Am avut răgaz să mă gândesc la această temă de mare actualitate: pandemia COVID-19. Am urmărit și mi-am adus aminte de toată evoluția, pornind din China și extinderea ei în întreaga lume. Lucrurile au început, într-adevăr, să se complice, mai ales că nu au fost luate în serios. Iar după ce s-au luat în serios, nu s-au luat măsurile care trebuie. Se observă acum cât de greu le este țărilor care au dat dovadă de neseriozitate, în care turismul a fost pus mai presus decât gravitatea acestui virus, și mă refer aici în primul rând la Italia.
Era evident, apoi, că românii plecați din țară și care nu aveau mare lucru de făcut în străinătate, care nu aveau contracte sau aveau pe perioadă determinată sau cei care știu foarte bine de ce au plecat în aceste zone, vor reveni în țară în număr foarte mare. Este bine că se întorc, doar e țara lor. Dar, și aici este marele semn de întrebare care se pune, din cauza calității umane pe care o au, am observat o nesimțire totală la frontieră, o proastă creștere, ori infatuare. Cel mai grav lucru este că ei, venind din zonele respective, nici nu au anunțat că vin de acolo. Au încercat să mintă, să inducă în eroare autoritățile române. Ba mai mult, când au fost izolați și carantinați au părăsit aceste locuri. Venind în România, ei trebuie să respecte regulile și deciziile care se iau în ultimul timp cu privire la coronavirus. Nu au respectat absolut nimic, dimpotrivă, au sfidat totul. Am văzut paranghelii și nunți, tot felul de adunări cu muzică și băutură, care sfidează toate legile de la noi din țară.
Cel mai nesimțit personaj pe care l-am văzut vreodată în viața mea era unul dintre ei, care își arăta mușchii și spunea că el nu știe ce este COVID-19. Practic, ne sfida pe toți la un loc.
Cum spuneam, calitatea umană lăsă de dorit la acești indivizi și cred că vă dați seama cam ce categorie de cetățeni s-a întors. Sunt printre aceștia și oameni care și-au văzut de treaba lor și au avut contracte limitate, trebuind astfel să renunțe și să întoarcă în România și care probabil au respectat totuși regulile care se impun pentru a evita răspândirea virusului și să scăpăm de o pandemie în România.
S-au făcut multe controale și s-a văzut că în locurile în care ei au fost carantinați sau izolați s-au găsit 17 kilograme de droguri. Ca să vedeți cu ce se ocupau aceste personaje. Se pare că i-au inspirat și pe confrații din țară, pentru că s-a început să se facă speculă. La toate alimentele, medicamentele au început să apară lipsuri și prețuri de cinci-șase ori mai mari decât era normal. Am văzut chiar spitalele acestea particulare care te obliga să cumperi la un preț astronomic o mască sau niște mănuși. Sunt lucruri care mă dezgustă. Îmi este pur și simplu lehamite că au recurs la aceste lucruri. Este inadmisibil, mai ales că ei trebuie să fie în slujba omului.
Vreau să spun că cei care conduc țara la ora actuală au un rol foarte important. În primul rând, este foarte clar că va urma o criză economică foarte mare, o criză a industriilor, a agriculturii, turismului, tot ce înseamnă economia unui stat. Fără ca acest stat să se gândească, primordial, nu la alte lucruri, ci la a-i ajuta pe agenții economici. Cel puțin 90% își vor înceta activitatea și va trebui să fie ajutați de către stat. Un miliard de euro pe care îl dă Comunitatea Europeană este dat. Se mai dau și alte miliarde tot de aici, s-a acceptat și un deficit bugetar mai mare cu câteva procente. Deci, posibilități ar fi. Numai să se facă cu seriozitate. Să nu se facă găști și să se dea bani numai la anumiți agenți economici, pentru a ne închide gura și să nu rezolve lucrurile din societatea românească, care sunt de o vastă complexitate. Trebuie neapărat să se țină cont de necesitățile populației țării.
Cel mai important lucru este acest control care trebuie făcut urgent asupra tuturor alimentelor și produselor de necesitate care se vând acum la suprapreț. Să se lase la o parte chestiunea cum că suntem pregățiți, care este spusă mereu. Avem atâtea exemple că nu e așa și că nu am fost pregătiți. Să se apuce să facă lucruri serioase, așa cum îi vedem pe medicii care salvează vieți și care își văd de treaba lor. Nu mai știu săracii când e zi, când e noapte. Pe lângă ei se ascund niște escroci, că nu le pot spune altfel, care fac această speculă cu materiale de protecție.
Să lăsăm deoparte întrunirile, tot ce înseamnă adunări, pentru că nu sunt indicate în perioada aceasta. Să încercăm să stăm în casă și să încercăm să ajutăm ca pandemia să treacă cât mai repede și să putem intra, în câteva luni, într-o situație mai normală. Acest lucru, subliniez, dacă cei care conduc țara sunt conștienți ce trebuie să facă. Președintele statului spunea, nu demult, că este o simplă răceală, pentru că avea un interes politic. Tot dânsul spune să lăsăm interesele politice. Tocmai, lăsați-le! Că tocmai politicenii dau exemplu că nu le lasă... Să vadă cu toții de interesul națiunii. România trece printr-o perioadă foarte grea, iar acest lucru trebuie privit cu mare seriozitate și responsabilitate, pentru că altfel nu o vom scoate curând la capăt.
Tocmai de aceea, trebuie să ne întoarcem cu fața spre Dumnezeu, să ne rugăm să fim iertați, pentru că este clar că e vorba de mânia divină pentru faptul că am stricat planeta Pământ, iar noi, oamenii, suntem răutăcioși și trufași, lucruri pe care bunul Dumnezeu nu le acceptă. Îl rugăm să ne lumineze calea și să ne pună pe drumul cel drept.

Ștefan POPA POPA’S