Aud că Floriiiiinnnn Călinescuuuuu, mai nou președinte al Partidului Verde, a fost săptămâna trecută la Timișoara pentru a lansa candidatul partidului la primărie. Nu voi comenta nici candidatul, nici traseul și diferitele afinități politice ale lui Florin Călinescu de-a lungul timpului.
Mă voi lega doar de o afirmație a sa făcută în cadrul conferinței de presă de aici, și anume că în afară de subpasajul de la Michelangelo și complexul ISHO el nu vede să se fi schimbat absolut nimic în Timișoara de 30 de ani.
Și îi spun așa:
Pe bune, domnule Călinescu? Chiar nimic-nimic? Asta înseamnă doar că nu ați prea fost la Timișoara în ultimii 30 de ani.
Îmi aduc aminte că, în urmă cu 20 de ani, când vă maimuțăreați într-o emisiune la Pro TV, un săptămânal timișorean v-a propus pentru a primi onorantul titlu de Cetățean de Onoare al Timișoarei. Nu ați venit să-l ridicați - și sunteți singurul dintre cetățenii de onoare care a refuzat categoric să vină. Vă mai aduceți aminte de ce? Pentru că, la momentul respectiv, nu ați găsit deschidere din partea Consiliului Local pentru o asociere cu Pro Sport Grup în vederea „salvării” echipei de fotbal politehnica Timișoara. Ați vrut atunci ca grupul din care făceați parte să preia echipa, Primăria să acopere toate datoriile și toate cheltuielile ei iar dumneavoastră să trageți foloasele.
Cum șmecheria nu a ținut, ați început să spuneți peste tot că vă este rușine că sunteți timișorean. Că refuzați titlul de cetățean de onoare. Că nu mai călcați în Timișoara tot restul vieții.
Nu ați mai călcat, este adevărat, vreo doi ani. După care, atunci când Primăria Timișoara demola case țigănești, ați venit încă o dată să faceți presiuni pentru a opri demolările. Scripta manent: demolările întreprinse pe str. Pasteur nr. 3, în anul 2001, şi în Calea Aradului nr. 81, în 2002, pe baza unor sentinţe judecătoreşti definitive, irevocabile şi executorii, au fost contestate pe motiv de rasism de către Prefectura Timiș. Dumneavoastră, pe atunci consilier de imagine al ministrului de Interne Ioan Rus (!), ați venit împreună cu deputatul PDSR Mădălin Voicu special la Timișoara în încercarea de a opri Primăria să pună în executare sentințele. După care ați dispărut din nou din peisaj.
Normal că, după atâtea frustrări legate de faptul că nu ați reușit să faceți jocuri dubioase în Timișoara, nu vedeți să se fi schimbat ceva în ultimii 30 de ani. Dar, credeți-mă, totuși o schimbare există: aici nu mai sunteți vedeta Timișoarei ajunsă la București. Sunteți doar un „mitic” care nu face cinste orașului.
Nu există timișorean pentru care acest lucru - a fi timișorean - să nu fie o mândrie. Chiar și acum, în trista realitate cu primarul care ne face de râs peste tot. Dumneavoastră sunteți singurul. Iar asta nu înseamnă că sunteți excepția care confirmă regula ci, pur și simplu, faptul că nu mai sunteți timișorean.
Și, vă asigur, Timișoara nu are nimic de pierdut din asta.


Flavius BONCEA