Am vorbit în numărul trecut al ziarului nostru despre așa zisă „meritocrație” a unor membri ai partidelor de căpătâi: PSD și PNL. Vorbim despre cele două partide care acum „își arată mușchii” reciproc în detrimentul țării, astăzi, ca și în trecut, și, cât se poate de probabil, în viitor. Astăzi, când mai mult ca oricând ar trebui să ajungă la un consens național și să ia hotărârile cele mai înțelepte pentru țară, continuă ca și până acum: să ia hotărârile cele mai înțelepte pentru ei. Pentru a se îmbogăți și iar îmbogăți.
Asta dacă nu vom înceta odată să le tot dăm girul, să le tot credem minciunile spuse de la o zi la alta fără pic de rușine. De partidele mai mici nici nu are rost să vorbim, fiindcă ele sunt copia fidelă a suratelor mai mari și se mulțumesc cu „resturile” de la mesele bogate ale celor care se succed la conducerea țării.
Și ca să ne întoarcem la „meritocrație”, de când s-a înșeuat cu de la sine putere PNL la conducerea țării, ajutat neprecupețit de președintele țării, am asistat neputincioși la „depesedizarea” țării, adică la a fi înlăturați din posturile de conducere nepricepuții și lingăii de pesediști și înlocuiți cu și mai nepricepuții și mai lingăii de peneliști. Asta da grijă a unui partid. Asta da opțiune. Ăsta da proiect de a conduce țara.
Tocmai în această grijă de a penelifica țara a intrat desigur și sârguința cu care PNL a înlocuit-o nu demult pe Voichița Lăzureanu din funcția de manager al Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara, fiind numită director medical, pentru ca mai apoi, adică la câteva săptămâni, să o mazilească și din această funcție.
După cum bine se știe, Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara s-a aflat și se află în prima linie în lupta cu Covid-19. De ce o fi trebuit schimbată Voichița Lăzureanu din funcția de director al acestui spital în care lucrurile mergeau cât se poate de bine doar conducerea PNL poate să știe.
Cert este că, în aceste zile, am citit în presa timișeană că unsul PNL, medicul Cristian Oancea, a făcut unele declarații fulminante, culminând cu acea că: „Nu mai avem arme. Nu te poți lupta cu prostia, cu ignoranța și cu conspirația, cu indolența, cu nesimțirea, cu iresponsabilitatea. Nu ai ce să-i mai faci. Îi așteptăm în spitale, unde avem și lumânări”, a declarat pentru opiniatimisoarei.ro medicul Cristian Oancea.
Păi cum, domnule director de spital PNL, îți permiți să chemi la spital bolnavii avertizându-i că aveți și lumânări. Dumneavoastră vă substituiți Bisericii. Și asta cu lumânările este amenințare ori încurajare? Ce spuneți?
E drept că lucrurile au cam scăpat de sub control și foarte mulți oameni nici nu mai știu ce să creadă, nici ce să facă, că au devenit îndărătnici și sceptici, dar asta se datorează în bună parte tocmai partidului care v-a uns director, adică PNL, care a luat nenumărate decizii contradictorii, una venind să o anuleze pe alta, cea de-a doua venind să o contrazică pe prima. Și dacă la nivelul „înțelepților” PNL degringolada este absolută, ce îi poți cere omului de rând? Din cauza cui credeți că populația nu mai are încredere în nimeni?
Și atunci să vii să-i ameninți cu lumânări? Păi dumneavoastră ați depus jurământul lui Hipocrate ori sunteți cioclu, domnule director? Și chiar dacă au murit oameni, chiar dacă mor și vor mai muri oameni, ca medic, ca șef al unei instituții medicale, nu aveți nici un drept să spuneți că aveți lumânări la spital.
Dumneavoastră, acolo, trebuie să aprindeți candela vieții și nu să retezați orice urmă de speranță a omului de rând, în care fiecare muritor are dreptul să creadă. Fie bun ori rău. Fie ne place ori nu. Fie din „meritocrația PNL” ori din altă meritocrație.


Petru Vasile TOMOIAGĂ


P.S. Un medic de elementar bun simț, după o astfel de declarație, și-ar da imediat demisia de onoare, dacă nu pentru altceva, cel puțin pentru a nu mânji halatul de doctor colegilor de breaslă ori pentru a nu scădea prestigiul spitalului timișorean. Am convingerea că PNL dispune și de alți „meritocrați” mai dihai decât ilustrul Cristian Oancea.