Spune o vorbă din popor că „Dumnezeu nu bate cu boata / bate cu socoata!//. Și așa este. Vă mai amintiți cum Măria Sa, președintele Klaus Werner Iohannis, în primul său mandat s-a plimbat prin toate colțurile lumii? Cum dispărea Măria Sa perioade lungi de timp, în care nu se adresa în nici un fel poporului, de ni se părea că nici nu mai avem un președinte al țării? Și ce bine era de Măria Sa! Și s-au dus vremurile...
Și uite că a venit năpârca asta de pandemie și, vrea nu vrea, Măria Sa trebuie acuși-acuși să apară pe sticlă și să ne mai spună ce și cum. Și ne spune. Dacă în prima parte, pe când ne zâmbea pandemia din colțul buzelor, domnul președinte a catalogat-o drept „o răceală mai acătării” și tot visa la alegeri anticipate, micul virus i-a dat anticipatele peste cap și i-a pus pohta-n cui, acum Măria Sa a rămas „conectat” tot pe „alegeri”, de data aceasta parlamentare. Deși atunci se îmbolnăveau doar câțiva pe zi, iar decesele erau nivelul câtorva vieți, Măria Sa a dat „stare de urgență” că nu suntem pregătiți și ne-a pregătit pentru alegeri. Constant, Măria Sa, după șase luni, când Guvernul liberal minunat s-a pregătit și s-a pregătit, când am cumpărat măști la suprapreț, fapt de care nu e tras nimeni la răspundere, când la fel ca în urmă cu șase luni nu avem dezinfectanți și materialele corespunzătoare, când nu mai avem ventilatoare și paturi la ATI, când o parte din doctori sunt epuizați, iar în același timp avem un deficit de cadre medicale înspăimântător, când am ajuns la peste 8.000 de noi îmbolnăviri zilnic cu coronavirus și peste una sută decedați zilnic, Măria Sa a „constatat” că nu mai este nevoie de „stare de urgență”, dar, sigur, este nevoie de alegeri - parlamentare de data aceasta.
Și în timp ce medicii ne spun, pe de o parte, că nu au de niciunele pentru a putea lupta cu nenorocitul de virus și avem cea mai mare rată de mortalitate din Europa, pe de altă parte, Guvernul și Președintele vin și ne amețesc cu povești că totul ar fi cât se poate de bine, că totul ar fi sub control, vorba vine. Astfel, acești ipochimeni care ne conduc vin zilnic și ne spun: vom da măști gratuite, vom face mai multe teste, vom da tablete și laptopuri gratuit elevilor, vom fabrica la „Dacia” ventilatoare, vom amenaja noi paturi la ATI, vom aduce medici rezidenți și vom, și vom, și vom, de te apucă vom...a. De făcut nu au făcut însă nimic. Iar într-una dintre cele mai negre zile, cu 120 de morți, Măria Sa a ținut nu știu ce „ședință” în care s-a consultat cu specialiști... Nu ne-a adus specialiștii să spună ce trebuie făcut, dar a venit și ne-a asigurat de cât de bun e Guvernul liberal, de cât de „genial” e Ludovic Orban, de ce lucruri frumoase a realizat și, desigur, ca de fiecare dată, cât este de vinovat PSD-ul care a condus de 30 de ani țara și a distrus sistemul sanitar. A uitat Măria Sa să spună că, de vreo șase ani și mai bine, chiar el „reconstruiește” acest sistem și ce multe lucruri a făcut... Dar, desigur, PSD-ul este de vină și trebuie, neapărat, ca alegerile parlamentare să aibă loc cât mai grabnic... Dacă se poate și înainte de 6 decembrie, dată stabilită de Măria Sa și Guvern... Și mai trebuie să spun că, pe cât de nesimpatizant de PSD eram eu, astăzi când văd această propagandă deșănțată împotriva unui partid care, desigur, a făcut destul rău țării, încep să îndrăgesc PSD-ul. Desigur, nu cel cu reșapatul de Sorin Grindeanu. Dar vreau să spun că tot răul pe care 30 de ani l-a făcut PSD-ul, sau cum s-a chemat în timp, l-a făcut și cu ajutorul celorlalte partide, inclusiv cu cel liberal „perfect” a-l Măriei Sale. Deci, am avut ziua cu 120 de morți pe bază de pandemie. Ține Măria Sa ședință, apoi vine și ne povestește un ceas întreg cum trebuie să ne pregătim pentru vaccinurile viitoare, care nici n-au fost omologate, care nici nu există, dar noi vom primi 10 milioane, și cum trebuie să ne vaccinăm. Desigur, vaccinul nu este obligatoriu, dar, ca întotdeauna când este vorba de „vom”, Măria Sa ne povestește cum s-au găsit metodele speciale să fie transportat acest vaccin, cum va fi el preluat, cum s-au creat condițiile ca el să fie depozitat și păstrat, cum sunt pregătite cadrele care să-l administreze... Și, așa, Măria Sa a devenit cel mai mare povestitor al țării.
În ziua neagră cu 120 de morți, Măria Sa nu ne vorbește de ce facem acum și pe loc, de cum să ne salvăm să nu mai murim cu zile, ci ne povestește de vaccinuri iluzorii și îndepărtate... Ca în povestea „Un pod prea îndepărtat”... Dar, dragi concetățeni, Măria Sa ne-a mai spus încă o dată că salvarea noastră de pandemie sunt alegerile parlamentare... Mulțumim, Măria Ta!

Petru Vasile TOMOIAGĂ