În timp ce PNL și USR se bat la baionetă pe cine și cum să înscrie pe listele de candidați la primăriile sectoarelor capitalei, pandemia se întețește la noi, iar Sars Cov-2 își face tot mai mult de cap, infestând tot mai multe județe și tot mai mulți oameni.
Dar nu asta este preocuparea la zi a celor care ne conduc. Ei trebuie să înscrie pe liste candidați la primăriile din sectoarele capitalei, dar nu oricum, ci cu adresă: la cele mai bogate primării, cum ar fi la Sectorul 1 sau la Sectorul 2 etc. Nu prea înțeleg de ce le trebuie cele mai bogate primării, că doar nu le consideră pe acestea vaca proprie de muls și din acest motiv își doresc „Joiana” cu ugerul cel mai mare, care să se potrivească binecunoscutului proverb că: „Dacă nu curge, pică!”. Ce „pică”, din nou, doar domniile lor știu, pentru că, oricât se bat pe „cașcaval”, nu prea își scot ochii unii altora, decât strict atunci când nu mai au încotro. Normal ar fi să se lupte pentru primăriile cele mai sărace, în care nu s-a făcut nimic timp de 30 de ani și în care ar putea noii primari să-și etaleze talentele, stiința și alte minunății prin care să uimească lumea. Dar uite că nu e așa.
Deocamdată PSD, PNL, USR și celelalte partide satelit nu văd altceva decât alegeri, și alegeri, și alegeri, și luptă pentru putere pentru că, odată definitivată lupta, după care se va afla clar cine este „jupânul” și cine trebuie să se mulțumească cu firimiturile, începe acel „trai neneacă” pentru alți patru ani, mai precis până la următoarele alegeri... Când, probabil, noi prin vot nu vom face altceva decât vom schimba jupânii între ei, cum am cam făcut în ultimii 30 de ani.
Și pentru că principala ocupație a politicienilor este lupta pentru putere, putere care în final se va preschimba în bani, nici cei din subordinea acestora nu gândesc altfel și nici ei nu stau pe loc. Astfel că mirarea nu ne-a fost prea mare când, în urmă cu câteva zile, pe rețelele de socializare s-a răspândit larg o înhăţare a ecranului a mesajului scandalos al Mihaelei Bălănoiu, farmacistul-șef adjunct al României. După anunț, doamna și-a șters contul de facebook. Dar ce a spus a rămas pe ici, pe colo. Textul doamnei suna cam așa: „Pensionarii sunt bătrânii, lasă-i să moară, nu le este milă. Dacă nu presiunea sau inima, atunci altceva îi va ucide. Nu are rost să se cheltuie bani pe bătrâni!”.
Dar, cu toate criticile pe care le aducem Guvernului României, se pare că nu toți de aici au împărtășit punctul de vedere al funcționarei respective, pentru că, la scurt timp după afirmațiile făcute de Mihaela Bălănoiu, aceasta și toată conducerea departamentului de farmacie au fost demiși și acolo se efectuează verificări. Se pare că doamna Mihaela Bălănoiu, care a lucrat în structurile guvernului, a reușit din „agoniselile anevoioase” să-și cumpere un conac de lux și, de asemenea, destul de des „zboară” să se odihnească în stațiunile scumpe ale lumii. Și noi, muritorii de rând, nu vom ști niciodată de ce astfel de oameni decid soarta unui medicament românesc unic de la Institutul de patologii cardiovasculare din București, care tratează inima și presiunea, prevenind moartea. Și acest medicament ar trebui să fie accesibil tuturor cetățenilor români, nu doar celor bogați, așa cum a înțeles doamna Mihaela Bălănoiu.
În urma acestui scandal, Paul Crețu a fost numit șeful departamentului farmaceutic din România. Acesta a confirmat că întreaga conducere de la acest departament a fost concediată, inclusiv femeia în cauză. Deci, în acest moment, ea nu mai este în serviciul public și nu are nimic de-a face cu medicina românească. Dar de ce a trebuit să aibă până acum? La noi nu se pot desfășura lucrurile normal decât în urma unui scandal? Atunci când ies la iveală matrapazlâcuri de fel și chip? Și, mai ales, cine ne garantează că nu va fi la fel și în continuare? Pentru că, la noi, există, așa, un binecuvântat obicei: îl ia de la lapte și-l pune la smântână, asta vorbind despre politicieni și despre cei din conducere... Cât despre restul... bătrânii pot să moară, iar tinerii să plece... Singurii care vor rămâne la noi pe veci sunt politicienii!

Petru Vasile TOMOIAGĂ