Voi continua și în acest an publicarea tabletelor mele, dar mai întâi aș vrea să vă spun că am încercat să înțeleg, pur și simplu, programele de revelion ale tuturor televiziunilor din țara noastră.
Mare mi-a fost mirarea că au fost lucruri, după părerea mea, de proastă factură, needucative, neconstructive. Nu știu cam la ce nivel au fost realizate aceste programe, pentru ce nivel de public.
Singurul lucru îmbucurător a fost prezentarea obiceiurilor specifice de sărbători, care a fost de mare ținută. Aceasta în contextul în care, în domeniul culinar de exemplu, totul s-a făcut în detrimentul sărbătorii Nașterii Domnului și în favoarea comerțului și a propagandei comerciale, care contează din ce în ce mai mult la astfel de sărbători.
Cum spuneam, anul acesta am să continui, în modul cunoscut, tabletele mele, pentru că observ foarte multe aspecte negative care se petrec în societatea românească. Nu există zi să nu apară câte ceva în acest sens: ba că într-o sală de operație un pacient a luat foc, ba că un tren a deraiat, ba că s-au ciocnit două trenuri. Cu alte cuvinte, foarte multe anomalii, care se petrec din ce în ce mai des.
Sunt și cazuri când ridici pălăria în fața unor oameni care fac lucruri foarte bune, remarcabile și de folos societății. Mi-aș dori să fie cât mai multe astfel de cazuri, pentru că ele pot duce la progresul țării, în definitiv.
Am văzut foarte mulți ziariști aserviți, slugarnici, pupincuriști, care pur și simplu nu știu ce să mai facă pentru a intra pe sub pielea unor oameni care conduc județele, orașele, diferite entități.
Este greșit ca acei ziariști, care presupun că au făcut ceva facultăți și au învățat despre deontologia profesională, nu înțeleg că rolul jurnalistului este să critice aspectele negative ale celor care conduc.
De aceea, normal ar trebui ca ziariștii să nu fie adulați de către acești oameni, să le stea în coaste, să spun așa, și să relateze tot. De altfel, foarte multe lucruri se află din presă și nu din comunicatele instituțiilor respective. S-au întâmplat atâtea lucruri în ultimul timp, încât s-au făcut adevărate abonamente la anumite cazuri, cum ar fi cel de la Caracal. Dar noi vedem în fiecare zi emisiuni despre pensii și salarii, emisiuni care nu au nici un rost.
Am mai pomenit eu de o ministră care apărea în fiecare seară la televizor... Pentru ce este nevoie de aceste emisiuni zilnice, mai ales că se dovedește că ce s-a făcut până acum a fost... zero barat?
Lumea cred că nu mai așteaptă nimic de la emisiunile de știri, pentru că toate sunt interpretabile...
Normal ar fi ca peste tot, în toate instituțiile, să existe un oarecare control asupra lucrurilor care se petrec acolo. În acel moment nu cred că s-ar mai produce atâtea anomalii.
De aceea, continui și anul acesta cu gândul de a ne lăsa luminați de bunul Dumnezeu. Credința ne va da speranța că vom putea schimba în bine lucrurile, pentru că de noi depinde absolut totul.
La mulți ani! tuturor cititorilor ziarului „Timișoara”.

Ștefan POPA POPA’S