Încă ne mai sună în urechi declarațiile belicoase ale domnului primar Nicolae Robu care afirma sus și tare că va acționa în Justiție pe oricine va mai face afirmații jignitoare sau neadevărate despre domnia sa ori despre angajații și instituția cu care vrea să se confunde tot mai mult, adică Primăria Timișoara. Și nici măcar nu pot spune dacă „lipirea” unei persoane de o instituție, „ca marca de scrisoare”, e de bun augur ori dimpotrivă. Cert este că nu pot să fac uitate insultele și jignirile aduse de domnul primar Nicolae Robu presei timișorene și nu doar de-a lungul vremii, jigniri pentru care, după câte îmi amintesc, nu a prea fost dat pe mâna Justiției, deși o merita cu vârf și îndesat.
În timp, primarul Timișoarei și-a făcut un fel de obișnuință din a insulta și a eticheta jurnaliștii, folosind de-a lungul timpului expresii ca „ultrapenibili”, „nesimțiți”, „idioţi şi idioate”, sau „indivizi şi individe fără minte şi fără caracter, care, în loc să informeze, dezinformează şi calomniază”. Tot în acest adevărat „tezaur” verbal și scris al primarului intră și cuvinte ca „dușman al Timișoarei”, „mizerabil”, „parazit”, „ticălos” și „idiot”, apelative cu care primarul nu s-ar fi sfiit să „împodobească” pe oricine ar fi avut o altfel de opinie decât a domniei sale ori ar fi îndrăznit să arate, hai să spunem edulcorat, aspecte negative din activitatea domniei sale ori a instituției pe care dorește să o conducă, după cum spuneam, prin orice mijloace. Inclusiv prin mijloace care intră în contradicție flagrantă cu statutul PNL - partid din care încă mai face parte.
Deunăzi, însă, domnul primar Nicolae Robu, în stare să se lupte și să sfâșie întreaga presă timișoreană, prezentându-ne chipul domniei sale de soldat dârz, intransigent și necruțător, ne-a prezentat adevăratul său chip, adică de om moale și slugarnic, tăcând chitic la observațiile ministrului de Interne Marcel Vela, care, nici mai mult nici mai puțin, a afirmat că: „În mod esențial ar trebui făcută o analiză cu privire la competențe. Dincolo de uniformă sau inscripționare, competențele sunt uneori destul de complicate sau complexe, fie unele se suprapun, fie unele sunt în contradicție. În altă ordine de idei, Poliția locală are un avantaj care nu este comparativ cu Poliția națională. Polițiștii locali sunt în subordinea primăriilor, s-au mărit salariile la primării și în mod automat funcționarii de acolo au salarii foarte mari. De exemplu, un polițist local care protejează ordinea publică într-un parc din Timișoara are 8-9.000 de lei, iar un polițist din MAI care își riscă viața să prindă un criminal are la jumătate din salariul polițistului local”, a spus ministrul, la Digi24.
Și, de data aceasta, domnul primar Nicolae Robu, marele luptător pentru dreptate și a toate știutor, a tăcut chitic, nu a sărit la „beregata” lui Vela, încercând doar, timid, să spună că acesta nu a avut dreptate, încercând să ne dezinformeze încă o dată, ori poate, în adevăr, domnia sa, chiar nu cunoaște lefurile celor din Poliția Locală.
Pentru a nu avea nici un dubiu, prezentăm grila salariilor polițiștilor locali, care sunt asimilați funcționarilor și sunt stabilite prin lege, însă diferă în funcție de mărimea localității. Astfel, la Timișoara, salariul brut lunar al polițiștilor locali diferă în funcție de pregătire și vechime: polițist local, studii medii, grad asistent, gradație 0 – 3.509 lei; polițist local, studii medii, grad asistent, gradație 1 – 3.773 lei; polițist local, studii medii, grad principal, gradație 5 – 4.461 lei; polițist local, studii medii, grad superior, gradație 5 – 5.243 lei; polițist local, studii superioare, grad asistent, gradație 1 – 5.449 lei; polițist local, studii superioare, grad asistent, gradație 5 – 6.312 lei; polițist local, studii superioare, grad superior, gradație 5 – 8.180 lei. La acesta se adaugă diverse sporuri, cum ar fi cele de hrană sau de îmbrăcăminte.
Totodată, unii polițiști locali sunt pensionați din MAI, cum este și directorul interimar al acestei instituții, Dorel Cojan, așa că pe lângă salariul de polițist local, ei mai încasează și pensie. Și mai vreau să adaug că polițiștii locali din Timișoara au devenit faimoși la nivel național, printre altele, după ce au fost puși să păzească panseluțele de pe Podul Michelangelo și pasajul din zonă pentru a nu fi umplut de grafitti, dar și după ce, în 2015, au amenințat membrii Corului Regal din Venlona (Olanda) că vor fi amendați pentru că s-au oprit să cânte în Piața Victoriei și au împărțit broșuri prin care îi invitau pe trecători la Festivalul de Operă și Operetă.
Tocmai de aceea ministrul Marcel Vela a subliniat că: „Trebuie evaluat în mod corect și cinstit, cu toată lumea la masă, activitatea acestora, cu atât mai mult cu cât polițiștii locali comit multe abuzuri în aplicarea prevederilor ordonanțelor militare”.
Și, iată cum, dacă pentru criticile aduse de presa locală ori de mai mici în rang domnului primar Nicolae Robu acesta ar fi în stare să-i „pape cu tot cu fulgi” chiar atunci când aceștia au dreptate, când este vorba de ministrul Marcel Vela (căruia primarul, dacă își mai aduce aminte, îi este dator ceva mai demultișor, iar acum de mai aproape pentru rămânerea pe lista de candidat la Primăria Timișoara, din partea PNL-ului, chiar împotriva celor spuse în Statutul partidului) înghite noduri și tace mâlc. De unde deducem că domnul primar Nicolae Robu este zbir cu „ne-supușii” și Rob(u) cu „sus-pușii”.


Petru Vasile TOMOIAGĂ