După cum a sugerat în timpul unei slujbe la Vatican, Papa Francisc s-ar putea retrage din fruntea Bisericii Catolice. Suveranul Pontif a făcut de asemena trimitere și la Apostolul Pavel, care a știut să se retragă atunci când a fost cazul, pentru a-i putea ajuta pe alții. De fapt, încă de la înscăunare a amintit mereu că nu-și dorește o papalitate de lungă durată, amintind faptul că gestul Papei Benedict de a se retrage de la conducerea Vaticanului a deschis o nouă perspectivă pentru succesorii săi. Papa, se pare, știe foarte bine că nici un muritor nu este de neînlocuit, sfătuind și episcopii să rămână în funcție doar atât timp cât pot fi de folos enoriașilor și să nu fie niciodată motivați de propriile interese ori de beneficii materiale.

În comparație cu Papa, și mult „mai catolici decât Papa”, înscăunații noștri de orice rang și în orice funcție, o dată ajunși la „butoiul cu miere”, ori „fotoliu”, ori „ciolan” nu se mai dau duși din funcție pentru nimic în lume, uneori nici cu DNA cu tot. Asta e! Atâta este cultura, educația, bunul simț și rușinea care, deși „sublime”, după cum se tot vede, „lipsesc cu desăvârșire”!

Și ca să nu spun vorbe-n vânt, vreau să amintesc doar câteva cazuri mai flagrante, cum ar fi „marele” Adrian Severin, prins cu mâța-n sac pe la Porțile Europei, care nu s-a dat dus până nu s-a făcut de râs pe el și țara până-n prăsele, cum ar veni vorba. Mă întreb, însă, cum o fi ajuns el în funcție la Comunitatea Europeană, de vreme ce a plecat de la noi, din dregătoriile pe care le-a avut, cu tinichele de coadă? Nu era destul că s-a făcut de rușine pe-aici, mai trebuia și-n întreaga lume?

Așa e pe tărâmul mioritic: oricât fură, oricât de incompetent este și cu cât face țării mai mult rău, cu atât este mai bun. Oameni de neînlocuit. Nu avem alții mai buni! Nu noi. Partidele care promovează și tot promovează și iar promovează toate ciurucurile din care sunt alcătuite, mutând dintr-o funcție în alta tot felul de neaveniți. Desigur, România are și destui oameni destoinici și competenți, dar politrucii puși să jefuiască această țară au mare grijă să-i îndepărteze din oricare funcție de conducere.

Un alt exemplu elocvent – ilustrul premier Sorin Grindeanu, despre care spuneam când a fost uns în dregătorie că: „Dacă Grindeanu a ajuns prim-miinistru în România, oricine va putea ajunge în această funcție!”, Și, din păcate, așa și este. Priviți doar la actualul prim-ministru. Semi-analfabet după cum se exprimă și analfabet întrutotul în ceea ce privește diriguirea acestei țări.

Acum istoria evoluției politrucului Sorin Grindeanu de la viceprimar de Timișoara, la deputat, la ministru, la președinte de CJ și apoi la prim-ministru este magistrală, este grandioasă, dar, din păcate, doar pentru el și ai lui. Și pentru că n-a făcut nimic în toate funcțiile enumerate, acum l-au pus din nou la „cașcaval”, salariu bun și funcție de conducere, că doar partidele se ghidează după formula: cu cât este mai incompetent, cu atât mai mult trebuie promovat. Sictir!

Petru Vasile TOMOIAGĂ