de legi. Premierul Ludovic Orban a plătit, pentru aceasta, două amenzi în cuantum de 3.000 de lei pentru fumat și nepurtarea măștii în spații închise. Lupul moralist, alias prim-ministrul, consideră că regulile trebuie respectate în aceeași măsură de către orice cetățean, indiferent de poziția pe care o ocupă, iar în cazul în care acestea sunt încălcate trebuie aplicate sancțiunile stabilite de lege, fără a face distincție. Oare?!
După un timp, președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, a fost sancționat pentru că nu purta mască. Iată reacția acestuia în urma incidentului:
„Orban și ai săi folosesc Poliția Română în scopuri politice. Este o rușine!.
Asta arată cât de disperați sunt și cât de jos au ajuns! Nu am văzut nicio conferință de presă a Poliției atunci când Orban și miniștrii săi beau și chefuiau la guvern în timp ce românii erau închiși în case. Nici când liderii PNL făceau paranghelii și reuniuni politice cu sute de persoane. (...)
De aceea, am transmis astăzi dimineață poliției toate datele celor care au fost la masă. Voi plăti amenda. Este o regulă pe care trebuie să o respectăm toți. Oare?!”.
Au fost doar două exemple, concludente vreau să spun. Pe lângă ele, zilnic au fost date sute, mii de amenzi, atât oamenilor de rând, cât și „demnitarilor” care ar fi trebuit să dea exemplu de cum trebuie respectate legile și de cum să fie încălcate, așa cum au făcut ei.
Amenzile, atât pentru persoane fizice, cât și pentru firme, sunt usturător de mari, iar cuantumul lor devine impresionant.
O parte dintre cei amendați, în special firmele și demnitarii „moțați”, au spus că au plătit amenzile și cu toate acestea marea parte a sancțiunilor rămân neachitate. Și, cum spuneam, amenzile le-au plătit, până acum, desigur, doar demnitarii - demnitari pe dracu’ - doar nedemnii noștri conducători, că doar n-o fi fugit nea Ilie care și așa moare de foame să-și vândă casa și să plătească amenzile, că nu a avut bani să-și cumpere mască împotriva covidului, înțelegeți ce spun? El n-a avut, acolo, 3 lei pentru mască, dar sigur va avea 3.000 pentru amendă... Și, totuși, ne poate spune cineva câți bani s-au adunat din amenzile pentru nerespectarea regulilor Covid-19?... Că „personalitățile” care au încălcat legea anti Covid-19 spun că le-au plătit și îi cred, că doar tot din banii noștri le-au plătit, cât despre restul... Dumnezeu cu mila...
Dar, până la urmă, important este să aflăm câți bani s-au strâns din amenzi și, mai ales, ce s-a făcut cu ei?

Petru Vasile TOMOIAG