Mă tot întreb și iar mă-ntreb de ce om fi noi, românii, blestemați, iar țara aceasta stigmatizată prin a fi conduși mereu de clici mafiote, hoațe și părtinitoare, de hoarde de politicieni care, atunci când nu sunt geniali în a jefui țara în interesul propriu și al acoliților lor, sunt de-a dreptul incompetenți? Asta e! Am tot votat timp de 30 de ani când pe unii, când pe ceilalți, doar să le facem jocurile sinistre și să asistăm neputincioși cum, după alegeri, cei în care ne-am pus speranțele mai dihai ca-n sfintele moaște să nu facă altceva decât a se lupta între ei pentru putere și, ca să rimeze, avere. Atât. Astfel am ajuns unde am ajuns și suntem unde suntem. Nimeni nu poate tăgădui asta. Iar cei pe care i-am tot ales, acum, în nou prag de alegeri, vin și ne povestesc de ce și cum vor face și de cum va curge lapte și miere pe meleagurile Mioriței. Pentru dezastrul în care e țara se pare că nimeni nu-i de vină, pentru că nu se găsesc cei care ar trebui să plătească. Cel mult, de fiecare dată „ceilalți sunt de vină!”. Ceva de genul „Hoțul strigă hoțul!”.
Acum din nou ne îmbrobodesc de ce și cum vor face ei (tot pentru rimă) „bravii mișei”. De acum vom avea infrastructură, Sănătate, Educație, servicii cum n-am avut și nici nu s-a pomenit până acum... Și din toate, se pare, doar „servicii” am avut, avem și, din păcate, vom avea încă mult timp în continuare.
Colac peste pupăză, peste noi și peste lume a mai venit și pandemia. Ceva de genul: „Asta ne mai lipsea, că restul aveam de toate!”. Și pe baza acestei nenorociri, să te ții horă. În primul rând panica de a nu fi de niciunele: măști, mănuși, dezinfectanți, paturi de spital, ventilatoare, medici și toate cele. După care a urmat „inițiativa băieților deștepți” ca-ntotdeauna. Trebuie să recunosc că de ei n-am dus lipsă nicicând. Au început achizițiile fără nici o licitație, iar produsele mai sus menționate, care se puteau confecționa pe plan local, au fost aduse de peste mări și țări, iar prețul lor nu s-a dublat ori s-a triplat, ci pur și simplu s-a înzecit. Bună și pandemia asta, dacă te gândești că iar a umplut buzunarele unora cu zeci de milioane... pentru că, nu știu cum să spun, „băieții aceștia deștepți” câștigă și când ne merge bine, și când ne merge rău; ei câștigă, invariabil, tot timpul... Sunt ca preotul care cântă și la nuntă, și la mort...
Iar în aceste zile, pentru că nu vrea nimeni să vorbească de dezastrul în care ne aflăm, adică cu jumătate de milion de șomeri, cu economie (tot pentru rimă) în agonie, cu lipsă de bani, că doar ne împrumutăm (pentru că datoriile nu le plătesc iresponsabilii care se împrumută cu nemiluita, ci tocmai pruncii ăia pentru care nu se găsesc astăzi bani de alocații), și toate cele pe care le vedeți și le trăiți și dumneavoastră zi de zi. Deci, ca să nu vorbim de realitatea crudă în care ne aflăm, o dăm pe alocații și pensii... Alocații pe care le-au dublat peneliștii, apoi le-au dublat și pesediștii, iar acum nu sunt bani să le plătească... Vreau să adaug, pentru ca să nu o lungesc prea mult, că, după toate aceste „generoase” dublări de alocații, ele tot au rămas printre cele mai mici din Uniunea Europeană, la care ne tot raportăm când este vorba de prețuri, taxe și impozite, dar niciodată când este vorba de salarii și alte drepturi cetățenești.
Mai suntem îmbrobodiți apoi cu mărirea pensiilor, când de Câțu, când de Orban, când pe rând, când deodată, de parcă nu ne-ar fi fost de ajuns clănțăneala Olguței Vasilescu timp de doi ani pe această temă... Bine, ei nu prea au de gând să mărească amărâtele de pensii de 700-1.000 de lei, care ar ajunge astfel la aproximativ 1.100-1.500, dar „încearcă” populația, vor s-o pregătească oarecum.
Trebuie să adaug și aici că, în condițiile acestor măriri, tot pensiile cele mai mici din aceeași Uniune Europeană le vom avea. Dar nu despre asta vor să ne vorbească politicienii noștri. Dar politicienii noștri nu vor să vorbească despre două milioane de români cu pensii mizere, dar nici despe două mii de români cu pensii nesimțite „furate”, zic ei, legal, din visteria statului...
Dar n-are nici un sens „să tot batem cerul, poate o pricepe Dumnezeu!”. Acum sunt la modă „fumigenele” cu alocații și pensii, iar ceața pe care au tras-o ca pe un lințoliu deasupra noastră, vorba „bombardierelor”, aduc „daună totală!”.
Petru Vasile TOMOIAGĂ