Faptul că primarul Nicolae Robu face tot ce vrea la primărie și își urmează cu mare consecvență visurile care de care mai fantasmagorice a fost dovedit odată în plus zilele trecute când, hodoronc-tronc, ne-a anunțat edilul că, deși nu ar fi o prioritare pentru orașul nostru, cele cinci fântâni pe care și le-a dorit după pohta inimii sunt „pe țeavă”, adică pe linia executării lor. Dacă vor fi bani, dacă se vor găsi constructori, vorba vine... și s-au găsit și bani, și constructori pentru că, vorba proverbului, „pletosului tichie de mărgăritar îi lipsea” - și fântâna se făcea.
Vreo 130.000 de euro pentru prima fântână „clocită” încă de anul trecut, bani din cei vreo 700.000 de euro cât vor costa în final cele cinci fântâni ale domnului Robu. Spun astfel, pentru că așa se vor chema: fântâna lui Robu I, II, III, IV, V etc. Dacă domnia sa, cu banii risipiți pe fântâni, astupa gropile de pe carosabil, unele dintre ele memorabile, existând de luni de zile, nu ar fi câștigat mai nimic, deoarece nimeni nu-i ridica osanale spunând „Robu și-a făcut datoria și a făcut drumurile orașului practicabile”.
Spuneam de gropi „memorabile”: una dintre ele este chiar pe Liviu Rebreanu, când mergi dinspre Calea Șagului spre Județean, chiar după ce treci de intersecția cu Brâncoveanu, groapă pe mijlocul carosabilului în care lesne poți să-ți rupi roata de la mașină; o alta tot atât de veche și tot atât de periculoasă este cea de pe Martirilor, când mergi spre Giroc imediat după linia tramvaiului 9. Și atâtea alte sute care puteau fi lesne plombate doar cu banii de pe o singură fântână.
Dar nu despre drumuri și parcări se interesează domnul Robu, nici măcar de curățenia orașului, care lasă de dorit în continuare, nici măcar de poluare, domnia sa are cu fântânile ce are. Cu cele țâșnitoare, muzicale, luminiscente, exotice și cât mai multe... După studii și studii de fântâni pe Bega, apoi prin Parcul Botanic, iată că a trebuit, în final, să se mulțumească cu cele cinci de prin intersecții... Bune-s și astea, dacă nu a mers mai mult.
Dar nici cu fântânile acestea, cu artezienele sonore, colore și luminiscente nu ți-e de ici de colo, pentru că un an i-a trebuit Primăriei Timişoara şi firmei din Vâlcea desemnată să se ocupe de caz, respectiv reabilitarea fântânii din parcul din Piaţa Dacia.
Vom avea deci, în sfârşit, fântână cu jeturi şi beculeţe în zona Dacia! La fix un an de zile de la anunţarea câştigătorului licitaţiei pentru realizarea investiţiei. Acum, firma din Vâlcea care va face lucrările are la dispoziţie nu mai puţin de un an pentru a termina intervenţia la fântână, aceasta şi pentru că suprafaţa acesteia este una mare, de 362 de metri pătraţi, după cum ni se spune.
Și ca să nu fiu răutăcios, chiar sunt bune aceste fântâni, aceste fântâni robiene, pentru că, după gropile în care vom da la vară pe drumurile Timișoarei, după praful și smogul pe care le vom înghiți, după lacurile de nădușeală care ne vor trece în trafic (traficul în orașul Timișoara fiind de fapt cea mai mare parcare cu aceeași marcă robiană originală) vom avea nevoie din plin de fântâni... Să ne spele, să ne răcorească și... să ne treacă năduful.

Petru Vasile TOMOIAGĂ